Αναφυλαξία και αλλεργικό σοκ: Πότε μια αλλεργία γίνεται απειλητική για την ζωή
Περίπου 1 στα 3 άτομα στην χώρα μας υπολογίζεται ότι κάποια στιγμή στην ζωή του θα έρθει αντιμέτωπο με κάποιου είδους αλλεργική αντίδραση

Μια αλλεργική αντίδραση είναι η αντίδραση του σώματός σας σε μια ουσία που θεωρεί επικίνδυνη. Οι αλλεργίες της άνοιξης είναι ήπιες και συχνά προκαλούνται από τη γύρη ή τα φυτά, αλλά είναι πιθανό κάποιος να έχει μια πολύ πιο σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Η αναφυλαξία είναι μια από αυτές και συμβαίνει μέσα σε λίγα λεπτά από την έκθεση στο αλλεργιογόνο και αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα και άμεσα, μπορεί να αποδειχτεί θανατηφόρα.

Όταν η αλλεργία μπορεί να σκοτώσει

Περίπου 1 στα 3 άτομα στην χώρα μας υπολογίζεται ότι κάποια στιγμή στην ζωή του θα έρθει αντιμέτωπο με κάποιου είδους αλλεργική αντίδραση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες εξάλλου, τις τελευταίες δεκαετίες τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 50%.

Σύμφωνα με το news4health, η αλλεργική αντίδραση μεταξύ άλλων, μπορεί να προκαλέσει το τσίμπημα κάποιου εντόμου ή ερπετού -όπως έγινε στην περίπτωση της 39χρονης εθελόντριας που δαγκώθηκε από οχιά- αλλά και κάποια τροφή, ένα φαρμακευτικό σκεύασμα, η γύρη, η επαφή με ζώα.

Η αναφυλαξία είναι η πιο σοβαρή εκδήλωση αλλεργικής αντίδρασης. Εκδηλώνεται αιφνίδια, έχει πολύ γρήγορη εξέλιξη και προκαλεί μια σειρά συμπτωμάτων με ορισμένα από αυτά να είναι ιδιαίτερα σοβαρά.

Το αλλεργικό (ή αναφυλακτικό) σοκ, είναι συνέπεια της αναφυλαξίας και αποτελεί την τελική κατάληξη της εκτεταμένης αλλεργικής αντίδρασης του οργανισμού.

Ποια είναι τα συμπτώματα του αναφυλακτικού σοκ;

Το αλλεργικό σοκ προκαλεί πτώση της αρτηριακής πίεσης ακόμα και 30% χαμηλότερη σε σχέση με την κανονική. Οδηγεί δηλαδή σε καταπληξία καθώς το αίμα δεν φτάνει αποτελεσματικά σε όλα τα όργανα.

Πριν την εκδήλωση του έχουν προηγηθεί άλλα συμπτώματα με πιο συνηθισμένα τα εξής:

  • Κνησμός συνήθως στις παλάμες και τα πέλματα
  • Ερυθρότητα στο πρόσωπο
  • Οίδημα στην περιοχή του προσώπου, χαρακτηριστικά στα χείλη και τα βλέφαρα
  • Δερματικά εξανθήματα σε μορφή πετάλας
  • Ωχρότητα
  • Τάση για λιποθυμία και ζαλάδα μέχρι και απώλεια αισθήσεων
  • Δύσπνοια
  • Θωρακικό άλγος

Η ταυτόχρονη εκδήλωση συμπτωμάτων από τουλάχιστον 2 όργανα ή συστήματα του σώματος ( δέρμα, αναπνευστικό, κυκλοφορικό, πεπτικό) δίνει τις ενδείξεις ότι η αλλεργία έχει εξελιχθεί σε αναφυλαξία και χρειάζεται άμεση ιατρική επέμβαση.

Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση αναφυλακτικού σοκ

Σε περίπτωση αναφυλαξίας η μόνη δραστική άμεση παρέμβαση είναι η ένεση αδρεναλίνης (ή αλλιώς επινεφρίνης) που χορηγείται ενδομυϊκά.

Αν μετά από 10-15 λεπτά δεν υπάρχει κλινική βελτίωση των συμπτωμάτων, η δόση πρέπει να επαναληφθεί.

Όσοι έχουν παρουσιάσει αναφυλακτική αντίδραση στο παρελθόν, πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους το “κιτ” με το σκεύασμα της ενέσιμης αδρεναλίνης που είναι έτοιμο για χρήση σε προγεμισμένη αυτοενέσιμη σύριγγα και πρέπει να έχουν εκπαιδευτεί στον τρόπο χορήγησης της ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Αν υπάρχει συνοδός, καλεί άμεσα ασθενοφόρο αναφέροντας την πιθανότητα αναφυλαξίας και μέχρι να φτάσει ιατρική βοήθεια ο ασθενής πρέπει να μείνει ξαπλωμένος με τα πόδια ψηλότερα ενώ μπορεί να χρειαστεί και καρδιοπνευμονική ανάνηψη.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Προυπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, παράγοντα αυξημένου κινδύνου για θανατηφόρα έκβαση αναφυλακτικού επεισοδίου. Σοβαρός παράγοντας κινδύνου είναι και το άσθμα.

H ηλικία παίζει επίσης ρόλο, λένε οι ειδικοί, καθώς στατιστικά υπάρχει αυξημένος κίνδυνος σοβαρότερης αλλεργικής αντίδρασης σε εφήβους και ενήλικες άνω των 60 ετών.

Και βέβαια, άνθρωποι με ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων είναι πολύ πιθανότερο να έρθουν αντιμέτωποι με αναφυλαξία, ακόμα και αν μέχρι τότε οι προηγούμενες αλλεργικές τους αντιδράσεις ήταν ήπιες και ελεγχόμενες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

seminario-epaggelmatikou-prosanatolismou
Το ανεπηρέαστο από την τεχνητή νοημοσύνη επάγγελμα - Μισθοί πάνω από 10.000 το μήνα
Ποιο είναι το πιο ακριβοπληρωμένο επάγγελμα του μέλλοντος που δεν θα επηρεάσει η τεχνητή νοημοσύνη
Το ανεπηρέαστο από την τεχνητή νοημοσύνη επάγγελμα - Μισθοί πάνω από 10.000 το μήνα