tiropita
Πώς φτιάχνουμε Σαρακατσάνικη τυρόπιτα

Θέλετε να φτιάξετε μια παραδοσιακή τυρόπιτα που θα μυρίζει.. «παράδοση»; Η Σαρακατσάνικη τυρόπιτα, είναι αυτό που ψάχνετε. 

To βούτυρο μαζί με την κατσικίσια φέτα και το πιπέρι δίνουν χαρακτήρα και νοστιμιά σ’ αυτή την πίτα που κόβεται σε τρίγωνα κομμάτια και σερβίρεται ζεστή ή χλιαρή.

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 40 εκ.

Για τη ζύμη

  •  1 κιλό αλεύρι

  •  1 κουτ. γλυκού αλάτι

  •  περίπου 400 ml νερό χλιαρό

  •  1 κουτ. σούπας ξίδι

  •  1 φλιτζ. τσαγιού καλής ποιότητας ηλιέλαιο (ή ελαφρύ ελαιόλαδο) περίπου 250 γρ. βούτυρο πρόβειο ή αγελαδινό, λιωμένο, για το άνοιγμα των φύλλων

Για τη γέμιση

  •  800 γρ. τυρί φέτα, κατά προτίμηση κατσικίσια, σκληρή και ξηρή, τριμμένη
  •  φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Ζύμη

Για τη σαρακατσάνικη πίτα, πρώτα ανακατεύουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι με το αλάτι.
Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο, ρίχνουμε εκεί το ξίδι και το λάδι και ζυμώνουμε με τον γάντζο, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Χωρίς να σταματήσουμε το ζύμωμα, προσθέτουμε σταδιακά το νερό (ίσως δεν χρειαστεί όλο), μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι μετρίως σφικτό και λείο, που να μην κολλάει στα χέρια και στον κάδο.
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί 3 ώρες.

Γέμιση

  • Ανακατεύουμε το τυρί με το πιπέρι μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.

Πίτα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  • Αλείφουμε ένα ταψί διαμέτρου 40 εκ. με λιωμένο βούτυρο.
  • Βάζουμε το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο σε ένα μπολ και το φέρνουμε κοντά μας, εκεί που θα ανοίξουμε τα φύλλα.
  • Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 10 ίσα μέρη που τα πλάθουμε σε μπαλίτσες.
  • Αλείφουμε με λίγο από το λιωμένο βούτυρο μια καθαρή, επίπεδη επιφάνεια και ακουμπάμε εκεί το ένα μπαλάκι ζύμης.
  • Το πιέζουμε και το τραβάμε απαλά με τα δάχτυλα, για να ανοίξει τόσο ώστε να αποκτήσει διάμετρο περίπου 15 εκ.
  • Το βουτάμε μέσα στο μπολ με το λιωμένο βούτυρο για να βραχεί και από τις δύο μεριές και το βάζουμε μέσα στο βουτυρωμένο ταψί.
  • Το πασπαλίζουμε με θρυμματισμένο τυρί.
  • Συνεχίζουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα μπαλάκια ζύμης, τα οποία βουτάμε κι αυτά μέσα στο λιωμένο βούτυρο, και τα ακουμπάμε το ένα πάνω στο άλλο, σκορπίζοντας το θρυμματισμένο τυρί ανάμεσά τους.
  • Τελειώνουμε με φύλλο, το οποίο δεν πασπαλίζουμε με τυρί.
  • Φέρνουμε προσεκτικά τις άκρες των φύλλων, όλων μαζί, προς το κέντρο, σαν χοντρό πουγκί, και το αναποδογυρίζουμε μέσα στο ταψί ώστε οι άκρες του πουγκιού να βρεθούν προς τα κάτω.
  • Το πιέζουμε ξανά με τις παλάμες, προσεκτικά και επίμονα, ώστε να απλώσει και να καλύψει σχεδόν όλο το ταψί.
  • Αν στη διαδικασία αυτή βγουν στην επιφάνεια κομματάκια τυριού, δεν μας πειράζει.
  • Αλείφουμε καλά την επιφάνεια της πίτας με βούτυρο.
  • Φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι η πίτα να ροδίσει ωραία.
  • Κόβεται σε τρίγωνα κομμάτια σαν πίτσα και σερβίρεται ζεστή ή χλιαρή.


 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δεντρο
Εναλλακτικά χριστουγεννιάτικα δέντρα- έργα εξ ολοκλήρου από ανακυκλώσιμα υλικά σε γυμνάσιο του Ευόσμου
Ένας διαφορετικός στολισμός για τα Χριστούγεννα
Εναλλακτικά χριστουγεννιάτικα δέντρα- έργα εξ ολοκλήρου από ανακυκλώσιμα υλικά σε γυμνάσιο του Ευόσμου