Σας παρουσιάζουμε μια υπέροχη vegan μηλόπιτα με ζύμη στη βάση, μήλα στη γέμιση και μια ψιχουλιαστή ζύμη κραμπλ στην επιφάνεια.
Θα σας ενθουσιάσει η αντίθεση τραγανού και μαλακού.
Υλικά
Μερίδες: 8
Βάση τάρτας
- 150 γρ. (1 πολύ γεμάτη κούπα) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 120 γρ. (1/2 κούπα) λάδι καρύδας, κρύο, για να είναι στερεό (βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε μαγαζιά με βιολογικές τροφές)
- 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 3-4 κουτ. σούπας γάλα αμυγδάλου, κρύο
Κραμπλ
- 90 γρ. (σχεδόν 1/2 κούπα) λάδι καρύδας κρύο
- 100 γρ. (1/2 κούπα) ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
- 110 γρ. (1 κοφτή κούπα) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
- 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
- 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
Γέμιση
7 μήλα κατά προτίμηση Φούτζι ή pink lady, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κυβάκια
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
100 γρ. (1/2 κούπα) ζάχαρη
1 κουτ. σούπας κονιάκ
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
Διαδικασία
Βάση τάρτας
- Για τη vegan μηλόπιτα με τραγανό μείγμα κραμπλ, χτυπάμε όλα τα υλικά, εκτός από το γάλα, με το φτερό στο μίξερ. Αν το μείγμα έχει όψη άμμου και δεν έχει ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά το γάλα αμυγδάλου (όσο πάρει) και ζυμώνουμε λίγο ακόμα για να ενωθούν τα υλικά και να σχηματιστεί μια λεία και εύπλαστη ζύμη.
- Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Κραμπλ
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα δουλεύουμε ελαφρώς με τα χέρια μας τόσο ώστε να ομογενοποιηθούν. (Δεν παραδουλεύουμε το μείγμα.)
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο, μέχρι να τη χρειαστούμε.
Γέμιση
- Ανακατεύουμε σε βαθύ μπολ τα μήλα, το λεμόνι, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρίφαλο και τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε στην άκρη τουλάχιστον για 1 ώρα, να μαριναριστούν.
Μηλόπιτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Βγάζουμε τη ζύμη της βάσης από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη, πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε πολύ λεπτό φύλλο.
- Το στρώνουμε μέσα σε μια ταρτιέρα διαμέτρου 20 εκ., έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα. Τρυπάμε το φύλλο με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνεια και το ψήνουμε για 15 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε, αλλά αφήνουμε τον φούρνο αναμμένο.
- Στραγγίζουμε τα μήλα σε μπολ και κρατάμε στην άκρη τα υγρά.
- Αδειάζουμε τα υγρά σε μπρίκι, τα ζεσταίνουμε ελαφρώς και διαλύουμε μέσα το κορν φλάουρ, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με τα μήλα, ανακατεύουμε και τα απλώνουμε ομοιόμορφα στην προψημένη βάση της τάρτας.
- Βγάζουμε και τη ζύμη κραμπλ από το ψυγείο και με τα χέρια μας τη θρυμματίζουμε πάνω από τη γέμιση, ώστε να σχηματίσει μεγάλα και μικρά ακανόνιστα κομμάτια ζύμης.
- Ψήνουμε την τάρτα για 45 λεπτά. Αν δούμε ότι ροδίζει έντονα πριν από τον απαιτούμενο χρόνο ψησίματος, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και τη σερβίρουμε σε κομμάτια.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Ηλεκτρικά αμάξια: Γιατί "έμειναν" στην Αράχωβα προκαλώντας κομφούζιο
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση