arxaiologia
Τουαλέτες 2.500 ετών στην Ιερουσαλήμ αποκαλύπτουν την ασθένεια που μάστιζε τον πληθυσμό της εποχής

Οι άνθρωποι της Εποχής του Σιδήρου που χρησιμοποιούσαν δύο τουαλέτες 2.500 ετών που ανακαλύφθηκαν στην Ιερουσαλήμ δεν ήταν ιδιαίτερα υγιείς, σύμφωνα με ανάλυση δειγμάτων κοπράνων από τα αποχωρητήρια.

Οι ερευνητές βρήκαν ίχνη παρασίτων που προκαλούν δυσεντερία σε υλικό που ανασκάφηκε από τους βόθρους κάτω από τις δύο πέτρινες τουαλέτες, οι οποίες ανήκαν σε σπίτια της ανώτερης τάξης της πόλης. Εκείνη την εποχή, η Ιερουσαλήμ ήταν ένα πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο της Ασσυριακής αυτοκρατορίας στο οποίο ζούσαν από 8.000 έως 25.000 άνθρωποι.

Πρόκειται για τα παλαιότερα στοιχεία ύπαρξης της ασθένειας Giardia duodenalis, μιας μόλυνσης που προκαλεί διάρροια, κράμπες στην κοιλιά και απώλεια βάρους.

Αντίστοιχα στοιχεία που έχουν βρεθεί αφορούν την Τουρκία των ρωμαϊκών χρόνων και το μεσαιωνικό Ισραήλ.

«Η δυσεντερία εξαπλώνεται από τα κόπρανα που μολύνουν το πόσιμο νερό ή τα τρόφιμα, και θεωρούμε ότι θα μπορούσε να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στις πρώιμες πόλεις της αρχαίας Εγγύς Ανατολής λόγω του υπερπληθυσμού, της ζέστης, των μυγών, καθώς και του περιορισμένου διαθέσιμου νερού το καλοκαίρι», εξηγεί ο καθηγητής Πιρς Μίτσελ, επικεφαλής συγγραφέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Parasitology.

Οι περισσότεροι από όσους πεθαίνουν σήμερα από δυσεντερία που προκαλείται από τη μόλυνση Giardia είναι παιδιά και η χρόνια λοίμωξη σε αυτά μπορεί να οδηγήσει σε καχεκτική ανάπτυξη και μειωμένη γνωστική λειτουργία.

arxaiologia

Τα δείγματα αρχαίων κοπράνων αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών για τους αρχαιολόγους.

Ανάμεσα στα συμπεράσματα που έχουν προκύψει είναι ότι οι άνθρωποι της Εποχής του Σιδήρου λάτρευαν το μπλε τυρί ενώ οι κατασκευαστές του Στόουνχεντζ έτρωγαν τα εσωτερικά όργανα και τα εντόσθια των ζώων.

Η μία τουαλέτα εντοπίστηκε στη γειτονιά Αρμόν χα-Νατζίβ νότια της Ιερουσαλήμ, σε ένα μέγαρο των μέσων του 7ου αιώνα π.Χ. που ήρθε στο φως το 2019. Είναι φτιαγμένη από ασβεστόλιθο και διαθέτει μια μεγάλη κεντρική τρύπα για την αφόδευση και μια διπλανή τρύπα πιθανώς για ούρηση.

Η άλλη τουαλέτα, με παρόμοιο σχέδιο, αποκαλύφθηκε στην Ιερουσαλήμ, σε ένα επταώροφο κτήριο γνωστό ως Οίκος των Αχιέλ, κατοικία μιας οικογένειας της ανώτερης τάξης της εποχής.

«Ενώ υπήρχαν τουαλέτες με βόθρους στην Εποχή του Σιδήρου, ήταν σχετικά σπάνιες και κατασκευάζονταν μόνο για την ελίτ», σημειώνεται στη μελέτη.

«Οι πόλεις δεν σχεδιάζονταν και κατασκευάζονταν με δίκτυα αποχέτευσης και ο πληθυσμός τους δεν γνώριζε την ύπαρξη μικροοργανισμών και το πώς αυτοί εξαπλώνονται».
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Άγριο ξύλο μαθητών σε αγώνα μπάσκετ
Συγκλονιστικό βίντεο από τον άγριο καυγά μαθητών λυκείου μετά από σχολικό αγώνα μπάσκετ
Τουλάχιστον δύο μαθητές τραυματίστηκαν στο πρόσωπο - Χτυπήματα δέχτηκε και ο διαιτητής
Συγκλονιστικό βίντεο από τον άγριο καυγά μαθητών λυκείου μετά από σχολικό αγώνα μπάσκετ