Οι μισοί άνθρωποι ηλικίας 6 έως 64 ετών στην Ευρώπη εκτιμάται ότι παίζουν βιντεοπαιχνίδια. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται σημαντικά στις ηλικίες 6-10 (68%), 11-14 (79%) και 15-24 ετών (72%). Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, οι έφηβοι μπορεί να περνούν έως και τρεις ώρες την ημέρα, παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια μπροστά σε μια οθόνη σταθερής ή κινητής συσκευής. Όμως για κάποιους, αυτό που ξεκίνησε ως υγιές ενδιαφέρον - ίσως κατά τη διάρκεια των διακοπών - μπορεί τελικά να εξελιχθεί σε εμμονή, ακόμη και σε εθισμό.
Οι ανήσυχοι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια και τι μπορούν να κάνουν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα πριν αυτά ξεφύγουν από κάθε έλεγχο. Οι γονείς που δε μεγάλωσαν με τις ψηφιακές τεχνολογίες και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, μερικές φορές αντιδρούν υπερβολικά, όταν βλέπουν τα παιδιά τους κολλημένα σε μια οθόνη. Από την άλλη, έχουν εύλογες ανησυχίες για τους ανθρώπους με τους οποίους τα παιδιά τους μπορεί να συνομιλούν στο διαδίκτυο, για τον αντίκτυπο στον ύπνο, τη διάθεση και τη συμπεριφορά τους, ακόμη και για τη σωματική τους υγεία.
Τα “καμπανάκια”
Πώς μπορούν να καταλάβουν αν το παιδί τους είναι πραγματικά εθισμένο στα ηλεκτρονικά παιχνίδια; Τα παιδιά μπορεί να αρχίσουν να βυθίζονται στον ψηφιακό κόσμο σε σημείο που να σταματούν να δίνουν προσοχή στα πράγματα που συμβαίνουν στην πραγματική ζωή. Μεταξύ άλλων:
-Αρχίζουν να παραμελούν την προσωπική τους υγιεινή ή διατροφή.
-Αποφεύγουν τη διά ζώσης επικοινωνία με τους φίλους τους.
-Γίνονται ευερέθιστοι και ανήσυχοι, όταν δεν παίζουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια.
-Δείχνουν υπερβολικά κουρασμένοι ή έχουν πονοκεφάλους ή πόνο στα χέρια/τα μάτια από το παιχνίδι.
-Αρνούνται να πάνε στο σχολείο, προκειμένου να παίζουν περισσότερο.
-Δυσκολεύονται να κοιμηθούν.
-Λένε ψέματα για το πόσο χρόνο ξοδεύουν παίζοντας.
-Οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού του χρόνου τους μπροστά στην οθόνη οδηγεί σε μεγάλες αντιπαραθέσεις/εκρήξεις θυμού.
Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς - Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο
Εκτός από τις ανησυχίες για την υπερβολική χρήση των ιστοσελίδων παιχνιδιών, πολλοί γονείς ανησυχούν επίσης με ποιους αλληλοεπιδρούν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο και για το είδος του περιεχομένου στο οποίο εκτίθενται. Οι εφαρμογές γονικού ελέγχου μπορούν να διαχειριστούν τη δεύτερη ανησυχία. Αλλά οι γονείς θα πρέπει, επίσης, να είναι προετοιμασμένοι να συζητήσουν με τα παιδιά τους για να διασφαλίσουν ότι γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν στον ψηφιακό κόσμο.
Ως ψηφιακοί πολίτες, είναι εύκολο να πιστέψουμε ότι τα παιδιά είναι πιο εξοικειωμένα με το διαδίκτυο απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Βεβαιωθείτε ότι κατανοούν τους κινδύνους της υπερβολικής κοινοποίησης προσωπικών πληροφοριών, καθώς και τους κινδύνους από κακόβουλους χρήστες, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως “αρπακτικά”. Θα πρέπει να είναι σε θέση να σας πουν τα πάντα χωρίς να φοβούνται.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ