Ακόμα και τώρα που θα αρχίσει να υποχωρεί το κύμα καύσωνα, δεν πρέπει να γίνονται ψεκασμοί ή λιπάνσεις στα φυτά μας σύμφωνα με τους ειδικούς.
Μόνο νερό και για αρκετές ημέρες μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση θα πρέπει να δίνουμε στα φυτά όλων των καλλιεργειών και ο οποιοσδήποτε ψεκασμός θα πρέπει να γίνεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και πάντα μέσα από τη στενή συνεργασία των παραγωγών με τους γεωπόνους τους. Για να γίνει, μάλιστα, ο ψεκασμός, θα πρέπει να συντρέχουν ειδικοί λόγοι.
Τις γενικές αυτές συμβουλές δίνει μέσω του neakriti.gr ο γεωπόνος του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” στο Ηράκλειο Στέφανος Λιβέρης, που λέει χαρακτηριστικά πως «το φυτό λειτουργεί το ίδιο με τον ανθρώπινο οργανισμό. Όπως ο άνθρωπος στον καύσωνα έχει απόλυτη ανάγκη το νερό και λιγότερο οτιδήποτε άλλο, έτσι γίνεται και με το κάθε φυτό, με εξαίρεση κάποια ειδικά φυτά που είναι “φτιαγμένα” για τέτοιες θερμοκρασίες»!
Η εφημερίδα μας ζήτησε από τον Στέφανο Λιβέρη τις συμβουλές του για την ενημέρωση των αγροτών ως προς την τακτική που θα πρέπει να ακολουθήσουν, αμέσως μετά τη σταδιακή επιστροφή του καιρού στη λεγόμενη “κανονικότητα” ως προς τις θερμοκρασίες της εποχής.
«Επομένως, να τους δίνουμε νερό και κατά προτίμηση τη βραδινή ώρα», λέει για τον τομέα των οπωροκηπευτικών, όπου οι ανάγκες για πότισμα όταν επικρατεί καύσωνας είναι η κάθε μέρα ή η μέρα παρά μέρα, κυρίως όταν πρόκειται για τα λεγόμενα “κολοκυθοειδή”...
«Για πολλές μέρες μετά το πέρας του καύσωνα οι ζέστες θα συνεχίζονται. Επομένως, είναι λάθος να θεωρήσουμε ότι πλέον δε θα πρέπει να ποτίζουμε τόσο συχνά τα φυτά μας. Απλά, για να μη σπαταλούμε το νερό, θα πρέπει να ποτίζουμε με μεγαλύτερη συχνότητα μειώνοντας τη δόση του νερού. Είναι ανώφελο να ποτίζουμε με ποσότητες που είναι πάνω από τη δυνατότητα της ρίζας να το απορροφήσει και να χάνεται έτσι ένα μέρος του νερού στο έδαφος»...
Εξάλλου, ο Στέφανος Λιβέρης θεωρεί ότι αρκεί μία φορά τη μέρα και κυρίως τις απογευματινές ώρες και όχι το πρωί.
«Το φυτό το βράδυ δεν κλείνει τα “στόματά” του για να μη χάσει το νερό που του έχουμε δώσει, όπως το κάνει τη μέρα για να προστατευτεί», σύμφωνα με τον γεωπόνο του ΕΛΓΟ “Δήμητρα”.
Πανωλεθρία για τον δάκο
Όσο για τις ελαιοκαλλιέργειες και τις αμπελοκαλλιέργειες, ο Στέφανος Λιβέρης αναφέρει ότι στην ελιά έχει πάθει πανωλεθρία ο δάκος, πλην όμως τώρα που θα αρχίσει να δροσίζει, το έντομο θα το δούμε να επιστρέφει σιγά-σιγά. Ενώ στο αμπέλι, ούτε ο περονόσπορος, ούτε η χολέρα μπορούν να συνεχίσουν να προσβάλλουν τις καλλιέργειες με αυτές τις θερμοκρασίες.
«Αν υπάρχει οποιαδήποτε ασθένεια που χρειάζεται να ψεκάσουμε εδώ μιλάμε για την κάθε περίπτωση χωριστά. Ο παραγωγός θα πρέπει να συμβουλεύεται τον γεωπόνο του. Πάντως, το καλύτερο θα είναι να αποφύγουμε τα ψεκάσματα, εκτός και αν απειλούμαστε με σημαντική καταστροφή. Αλλά ο γεωπόνος θα πρέπει να απαντήσει στον κάθε παραγωγό για το τι θα πρέπει να κάνει», σύμφωνα με τον Στέφανο Λιβέρη.
Όσο για τις πιθανές ζημιές λόγω του καύσωνα, ο Στέφανος Λιβέρης τις θεωρεί ως πολύ πιθανές για μη αρδευόμενες ελιές, ενώ στα αμπέλια οι ζημιές θεωρούνται δεδομένες στο επιτραπέζιο σταφύλι. Στα υπόλοιπα σταφύλια σίγουρα θα υπάρχουν κάποιες ζημιές, αλλά προφανώς θα έχουμε και καλύτερες ποιότητες σταφυλιών, με βάση όσα λέει στo neakriti.gr ο Στέφανος Λιβέρης.
Μεγάλη σημασία έχει η εδαφοκάλυψη - Tεχνητή σκίαση με δίχτυ
Στο μεταξύ, όπως έχουμε ξαναγράψει, πολύ μεγάλη σημασία έχει η εδαφοκάλυψη, με ζιζάνια που εκριζώνουμε και μπορούμε να τα τοποθετούμε γύρω από τις ρίζες των φυτών μας. Επίσης, όσο γίνεται να δημιουργούμε τεχνητή σκίαση με ειδικό δίκτυ ή οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Όπως καταλήγει ο γεωπόνος του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” Στέφανος Λιβέρης, «αυτές είναι δύο επιπλέον παράμετροι που συμβάλλουν συμπληρωματικά στην προστασία των φυτών μας από τις συνθήκες του καύσωνα και παίζουν βέβαια και αυτές σημαντικό ρόλο»...
Πρόκειται για τη μέθοδο “mulching”, που προβλέπει να τοποθετούμε όλα τα ζιζάνια που βγάζουμε από το χωράφι μας γύρω από τη ρίζα των φυτών, για να μην αφήσουμε το νερό εύκολα να εξατμιστεί. Έτσι, βάζοντας το δάκτυλό μας στο χώμα κάτω από την εδαφοκάλυψη, μπορούμε εύκολα από την ύπαρξη της λάσπης να καταλάβουμε αν και κατά πόσο το φυτό μας χρειάζεται περισσότερο νερό για να μπορέσει να “αμυνθεί” απέναντι στη ζέστη και να μην υποκύψει στις υψηλές θερμοκρασίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα συμφέροντα κάθε παραγωγού.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ