Τα στοιχεία που αφορούν στην εφαρμογή του μέτρου της έκτακτης βάρδιας εργασίας σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με κυλιόμενες βάρδιες, κατά το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου, δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Εντύπωση προκαλεί ότι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η συντριπτική πλειονότητα των εργοδοτών που υπέβαλαν αίτηση για 6ήμερη εργασία δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου.
Προκύπτει ακόμη ότι υπήρξε παράνομη χρήση του μέτρου, χωρίς να δίνονται περισσότερα στοιχεία.
Στο χρονικό διάστημα έως τις 15 Ιουλίου το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» κατέγραψε τα παρακάτω δεδομένα:
- Σύνολο εργοδοτών στη χώρα που απασχολούν εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας: 326.482 εργοδότες και 382.775 παραρτήματα.
- Αίτηση για χρήση της έκτακτης βάρδιας εργασίας υπέβαλαν συνολικά: 690 επιχειρήσεις για 1.671 παραρτήματα, δηλαδή αίτηση έχει υποβάλει το 0,44% των παραρτημάτων της χώρας.
- Από τα 1.671 παραρτήματα που υπέβαλαν αίτηση, πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου (δηλ. συνεχής λειτουργία 24/7 με κυλιόμενες βάρδιες, ή 24ωρη λειτουργία 5 ή 6 ημερών με κυλιόμενες βάρδιες) τα 291, δηλαδή ποσοστό 17,4% επί των αιτήσεων και 0,076% επί του συνόλου των παραρτημάτων.
- Στις περιπτώσεις μη νόμιμης υπαγωγής με χρήση του μέτρου, η εργασία που τυχόν παρασχέθηκε από εργαζομένους κρίνεται ως παράνομη και εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
Τι ακριβώς προβλέπει ο νόμος και «παραβλέπει» η κυβέρνηση
Ο Ν. 5053/23 για την εξαήμερη εργασία εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις πολλών κλάδων, και μάλιστα επιβάλλεται μονομερώς από τον εργοδότη, αφού ο νόμος δεν δίνει το δικαίωμα στον εργαζόμενο να αρνηθεί!
Θυμίζουμε ότι:
1. Οι εργαζόμενοι απασχολούνται 6 ημέρες με απόφαση του εργοδότη. Δεν απαιτείται καν ατομική σύμβαση, πόσο μάλιστα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για έκτακτες περιστάσεις και υπέρμετρες παραγωγικές ανάγκες.
2. Η πρόβλεψη αφορά όλες τις επιχειρήσεις, πλην δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, οι οποίες δύνανται να εργαστούν σε 24ωρη βάση. Επιχειρήσεις οι οποίες απλώς δύνανται να λειτουργούν, όχι ότι πρέπει σήμερα να εργάζονται, ώστε να ζητήσουν την έκτη ημέρα εργασίας.
Αυτό σημαίνει ότι, εκτός σουπερ μάρκετ και εμπορικών επιχειρήσεων, όλες οι άλλες βιομηχανικές, μεταποιητικές, τουριστικές και αγροτικές εκμεταλλεύσεις μπορούν να ζητήσουν εξαήμερη απασχόληση. Και να σημειωθεί ότι μόνο για τις τουριστικές – επισιτιστικές επιχειρήσεις υπάρχει σχετική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με την οικεία ομοσπονδία εργαζομένων για εργασία κατά την έκτη ημέρα.
3. Οι εργαζόμενοι έτσι στερούνται τη 48ωρη συνεχή ανάπαυση, άρα καταστρατηγείται βασική πρόβλεψη του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου για διήμερο – συνεχές μάλιστα – ξεκούρασης των εργαζομένων. Το ρεπό περιορίζεται σε μια ημέρα την εβδομάδα για όσο διάστημα διαρκεί η εξαήμερη εργασία και αυτό δεν αναπληρώνεται.
Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα
VOUCHER στον Τουρισμό - 1250 ευρώ - Ξεκινήστε στην goLearn
ΑΣΕΠ: Η πιο ΕΥΚΟΛΗ Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 ημέρες - Την παίρνετε από το σπίτι σας ONLINE
Πώς γίνεσαι Εκπαιδευτής Ενηλίκων με υψηλές αμοιβές; Όλοι μπορούν!
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: ΑΛΛΑΞΕ Η ΥΛΗ - Αποκτήστε την εδώ μαζί με ασκήσεις και λύσεις