Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να υπάρξει μια ορμονική ανισορροπία σε οποιαδήποτε περίοδο της ζωής μας, με πιο συνηθισμένες αυτές που συνδέονται με την επινεφριδική κόπωση ή το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο που επηρεάζουν συχνότερα τις νεότερες γυναίκες.
Όταν πρόκειται για την υποστήριξη της ορμονικής υγείας ή οποιουδήποτε στόχου έχουμε για την υγεία μας τότε συχνά ελέγχουμε ποιες είναι οι καλύτερες τροφές προς κατανάλωση. Πολλές ορμόνες επηρεάζονται από τη διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης, της κορτιζόλης και των αναπαραγωγικών ορμονών, όπως χαρακτηριστικά εξηγεί η Casey Kelley, MD, ABoIM, διευθύντρια της Case Integrative Health στο Real Simple.
Σύμφωνα με την Dr. Kelley, ο λόγος για τον οποίο η διατροφή επηρεάζει τις ορμόνες μας στο σώμα είναι επειδή οι ορμόνες συνδέονται με το έντερο, το οποίο επηρεάζεται από τις τροφές που τρώμε – και το οποίο εμπλέκεται σε πολλούς τομείς της ευεξίας, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και της ψυχικής υγείας. Έτσι, υποστηρίζοντας την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου μας μέσω των τροφών που τρώμε θα μπορούμε να έχουμε μια συνολική ορμονική υγεία.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν δεκάδες ορμόνες στο σώμα. Ο τρόπος με τον οποίο το φαγητό επηρεάζει αυτές τις ορμόνες ποικίλλει επίσης, ανάλογα με τη συγκεκριμένη ορμόνη και το άτομο. Επιπλέον, ενώ η προσαρμογή της διατροφής μας μπορεί σίγουρα να βοηθήσει στη ρύθμιση των ορμονών, δεν μπορεί να θεραπεύσει μια διαγνωσμένη ορμονική ανισορροπία (δηλαδή, πολύ χαμηλά ή πολύ υψηλά επίπεδα ορισμένων ορμονών), λέει η Frances Largeman-Roth, RDN, διαιτολόγος.
Σε μια τέτοια περίπτωση, πιθανότατα θα χρειαστούμε φαρμακευτική αγωγή από γιατρό και κάποιες άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Είτε βρίσκεσαι λοιπόν στη μέση της διαχείρισης μιας ορμονικής πάθησης και θέλεις να κάνεις κάποιες αλλαγές συνήθειας για υποστήριξη, είτε απλά θέλεις να διατηρήσεις την ορμονική σου υγεία, παρακάτω θα διαβάσεις ποιες είναι οι κορυφαίες τροφές που μπορούν να ανακατέψουν την υγεία των ορμονών που οι ειδικοί συνιστούν συνήθως να αποφεύγεις ή να περιορίσεις.
1. Κόκκινο κρέας
Σύμφωνα με την Largeman-Roth, τόσο το επεξεργασμένο όσο και το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ενδομητρίωσης, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα οιστρογόνων.
2. Τρόφιμα και ποτά με καφεΐνη
Σύμφωνα με την Dr. Kelley, η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη. Επιπλέον, εάν καταναλώνεις καφεΐνη πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου, μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου – μια κατάσταση που επίσης αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να μην πίνεις τον καθημερινό καφέ ή το τσάι σου στο όνομα της ορμονικής υγείας.
3. Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
Η κατανάλωση πολλών τροφών υψηλής επεξεργασίας, ειδικά εκείνων με πολλή ζάχαρη, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις ορμόνες μας, λέει η Dr. Kelley. Συγκεκριμένα, η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης έχει αποδειχθεί ότι προάγει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό συμβαίνει όταν τα κύτταρα μας ανταποκρίνονται ελάχιστα στην ινσουλίνη, μια ορμόνη που βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
4. Αλκοόλ
«Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει διάφορες οδούς ορμονών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζουν τον υποθάλαμο και την υπόφυση», λέει η Largeman-Roth. Αυτά τα συστατικά είναι υπεύθυνα για την παραγωγή βασικών αναπαραγωγικών ορμονών, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Ως αποτέλεσμα, η υψηλή πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον έμμηνο κύκλο, τη γονιμότητα και τη libido.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση