«Το Χαμόγελο του Παιδιού», ως μέλος στην παγκόσμια και ιδιαίτερα σημαντική συμμαχία WeProtect Global Alliance to end child sexual exploitation online -ένα παγκόσμιο κίνημα, που αποτελείται από περισσότερες από 250 κυβερνήσεις, εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών- και υποστηρίζοντας την προτεινόμενη νομοθεσία της ΕΕ για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, παραθέτει μια πρωτοποριακή μελέτη που διεξήχθη από την Economist Impact, και δόθηκε στη δημοσιότητα από την WeProtect Global Alliance.
Η μελέτη αυτή, ρίχνει φως στο ευρέως διαδεδομένο και ανησυχητικό ζήτημα των σεξουαλικών «βλαβών» που υφίστανται τα παιδιά στο διαδίκτυο σε ολόκληρη την Ευρώπη, αποκαλύπτοντας ανησυχίες ιδιαίτερα επείγουσες, που απαιτούν άμεση προσοχή και δράση.
Τα παιδιά σε ολόκληρη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν σεξουαλικές «βλάβες» στο διαδίκτυο, με δύο στα τρία να βιώνουν τουλάχιστον ένα είδος σεξουαλικής «βλάβης» στο διαδίκτυο.
Οι υπηρεσίες ιδιωτικής ανταλλαγής εικόνων ή βίντεο έχουν αναδειχθεί ως κύριες οδοί για σεξουαλικές «βλάβες» στο διαδίκτυο, αναδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη για ρύθμιση και μέτρα προστασίας.
Το 79% των κοριτσιών, σε σύγκριση με το 57% των αγοριών, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και τα άτομα από εθνικές μειονότητες πλήττονται δυσαναλόγως από τη διαδικτυακή σεξουαλική «βλάβη». Απαιτείται στοχευμένη υποστήριξη και παρέμβαση για την αντιμετώπιση αυτών των ανισοτήτων.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν άμεση δράση για να αντιμετωπίσουν την ανησυχητική έκταση των διαδικτυακών σεξουαλικών «βλαβών» κατά των παιδιών της Ευρώπης (ΕΕ) που προκαλούνται από ενήλικες, υποστηρίζοντας τη νέα νομοθεσία της ΕΕ, εφαρμόζοντας εθνικά μέτρα και διαθέτοντας πόρους για την προστασία και τη στήριξη των παιδιών.
Στο πλαίσιο της μελέτης διεξήχθη έρευνα σε 2.000 18χρονους από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Πολωνία, αποκαλύπτοντας ανησυχητικά ευρήματα. Η κλειστή αυτή διαδικτυακή έρευνα αποκάλυψε:
Γαλλία: Το 85% των 18χρονων στη Γαλλία είχαν την εμπειρία όπου κάποιος προσπάθησε να τους μιλήσει για σεξουαλικά άσεμνα θέματα ή να τους στείλει σεξουαλικά άσεμνο υλικό, γεγονός που συνέβη σε υπηρεσίες ιδιωτικής ανταλλαγής εικόνων ή βίντεο.
Γερμανία: Το 73% των 18χρονων στη Γερμανία είχαν βιώσει τουλάχιστον ένα είδος σεξουαλικής «βλάβης» στο διαδίκτυο κατά την παιδική τους ηλικία, και είναι το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των τεσσάρων χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα.
Ολλανδία: Το 43% των ερωτηθέντων στην Ολλανδία είχαν βιώσει περιστατικό όπου κάποιος είχε μοιραστεί σεξουαλικά άσεμνες εικόνες ή/και βίντεο τους χωρίς την άδειά τους, συγκριτικά με τον μέσο όρο του 30% στις άλλες τρεις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.
Πολωνία: Από το 57% των ερωτηθέντων στην Πολωνία που ανέφεραν ότι συνάντησαν έναν άγνωστο ή έναν γνωστό ενήλικα να τους εμπλέκει σε σεξουαλικά σαφείς συζητήσεις ή να τους στέλνει σαφές υλικό, το 27% είχαν βιώσει κάτι τέτοιο σε ηλικία 12 ετών ή μικρότερη.
Η έρευνα, σχετικά με τις παιδικές εμπειρίες των 18χρονων, αποκάλυψε τις βαθιές επιπτώσεις μιας σειράς διαδικτυακών σεξουαλικών «βλαβών» που υπέστησαν. Οι εμπειρίες αυτές αφορούσαν τη λήψη σεξουαλικά άσεμνου περιεχομένου από ενήλικες κατά την ενηλικίωσή τους, την κοινοποίηση άσεμνων εικόνων τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους, το να τους ζητείται να κρατήσουν μυστικές τις σεξουαλικά απρεπείς διαδικτυακές σχέσεις με ενήλικες και το να τους ζητείται να κάνουν κάτι σεξουαλικά άσεμνο στο διαδίκτυο για το οποίο δεν αισθάνονταν άνετα.
«Η WeProtect Global Alliance είναι ενωμένη στην ακλόνητη αποστολή της να προστατεύει τα παιδιά από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση στο διαδίκτυο», δήλωσε ο Iain Drennan, εκτελεστικός διευθυντής της WeProtect Global Alliance. «Η Ευρώπη έχει γίνει το επίκεντρο φιλοξενίας υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών τα τελευταία χρόνια, αλλά τώρα έχει την ευκαιρία να ηγηθεί των παγκόσμιων προσπαθειών για την καταπολέμηση αυτού του «διάχυτου» και χωρίς σύνορα εγκλήματος. Ενθαρρύνουμε τους πολιτικούς ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας και όλων των κρατών μελών της ΕΕ να δεσμευτούν για το ζήτημα της προστασίας των παιδιών, υποστηρίζοντας την προτεινόμενη νομοθεσία της ΕΕ και αναλαμβάνοντας αποφασιστική δράση σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση αυτής της επείγουσας και ραγδαία αυξανόμενης απειλής».
Η σημασία της ιεράρχησης όσον αφορά την ασφάλεια των παιδιών, από την αυξανόμενη απειλή της διαδικτυακής σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Με ακλόνητη δέσμευση για τη διασφάλιση των παιδιών, η WeProtect Global Alliance καλεί τους πολιτικούς ηγέτες στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Πολωνία και όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να ενωθούν για να υποστηρίξουν την αποτελεσματική και εμπεριστατωμένη νομοθεσία της ΕΕ για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών στο διαδίκτυο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διεθνώς πρωτοπόρος στον τομέα της ψηφιακής νομοθεσίας και έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, για να καταστήσει το διαδίκτυο ασφαλέστερο για τους Ευρωπαίους. Η συλλογική υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας ώστε να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά σε όλη την Ευρώπη λαμβάνουν την απαραίτητη υποστήριξη, να διευκολυνθεί ο άμεσος εντοπισμός και η αναφορά υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε διαδικτυακές πλατφόρμες και να προωθηθεί η στενότερη συνεργασία μεταξύ θεσμικών οργάνων όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και των εταιρειών τεχνολογίας. Η οργάνωση καλεί τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο να ενωθούν και να εφαρμόσουν ενεργά τα ακόλουθα κρίσιμα μέτρα:
Ισχυρή ρύθμιση του διαδικτύου: που να είναι αποτελεσματική και ηλικιακά κατάλληλη, ώστε να λειτουργεί ως διεθνής ασπίδα, προστατεύοντας τα παιδιά από τη μακροπρόθεσμη «βλάβη» της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο.
Ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο: που θα επιτρέπει τον ταχύ εντοπισμό και την απομάκρυνση εικόνων και βίντεο που απεικονίζουν σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, θα υποστηρίζει τη δίωξη των παραβατών και θα παρέχει εγγυήσεις για την προστασία των παιδιών από τη διαδικτυακή αποπλάνηση και τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση στο διαδίκτυο.
Νομοθεσία ανθεκτική στο μέλλον: προετοιμασμένη ώστε να προσαρμόζεται στην καινοτομία και τις αναδυόμενες τεχνολογίες και να ανταποκρίνεται στην εξελισσόμενη συμπεριφορά των παραβατών. Δεν θα πρέπει να χορηγούνται εξαιρέσεις για συγκεκριμένες τεχνολογίες, διασφαλίζοντας την αδιάκοπη επιδίωξη της δικαιοσύνης και της προστασίας των ευάλωτων παιδιών.
Για να κατεβάσετε τις πλήρεις εκθέσεις επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της WeProtect Global Alliance: https://www.weprotect.org/european-survey/
Στο πλαίσιο δημοσίευσης αυτής της έρευνας ο κος. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», αναφέρει: «Μόνο το 2022 η εφαρμογή του Cybertipline των Η.Π.Α. έλαβε 43.345 αναφορές για υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Ελλάδα. Όταν μιλάμε για υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο αναφερόμαστε σε εικόνες, βίντεο και άλλα αρχεία που σχετίζονται με περιστατικά σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών.
»Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο απ’ όσο μπορεί κάποιος να φανταστεί και δε θα πρέπει να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον μας αποκλειστικά στο διαδίκτυο. Το υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο προέκυψε από σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στην πραγματική ζωή. Το πρόβλημα εντοπίζεται τόσο στη διαδικτυακή ζωή των παιδιών μας όσο και στην πραγματική. Ωστόσο, το διαδίκτυο έχει έναν αυξημένο κίνδυνο ανησυχίας καθώς οι εικόνες και τα βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών συχνά κυκλοφορούν και κοινοποιούνται επανειλημμένα στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα το ίδιο παιδί να κακοποιείται και να θυματοποιείται επαναλαμβανόμενα μέσα στα χρόνια».
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο της διαχρονικής και πρακτικής συνεργασίας του με διεθνείς φορείς και οργανισμούς, θα συνεχίσει να αγωνίζεται με κάθε μέσο και υπηρεσία στη διάθεσή του για την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών, ώστε να αναπτυχθούν δράσεις και πρωτοβουλίες για την προστασία τους από την εμπορία και την εκμετάλλευση, τις εξαφανίσεις, αλλά και των κινδύνων στο χώρο του διαδικτύου.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ