αστυνομική βία
Dimitris Kapantais / SOOC
Υποκλοπές, αστυνομική βία, επαναπροωθήσεις, καταστολή και ανελευθερία της έκφρασης – Οι κατηγορίες της Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα

Σύμφωνα με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Ελλάδα δεν είναι μία καλή χώρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσίευσε μία έκθεση 43 σελίδων σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Country Reports on Human Rights Practices) σε 198 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Κάποια από τα θέματα που αγγίζει είναι ο σεβασμός στην ακεραιότητα του ατόμου, ο σεβασμός των ελευθεριών, η διαφθορά και έλλειψη διαφάνειας, οι διακρίσεις, τα δικαιώματα των εργαζομένων, η ελευθερία της έκφρασης, οι συνθήκες κράτησης, η αστυνομική αυθαιρεσία και η έμφυλη βία.

Η έκθεση, μάλιστα, δεν αμελεί να αναφερθεί και στην δολοφονία του 16χρονου Ρομά, Κώστα Φραγκούλη τον οποίο ένας αστυνομικός πυροβόλησε στο κεφάλι, αφού φέρεται να έφυγε από ένα βενζινάδικο όπου δεν πλήρωσε για βενζίνη 20 ευρώ.

Θλιβερή εικόνα

Η έκθεση παρουσιάζει μία εικόνα πραγματικά θλιβερή σχετικά με το επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο βρίσκεται μέσα στον βούρκο της καταστολής, της διαφθοράς, της κακομεταχείρισης προσφύγων, των κακών συνθηκών κράτησης στις φυλακές, των υποκλοπών, της ανελευθερίας του Τύπου και την κακή ποιότητα ενημέρωσης.

Οι υποκλοπές

Τρομερή ανησυχία διαπνέει την έκθεση για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα, ζήτημα που απασχόλησε τα ΜΜΕ και στην «γειτονιά» των ΗΠΑ.

Γι’ αυτό αναφέρει πως «το σύνταγμα και ο νόμος απαγορεύουν τέτοιες ενέργειες, αλλά υπήρξαν αναφορές περιπτώσεων στις οποίες η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε αυτές τις απαγορεύσεις», καταφανώς και αναλυτικά αναφερόμενη στις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη.

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η καταγγελία του προκάλεσε συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών στη Βουλή, κατά την οποία ο επικεφαλής της ΕΥΠ παραδέχθηκε ότι ο Κουκάκης και ο Ανδρουλάκης είχαν πέσει θύματα παρακολούθησης. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι είχε κάνει χρήση του Predator, υποστηρίζοντας ότι η παρακολούθηση ήταν νόμιμη και με την κατάλληλη δικαστική άδεια», αναφέρεται και συνεχίζει περιγράφοντας ένα «μίνι» χρονικό:

«Η κυβέρνηση αρνήθηκε δημοσίως ότι αγόρασε ή χρησιμοποίησε το λογισμικό παρακολούθησης Predator. Στις 5 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης έκανε δεκτές τις παραιτήσεις του προσωπάρχη του και του επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Στις 19 Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση ψήφισε νομοθεσία που απαιτεί κάθε κυβερνητική παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των πολιτών να έχει προεγκριθεί τόσο από εισαγγελέα όσο και από εισαγγελέα εφετών. Στις 9 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση ψήφισε νομοθεσία που προβλέπει ελάχιστη ποινή φυλάκισης δύο ετών για τη χρήση, πώληση ή διανομή κατασκοπευτικού λογισμικού».

Η δημοσιογραφία και η ελευθερία έκφρασης

Για το καθεστώς ελευθεροτυπίας και για το επάγγελμα των δημοσιογράφων, η έκθεση αποτελεί «κόλαφο», επικαλούμενη και την σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Γίνεται λόγος για «μη διαφανή κατανομή της κρατικής διαφήμισης στα μέσα ενημέρωσης, καθώς και για πιθανή πολιτική επιρροή στον διορισμό μελών του διοικητικού συμβουλίου των μέσων ενημέρωσης δημόσιας υπηρεσίας.

Στις 21 Σεπτεμβρίου, η ΜΚΟ Govwatch ανέφερε παρόμοια ευρήματα, υπογραμμίζοντας τους περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης που προκύπτουν από τον νέο νόμο για τις «ψευδείς ειδήσεις» και την έλλειψη διαφάνειας στη χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης», αναφέρει η έκθεση και συμπληρώνει:

Με αυτό τον τρόπο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέρχεται στις υποκλοπές: «Ο ερευνητής δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου ισχυρίστηκε ότι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών τον παρακολουθούσαν και συνέλεξαν τα δεδομένα του κινητού του τηλεφώνου από τον Μάιο έως τον Αύγουστο, δήθεν λόγω της έρευνάς του για ένα σκάνδαλο υποκλοπών. Τρεις άλλοι δημοσιογράφοι προέβησαν σε παρόμοιους ισχυρισμούς στην Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων: Ο Θοδωρής Χονδρογιάννος, ο Θανάσης Κουκάκης και η Ελίζα Τριανταφύλλου».

Η έκθεση ανασύρει και καταγγελίες ΜΚΟ και μιλάει για «δυσάρεστες για την κυβέρνηση ειδήσεις συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Όπως παρατηρεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ειδήσεις που δεν αρέσουν στην κυβέρνηση δεν παίζονται σε πολλά ΜΜΕ, «εμποδίζοντας την πρόσβαση του κοινού στην ενημέρωση και την τεκμηριωμένη συμμετοχή στην πληροφόρηση».

Καταστολή και βία

«Οι δυνάμεις ασφαλείας διέπραξαν κάποιες καταχρηστικές πρακτικές» αναφέρει η έκθεση για να συνεχίσει «σε καίρια ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές για σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση των φυλακισμένων, των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο εκ μέρους των αρχών επιβολής του νόμου».

Ακόμα, η έκθεση φωτίζει και την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία, κατηγορώντας την χώρα για «ανεπαρκή έρευνα και λογοδοσία» για τέτοιου είδους περιστατικά. Μιλάνε για βία που στοχεύει μέλη «εθνικών/φυλετικών/εθνοτικών μειονοτήτων και εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία ή απειλή χρήσης βίας που στοχεύει λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, διεμφυλικούς ή διαφυλικά άτομα».

«Υπήρχαν αναφορές και καταγγελίες από μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς σχετικά με τις αποτυχίες της κυβέρνησης να διερευνήσει αποτελεσματικά τους ισχυρισμούς για καταχρηστικές ενέργειες, αστυνομικές πρακτικές και αναγκαστικές επιστροφές αιτούντων άσυλο», αναφέρει η έκθεση με λόγια που «καίνε» την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αστυνομοκρατία και επαναπροωθήσεις

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει παρατηρήσει όλα όσα κάνει πως δεν βλέπει η κυβέρνηση και οι αρχές επιβολής του νόμου. ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικό Σώμα παρουσιάζουν εκτεταμένη «καταχρηστική συμπεριφορά» απέναντι σε διαδηλωτές, συλληφθέντες, κρατούμενοι, μετανάστες και πρόσφυγες που σε πολλές περιπτώσεις είναι ανήλικα άτομα.

Οι τελευταίοι γίνονται δέκτες συμπεριφοράς εκ μέρους των αρχών, οι οποίες συνιστούν «προσβολή της ανθρώπινης ακεραιότητας, της υγείας ή της προσωπικής ελευθερίας». «Ο Συνήγορος του Πολίτη, μέσω του Εθνικού Προληπτικού Μηχανισμού Διερεύνησης Αυθαίρετων Περιστατικών, έλαβε 288 καταγγελίες το 2021» που αφορούσαν και σε «βίαιες απωθήσεις μεταναστών και αιτούντων άσυλο από την Ελληνική Αστυνομία ή το Λιμενικό Σώμα στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα».

«Στις 6 Μαρτίου, οι ΜΚΟ Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και Oxfam εξέδωσαν κοινή έκθεση σχετικά με τις συνθήκες στο νεοσύστατο κλειστό κέντρο ελεγχόμενης πρόσβασης για αιτούντες άσυλο που εκκρεμούν στη Σάμο. Η έκθεση ανέφερε ότι ένας στους πέντε διαμένοντες είχε τεθεί σε «de facto» κράτηση για δύο μήνες, παρά τη δικαστική απόφαση του Δεκεμβρίου του 2021 που έκρινε την πρακτική αυτή παράνομη. Η κοινή έκθεση αναφέρει ότι μάρτυρες ανέφεραν ότι η διοίκηση του κέντρου χρησιμοποιούσε «τακτικές εκδίκησης», όπως πρωινές επιδρομές, ανεξήγητες μεταφορές στο αστυνομικό τμήμα και προφορικές ειδοποιήσεις έξωσης σε κατοίκους που άσκησαν έφεση για αρνητική απόφαση ασύλου. Η έκθεση σημείωσε επίσης «υπέρμετρη χρήση της ασφάλειας», όπως η συνεχής παρακολούθηση όλων των ενοίκων με κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης», αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση.

Δείτε εδώ την έκθεση

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

allufunpark
Εργαζόμενοι Allou Fun Park: «Είχαμε προειδοποιήσει για θέματα ασφαλείας»
«Την ίδια στιγμή, επικρατεί η αβεβαιότητα στους εργαζόμενους για τα μεροκάματα που χάνονται, μέχρι να τακτοποιηθούν οι νομικές υποχρεώσεις της...
Εργαζόμενοι Allou Fun Park: «Είχαμε προειδοποιήσει για θέματα ασφαλείας»