Για τους Gen-Z, το να παίρνει κανείς το κινητό του τηλέφωνο μαζί στην τουαλέτα αποτελεί καθημερινή συνήθεια, όσο αηδιαστική και αν ακούγεται. Έτσι τουλάχιστον δείχνει η έρευνα από την Bank My Cell, μια εταιρεία ανταλλαγής gadget, η οποία εκτίμησε πως το 96% αυτής της γενιάς δηλώνουν ότι δεν θα πάνε καν στο μπάνιο χωρίς το τηλέφωνό τους. Οι ερευνητές μικροβίων γνωρίζουν καλά αυτή τη δυνητικά βρώμικη συνήθεια.
«Βλέπω ανθρώπους να παίρνουν το τηλέφωνό τους στο μπάνιο όλη την ώρα και τα κινητά τηλέφωνα μαζεύουν πολλά μικρόβια», λέει ο Charles Gerba, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα που μελετά τη μετάδοση μικροβίων μέσω καθημερινών οικιακών αντικειμένων. Έτσι, δεν θέλουμε απαραίτητα να πείσουμε να μην παίρνετε το τηλέφωνό στο μπάνιο, αλλά θέλουμε να σε ενημερώσουμε για τις συνέπειες που ενέχει και τι μπορείτε να κάνετε για να τηρείτε όσο το δυνατόν πιο υγιεινές συνήθειες.
Το τηλέφωνό σου είναι 10 φορές πιο βρώμικο από το κάθισμα της τουαλέτας
Σύμφωνα με το The Issue, από τα χειρότερα μέρη για να χρησιμοποιείς το τηλέφωνό είναι το μπάνιο, επειδή όταν τραβάς το καζανάκι της τουαλέτας τα μικρόβια ψεκάζονται παντού, συμπεριλαμβανομένου του τηλεφώνου, λέει η Emily Martin, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
«Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν θεωρούμε τα τηλέφωνα βρώμικα. Μπορεί να φροντίζεις να πλένεις τα χέρια σου μετά από κάθε φορά που χρησιμοποιείς το μπάνιο, αλλά πιθανότατα δεν καθαρίζεις και το τηλέφωνό σου», λέει η ίδια.
«Κι όμως, έχει πάει παντού όπου έχουν πάει τα χέρια σου και μετά το κρατάς ακριβώς μπροστά στα μάτια, τη μύτη, το στόμα και τα αυτιά. Μπορεί να έχει ακόμη περισσότερα μικρόβια από άλλα αντικείμενα του μπάνιου, συμπεριλαμβανομένου του καθίσματος της τουαλέτας στο οποίο κάθεσαι», λέει ο Gerba. Αυτό συμβαίνει επειδή οι τουαλέτες καθαρίζονται και απολυμαίνονται σε τακτική βάση, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ένα τακτικό πρόγραμμα καθαρισμού για τα τηλέφωνά τους -αν θυμούνται να τα καθαρίζουν καθόλου-.
Τι λέει η επιστήμη
«Αν είσαι ένας υγιής ενήλικας, το ανοσοποιητικό σου σύστημα κάνει πολύ καλή δουλειά στο να κρατάει τα μικρόβια μακριά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εντάξει να έχεις ένα τηλέφωνο γεμάτο βακτήρια όλη μέρα. Οι άνθρωποι μπορούν να αρρωστήσουν και αρρωσταίνουν από παθογόνους μικροοργανισμούς που μαζεύουν συνεχώς από συνηθισμένα αντικείμενα, και το τηλέφωνό είναι ένας από τους χειρότερους ένοχους», λέει ο Gerba.
Υπολογίζεται ότι το 92% των τηλεφώνων ήταν μολυσμένα με δυνητικά προβληματικά βακτήρια, σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. Οι ερευνητές έλαβαν πάνω από 300 δείγματα από 12 πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου και διαπίστωσαν επίσης ότι το 16 % ήταν θετικό για E. coli (Escherichia coli), έναν τύπο βακτηρίου που βρίσκεται στα κόπρανα και που αρρωσταίνει πάνω από 265.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο.
Το τηλέφωνό μπορεί επίσης να πάθει ζημιά
Τα τηλέφωνα και το νερό δεν πάνε γενικά καλά μαζί, και τα μπάνια τείνουν να είναι πολύ υγρά μέρη. Ένας στους πέντε ανθρώπους δήλωσε ότι του έχει πέσει το τηλέφωνό του στην τουαλέτα, σύμφωνα με την έρευνα της Bank My Cell. Αυτό δεν είναι μόνο απογοητευτικό και αηδιαστικό, αλλά μπορεί να κοστίσει πολύ η επισκευή ή η αντικατάσταση ενός βρεγμένου τηλεφώνου. Ακόμη και αν δεν σου πέσει στην τουαλέτα, η προσπάθεια να το κρατάς ενώ τραβάς το παντελόνι σου προς τα επάνω μπορεί να οδηγήσει σε μια ατυχή πτώση στα πλακάκια.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη