ΑΣΕΠ διαγωνισμος οδηγιές
Τα ερωτήματα που δημιουργούνται

«Τέκνα χωρίς γάμο των γονέων τους» - Αναγνωρίζονται για μοριοδότηση από τον ΑΣΕΠ;

Η απάντηση είναι ΟΧΙ αν δεν δηλώσει η μητέρα επιπλέον αυτό που αναγράφεται στο Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης, δηλαδή ότι είναι μητέρα!!

Σε μια δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκε μητέρα όταν μετά από τις αιτήσεις των αναπληρωτών, στα αποτελέσματα δεν είχαν αναγνωριστεί τα μόρια του παιδιού της. Το παιδί έχει γεννηθεί εκτός γάμου και το ΟΠΣΥΔ δεν το αναγνώρισε από το Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης. Ας δούμε το χρονικό πιο αναλυτικά:

Στις 7 Μαρτίου το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εκδίδει την «Πρόσκληση υποψήφιων εκπαιδευτικών Γενικής Εκπαίδευσης για υποβολή δικαιολογητικών στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Ο.Π.ΣΥ.Δ.) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο των αριθμ. 1ΓΕ/2023 και 2ΓΕ/2023 Προκηρύξεων του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού» με ΑΔΑ 90ΝΜ46ΜΤΛΗ-052.

Εκεί όπως μπορεί εύκολα να δει κάποιος υπάρχουν αναλυτικά οι οδηγίες.

Στην ενότητα ΙΙ. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ, στην παράγραφο 2 έχει διευκρινίσεις σχετικά με την αναγνώριση τέκνων :

«Για κριτήρια/ιδιότητες (π.χ. αριθμός τέκνων, αναπηρία πενήντα τοις εκατό (50%) και άνω του/της συζύγου ή του τέκνου του υποψηφίου) που έχουν καταχωριστεί στο παρελθόν και τα οποία αποδεικνύονται με τη (συν) υποβολή Πιστοποιητικού Οικογενειακής Κατάστασης απαιτείται υποχρεωτικά εκ νέου κατάθεση του εν λόγω Πιστοποιητικού, με ημεροχρονολογία έκδοσης μεταγενέστερη της 1ης Ιανουαρίου 2023, και σε κάθε περίπτωση εντός του τελευταίου 3μήνου από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής, κατά τα οριζόμενα στις Προκηρύξεις, για την επικαιροποίηση του καταχωρισμένου κριτηρίου/ιδιότητας, το οποίο εμφανίζεται ως μη επικυρωμένο.»

Δυστυχώς η εν λόγω μητέρα δεν πρόσεξε την παράγραφο 7 όπου ξεχωρίζει τα τέκνα εκτός γάμου και συγκεκριμένα αναφέρεται:

7) Από την Ανεξάρτητη Αρχή του ΑΣΕΠ διευκρινίστηκε ότι:

- Ειδικά για τις περιπτώσεις τέκνων χωρίς γάμο των γονέων τους, για την απόδειξη ότι ο υποψήφιος ασκεί τη γονική μέριμνα του τέκνου, αρκεί (συμπληρωματικά με το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης) η προσκόμιση σχετικής Υπεύθυνης Δήλωσης από το γονέα/υποψήφιο εκπαιδευτικό, στην οικογενειακή μερίδα του οποίου έχει εγγραφεί το τέκνο.

Αναζητώντας λοιπόν πληροφορίες στο διαδίκτυο, διαβάζουμε πως στο ο άρθρο 1515 του Αστικού Κώδικα (Α.Κ., π.δ. 456/1984, Α’ 164) αναφέρει:

«Άρθρο 1515

Τέκνα χωρίς γάμο των γονέων τους

Η γονική μέριμνα του ανηλίκου τέκνου που γεννήθηκε και παραμένει χωρίς γάμο των γονέων του ανήκει στη μητέρα του. Όταν το τέκνο αναγνωρίζεται εκούσια ή δικαστικά με αγωγή που άσκησε ο πατέρας, αποκτά γονική μέριμνα και ο πατέρας, την οποία ασκεί από κοινού με τη μητέρα. Αν οι γονείς δεν ζουν μαζί, εφαρμόζονται αναλόγως τα άρθρα 1513 και 1514 του Αστικού Κώδικα. Σε περίπτωση δικαστικής αναγνώρισης, στην οποία αντιδίκησε ο πατέρας, αυτός δεν ασκεί γονική μέριμνα ούτε αναπληρώνει τη μητέρα στην άσκησή της, εκτός αν υπάρχει συμφωνία των γονέων. Το δικαστήριο μπορεί, αν το επιβάλλει το συμφέρον του τέκνου, να αποφασίσει διαφορετικά μετά από αίτηση του πατέρα.».

Άρα τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι:

Με ποια δικαιοδοσία ο ΑΣΕΠ (α) ξεχωρίζει σε διευκρινίσεις σχετικά με τα τέκνα εκτός γάμου και (β) δεν γνωρίζει το Άρθρο του Αστικού Κώδικα που προστατεύει από διακρίσεις και αυτά τα τέκνα και υποχρεώνει τη μητέρα να δηλώσει υπεύθυνα ότι έχει την γονική μέριμνα, κάτι που επιβεβαιώνει και η Οικογενειακή Κατάσταση.

Τέλος είναι πολύ σημαντικό να επισημανθεί πως όλο το έντυπο της Πρόσκλησης δεν έχει παντού συμπεριληπτική γλώσσα οπότε η επισήμανση για τα τέκνα χωρίς γάμο θα έπρεπε να αναγνωστεί από όλους – και τους/τις υπαλλήλους που έπαιρναν τα δικαιολογητικά, ότι αφορά τον πατέρα (ο υποψήφιος – άρθρο αρσενικό) και όχι τη μητέρα η οποία αυτοδικαίως ασκεί γονική μέριμνα στο τέκνο της.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γοβ
Νέες υπηρεσίες στο gov.gr wallet: Προς επέκταση της συγκατάθεσης και για ενοικίαση IX, εγγραφή παιδιού σε παιδικό σταθμό
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου  τόνισε ότι σχεδιάζεται να απλοποιηθούν και περισσότερο πολύπλοκες διαδικασίες, όπως η...
Νέες υπηρεσίες στο gov.gr wallet: Προς επέκταση της συγκατάθεσης και για ενοικίαση IX, εγγραφή παιδιού σε παιδικό σταθμό