γιατρός
ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ / INTIME NEWS
Νέα στοιχεία αναμένεται να είναι άμεσα διαθέσιμα στον Ψηφιακό Φάκελο Ασθενούς

Τα νέα στοιχεία που θα περιέχονται στον Ψηφιακό Φάκελο Ασθενούς παρουσιάστηκαν σήμερα στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στόχος του νέου συστήματος είναι να προχωρήσει στην ψηφιοποίηση των ατομικών πληροφοριών υγείας κάθε πολίτη.

Τι περιλαμβάνεται

Ο Ψηφιακός Φάκελος, που βρίσκεται στην εφαρμογή MyHealth app, περιλαμβάνει πλέον, πέραν των ιατρικών παραπεμπτικών και των ψηφιακών ραντεβού στον προσωπικό γιατρό, και τις εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί ο πολίτης. Όπως υπογραμμίζουν πηγές, διευκολύνει τόσο τους ασθενείς όσο και τους θεράποντες ιατρούς, καθώς επιτρέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση σε ένα αρχείο πολύτιμων πληροφοριών για τη διαχείριση κάθε περιστατικού, δίχως να απαιτείται ο πολίτης να ταλαιπωρείται σε γραμματείες μονάδων υγείας ή να μεταφέρει έγχαρτους φακέλους με διαγνώσεις και ιατρικά αποτελέσματα.

Στη δεύτερη φάση ανάπτυξής της, η υποδομή του Ψηφιακού Φακέλου Ασθενούς υποστηρίζει την ένταξη 431 εργαστηριακών εξετάσεων, οι οποίες αντιστοιχούν σε άνω του 90% του ημερήσιου όγκου εξετάσεων. Εντός των επόμενων μηνών θα ενταχθούν και οι απεικονιστικές εξετάσεις (μαστογραφίες, ακτινογραφίες κλπ) με αποτέλεσμα η κάλυψη να υπερβεί το 92%.

Ο Φάκελος θα «εμπλουτίζεται» από νοσοκομεία, κλινικές και διαγνωστικά κέντρα μέσω του gov.gr (myhealth.gov.gr) ή, εναλλακτικά, μέσω της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα MyHealth, όπου οι πολίτες θα μπορούν να εκδώσουν αποτελέσματα εξετάσεων και πιστοποιητικά νοσηλείας ή επίσκεψης.

Υλοποίηση του Φακέλου

Στο πρώτο στάδιο υλοποίησης του Φακέλου υποστηρίζονται περισσότερα από 55 δημόσια νοσοκομεία ανά την επικράτεια, ενώ το ψηφιακό αποθετήριο εξετάσεων, διαγνώσεων και πιστοποιητικών καλύπτει προκαταρκτικά την περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου του 2022, περιλαμβάνοντας ήδη σχεδόν 3,5 εκατομμύρια έγγραφα.

Στην πλήρη ανάπτυξη του συστήματος θα καλύπτεται το σύνολο των δημόσιων και ιδιωτικών δομών υγείας, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023, ενώ το ιστορικό εξετάσεων και νοσηλειών θα πηγαίνει σε βάθος πολλών ετών.

Η Ελλάδα ήταν από τις λίγες χώρες διεθνώς που δεν είχε ενιαίο ψηφιακό φάκελο υγείας στον οποίο έχει πρόσβαση ο πολίτης και ο γιατρός ώστε να δει το ιστορικό του, και ο οποίος «ακολουθεί» τον ασθενή, ανεξαρτήτως δομής ή νοσοκομείου που πραγματοποιήθηκαν οι εκάστοτε εξετάσεις ή η νοσηλεία.

Στο πλαίσιο της μέγιστης συνέργειας ανάμεσα στις ψηφιακές υποδομές, το σύστημα συνταγογράφησης στο οποίο έχουν πρόσβαση οι γιατροί θα διαλειτουργεί με το αποθετήριο εξετάσεων, ώστε ο προσωπικός ή θεράπων γιατρός να μπορεί, με τη συγκατάθεση του ασθενούς, να έχει πρόσβαση στο ιστορικό του, χωρίς ο πολίτης να προσκομίσει οτιδήποτε.

Το αποθετήριο εξετάσεων και βεβαιώσεων νοσηλειών έχει υλοποιηθεί από την ΗΔΙΚΑ. Υπεύθυνο για την επιχειρησιακή ένταξη των νοσοκομείων στο σύστημα ήταν το υπουργείο Υγείας. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχε τον συντονιστικό ρόλο σε τεχνικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Το έργο έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 3/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σπουδες
Ημέρες Σπουδών 2025: Διαδικτυακές παρουσιάσεις των Σχολών/Τμημάτων ΑΕΙ
Σκοπός των δράσεων είναι η ενίσχυση της αυτογνωσίας των μαθητών/τριών μέσω της έγκαιρης και αξιόπιστης πληροφόρησης για τις εκπαιδευτικές επιλογές...
Ημέρες Σπουδών 2025: Διαδικτυακές παρουσιάσεις των Σχολών/Τμημάτων ΑΕΙ
μηνιγγιτιδα
ΕΟΔΥ: Άμεσος, καθολικός και δωρεάν εμβολιασμός του φοιτητικού και μαθητικού πληθυσμού κατά της μηνιγγίτιδας!
«Οι ζωές μας μετράνε, δεν είναι κόστος»
ΕΟΔΥ: Άμεσος, καθολικός και δωρεάν εμβολιασμός του φοιτητικού και μαθητικού πληθυσμού κατά της μηνιγγίτιδας!
αμορ
Λέκκας: Το ρήγμα της Αμοργού παραμένει ανενεργό - Υπάρχει κίνδυνος για σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ
Το ακραίο σενάριο προβλέπει σεισμό 6 – 6,2 Ρίχτερ, που αν πραγματοποιηθεί, ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην περιοχή
Λέκκας: Το ρήγμα της Αμοργού παραμένει ανενεργό - Υπάρχει κίνδυνος για σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ