αφρική
«Αν δεν σταθείς στη σανίδα δεν θα δαμάσεις το κύμα. Στο surfing ξοδεύω την ενεργητικότητα που μου περισσεύει»

Είδα στο Netflix την ταινία – ντοκιμαντέρ « Beyond  : an African surf documentary». Η ταινία παρουσιάζει εμπειρία ζωής από κατοίκους του Μαρόκο, της Δυτικής Σαχάρας, της Σενεγάλης και της Ζάμπια με έμφαση κυρίως στο άθλημα του surfing επειδή στις ακτές τους υπάρχουν συχνά πολλά και μεγάλα κύματα.  

«Κάποια πράγματα πρέπει να τα κάνεις επειδή η ζωή σε αναγκάζει. Αν κοιτάξεις από το παράθυρο δεν θα δεις τίποτα. Αλλά όταν διαβάζεις, ανακαλύπτεις ωραία πράγματα. Εδώ στο Μαρόκο τα ταξίδια είναι για τους πλούσιους. Οι φτωχοί σαν εμάς ψάχνουν για μια φέτα ψωμί. Όταν θέλουμε να ταξιδέψουμε απλά διαβάζουμε. Αν ψάξεις τη γνώση θα την βρεις, αν δεν ψάξεις δεν θα βρεις τίποτα. Το καλύτερο πράγμα στον κόσμο είναι η αναζήτηση της γνώσης. Όταν ένας σοφός ταξιδεύει τι έχει μαζί του ; Μια τσάντα και το μυαλό του. Γράφει τις πραγματικές ιστορίες που συμβαίνουν στον κόσμο». Αυτά τα έλεγε ένας που είχε κάτι σαν βιβλιοπωλείο.

«Θέλω να δω πολλές χώρες, πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους. Με τρώει πολλές φορές η ρουτίνα του ταξιτζή αλλά όταν βγάζεις το ψωμί για την οικογένειά σου όλα είναι καλά». 
Μια από τις ελάχιστες κοπέλες στο Μαρόκο που κάμνουν surfing έλεγε : «Πολλοί με κατέκριναν, μου έλεγαν είσαι γυναίκα το surfing δεν είναι για σένα, αλλά η οικογένειά μου με υποστηρίζει και είμαι ευγνώμων για αυτό. Στο Μαρόκο μια γυναίκα που ζει μόνη της αν θέλει να είναι ελεύθερη πρέπει να είναι πολύ δυνατή. Όταν ήμουν μικρή ανησυχούσα για το τι θα πουν οι άλλοι για μένα. Όχι πια. Γιατί αν ακούς τι λένε δεν θα καταφέρεις ποτέ τίποτα. Αν θέλεις να πετύχεις μη σε νοιάζει τι λέει ο κόσμος».
Είδατε ωριμότητα από μια κοπέλα ; 

«Αν δεν σταθείς στη σανίδα δεν θα δαμάσεις το κύμα. Στο surfing ξοδεύω την ενεργητικότητα που μου περισσεύει» έλεγε ένας νέος. Στην Ελλάδα πως την ξοδεύουν οι νέοι μας ; 

Ένας από την Δυτική Σαχάρα έλεγε : «Στην έρημο νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση. Είναι αυτή η ηρεμία, ο απόηχος της σιωπής. Νιώθεις ότι είσαι σε άλλο κόσμο. Την νύχτα στην έρημο είναι σαν ν’ ακούς μουσική.  Μότσαρτ ή Μπετόβεν. Η ησυχία …». Τελικά ποιοι είναι περισσότερο κοντά στον Θεό, αυτοί ή εμείς ; Εμένα μου φάνηκε σαν να άκουγα έναν ασκητή της ερήμου.   

«Αν θέλετε να γνωρίσετε το πραγματικό Μαρόκο βρείτε κάποιον που να ξέρει τα μέρη. Όχι με τα οργανωμένα ταξίδια. Λιγοστεύουν στο Μαρόκο οι Νομάδες. Σήμερα υπάρχουν Νομάδες μαϊμούδες που φοράνε τα ρούχα των Νομάδων για να γυρίσουν ταινίες για τους Ευρωπαίους. Οι αληθινοί Νομάδες δεν θέλουν αυτοκίνητα, κινητά, τάμπλετ … Κοιμούνται κάτω από τα’ αστέρια. Αυτή η τεχνολογία έχει χαλάσει τις παραδόσεις. Στο μέλλον οι Νομάδες θ’ αφήσουν την ζωή τους στην έρημο και θα είναι Νομάδες μόνο στο μυαλό. Όπως εγώ ζω στο σπίτι μου αλλά είμαι Νομάς, δεν αγοράζω καινούργια πράγματα, έχω την κουβέρτα μου, κάποια πράγματα για να μαγειρεύω, να μαζεύω νερό να έχω να πιώ. Αυτά αρκούν. όχι σαν κάτι υλιστές που έχουν τα πάντα …». Κοιτάξτε που χωρίς να το συνειδητοποιούν ζουν το Ευαγγέλιο. «Έχοντες τροφάς και σκεπάσματα τούτοις αρκεσθησόμεθα» λέει ο Απόστολος Παύλος (Α΄Τιμ.6,8). 

Ένα ζευγάρι συνταξιούχων από την Ελβετία έκαναν καινούργια αρχή πηγαίνοντας να ζήσουν στο νότιο Μαρόκο. Έλεγε ο άντρας «είναι απίθανο σε τέτοια απόφαση να σε ακολουθήσει η γυναίκα σου. Το παν εδώ είναι να είσαι πάντα απασχολημένος. Είναι λάθος να κάθεσαι και να μην κάνεις τίποτα. Στο τέλος δεν έχει σημασία τι ακριβώς κάμνεις». Η γυναίκα του έλεγε «Συλλέγω πράγματα από την παραλία και φτιάχνω διάφορα. Έχω φτιάξει μια μικρή σκηνή και τώρα φτιάχνω μια κούνια για να τη βάλω μέσα και μαριονέτες για να κρατούν τις πόρτες ανοιχτές. Μπορείτε επίσης να συλλέξετε αχιβάδες, μύδια, να πάτε για ψάρεμα … Δεν βαριέσαι. Πάντα υπάρχει κάτι να κάνεις». Λέει ο άντρας «Οι δικοί μας στην Ελβετία λένε, πάει αυτοί τρελάθηκαν. Νομίζω όμως ότι κατά βάθος ζηλεύουν. Μου λένε, δεν φοβάστε μη σας συμβεί κάτι ; ». Τους απαντώ «γιατί στην Ελβετία είμαι ασφαλής ;  πριν λίγες μέρες στην Ελβετία σε μια οικογένεια που έβγαινε από το εστιατόριο δεν έπεσε πάνω τους ένα φορτηγό ; Η ζωή είναι τόσο μικρή τελικά». 

Έλεγε ένας από την Μαυριτανία : «Στην Μαυριτανία υπάρχουν στις παραλίες πολλές νάρκες. Συχνά οι ψαράδες έρχονται για ψάρια και συναντούν τον θάνατο. Αν και έχει πολλά και μεγάλα κύματα δεν αξιοποιήθηκε το surfing όπως στο Μαρόκο. Η Μαυριτανία έχει πολλές αποχρώσεις και πολλή εσωτερική ομορφιά, αλλά πρέπει να δώσεις χρόνο στην παραμονή σου. Αν αρχίσεις να εκτιμάς τη φιλοξενία και την κουλτούρα της ερήμου, θα σε ανταμείψει σαν ταξιδιώτη».  

Έλεγε ένας νέος : «Γεννήθηκα στην Σενεγάλη. Το άθλημά μου είναι να δοκιμάζω πράγματα τα οποία οι άλλοι τα θεωρούν αδύνατα. Οι Σενεγαλέζοι είναι περίεργοι αλλά δεν πιστεύουν σε κάτι που δεν έχουν δει οι ίδιοι. Ίσως είμαι ο μόνος με ποδήλατο BMX σε όλη τη Σενεγάλη. Οι γέροι το θεωρούν παιχνίδι και μου λένε σταμάτα να παιδιαρίζεις. Εμένα όμως είναι το πάθος μου και κάθε ένας είναι ελεύθερος να ζήσει το πάθος του. Στη Σενεγάλη πιστεύαμε ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε τα κόλπα που έδειχνε η τηλεόραση, μέχρι που το προσπαθήσαμε και είδαμε ότι μπορούμε. Είναι θέμα τεχνικής». 

Ένας άλλος : «Γεννήθηκα στο Saint Louis της Σενεγάλης. Μου λένε πρέπει να πάω αλλού γιατί εδώ θα μείνω φτωχός. Δεν κατάλαβαν όμως, εγώ δεν ζω εδώ, είμαι κομμάτι αυτής της πόλης. Είμαι ο μόνος στην Σενεγάλη που προπονούμαι με το κανό. Μου λένε, άφησέ το δεν έχει λεφτά, αλλά δεν κατάλαβαν ότι είναι το πάθος μου». Αλήθεια οι 700.000 Έλληνες νέοι που μετανάστευσαν στο εξωτερικό για εργασία τα ένοιωθαν αυτά ;  

Ένας άλλος : «Μου αρέσει να είμαι φωτογράφος. Θέλω να συνεισφέρω στην ανάπτυξη του Saint Louis. Πρέπει να ξέρουμε να κάμνουμε πολλές δουλειές. Για όλα τα πράγματα υπάρχει πάντα η πρώτη φορά. Θέλω να αντιμετωπίζω νέες προκλήσεις για να αποδείξω ότι οι μαύροι μπορούν να πετύχουν όσα και οι λευκοί. Προσπάθησα να μάθω surfing μόνος μου. Πήρα μια σανίδα και προσπαθούσα να νικήσω τα κύματα. Όταν είπα στους γονείς μου ότι θα ασχοληθώ με το surfing μ’ έδιωξαν από το σπίτι. Από τον δρόμο που δούλευα έμαθα πολλά».   

Στη νότια Σενεγάλη : « Δεν κόβουμε τα δέντρα επειδή μας προστατεύουν. Δεν ονειρευόμαστε μεγάλα πράγματα, μόνο την καλλιέργεια. Το πρώτο μας όνειρο είναι το ρύζι.  Το όνομα της πόλης μας Καζαμάνς, σημαίνει ζωή στους θάμνους, Σημαίνει να ζεις όπως οι Πρωτόπλαστοι. Η γη είναι παρθένα, δεν υπάρχει τίποτα πολυτελές εδώ (είδα μια γυναίκα που έκοβε τα φυτά ρυζιού με το μωρό στην πλάτη της !). Είμαστε πλούσιοι όχι στα λεφτά αλλά στην παραγωγή. Αυτός είναι ο πλούτος μας, ο πλούτος της γης. Δεν εξαρτιόμαστε από τον Τουρισμό. Τα λεφτά καταστρέφουν τις παραδόσεις μας. Όλοι θέλουν να γίνουν εκατομμυριούχοι. Κι αυτό καταστρέφει την γη». Δυστυχώς στην Ελλάδα μας η Οικονομία στηρίζεται κυρίως στον Τουρισμό. 

«Οι ζωές μας διαφέρουν σίγουρα από τις δικές σας (των Ευρωπαίων). Αλλά μπορώ να πω ότι η ζωή στην Καζαμάνς είναι υπέροχη. Ταΐζω την οικογένειά μου, τους παρέχω ότι χρειάζονται. Κανείς δεν ανησυχεί για τίποτα. Δεν ονειρευόμαστε μεγάλα πράγματα». Εμείς στην Ελλάδα από το άγχος έχουμε γεμίσει ψυχοφάρμακα.

Οι συνθήκες ζωής που είδα στα χωριά τους ήταν όπως στην Ελλάδα πριν 60 χρόνια. Άνθρωποι, κότες, κατσίκες, σκυλιά, γυναίκες να δουλεύουν με τα μωρά επάνω τους (αυτό νομίζω δεν το είχαμε στην Ελλάδα), όλοι μαζί. Άκουγες κακαρίσματα, βελάσματα, γαβγίσματα, φωνές ανθρώπων … Γιατί τώρα στα χωριά μας τι ακούγεται ; Μια απέραντη μοναξιά. Κότες δεν έχουν, μπαξέδες δεν έχουν, ζώα δεν έχουν, παιδιά δεν υπάρχουν … αλλά έχουμε ανέσεις. Τηλεόραση, διαδίκτυο, κινητά, συνεχώς μπροστά από μια οθόνη. Κι αυτό το λέμε ζωή. Το να περιμένεις να πεθάνεις ονομάζεται ζωή ; 

Ο άγιος Πορφύριος 6 χρονών παιδί έβοσκε πρόβατα. Ποιο παιδί στην Ελλάδα σήμερα βόσκει ζώα ; Και να ήθελε ένας νέος να ζήσει σαν βοσκός δεν θα έβρισκε γυναίκα να τον παντρευτεί και να ζει στην στάνη. Μήπως τελικά πιαστήκαμε στην παγίδα που μαζευτήκαμε όλοι στις πόλεις και αφήσαμε την ζωή στην όμορφη ελληνική ύπαιθρο ; Ο άγιος Πορφύριος συχνά φώναζε «όλοι πίσω, όλοι πίσω, προχωράμε προς την καταστροφή μας».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aei_panepisthimia_aithousa_class_amfitheatro.jpg
Πρωτοετείς φοιτητές: Τα μόρια εισαγωγής ΑΕΙ που διχάζουν
Οι υποψήφιοι που θέλουν να διεκδικήσουν μετεγγραφή καταρτίζουν τον Ιούλιο το μηχανογραφικό με βάση το συγκεκριμένο πλαίσιο μοριοδότησής τους
Πρωτοετείς φοιτητές: Τα μόρια εισαγωγής ΑΕΙ που διχάζουν
astinomia-peripoliko
Παγκράτι: Στον εισαγγελέα σήμερα ο 49χρονος φιλόλογος που συνελήφθη για τη γιάφκα
Για 16 ολόκληρα χρόνια παρέμενε «αόρατος» στις Αρχές, ο 49χρονος φιλόλογος από τον Βύρωνα που συνελήφθη το απόγευμα της Πέμπτης από την...
Παγκράτι: Στον εισαγγελέα σήμερα ο 49χρονος φιλόλογος που συνελήφθη για τη γιάφκα