«Καμπανάκι» Λινού για πλημμύρες στη Θεσσαλία: Η απειλή της λεπτοσπείρωσης
«Προσοχή ακόμα και στην παραμικρή αμυχή» προειδοποίησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας ΕΚΠΑ

Την προσοχή των πολιτών στις πλημμυροπαθείς περιοχές της Θεσσαλίας που αποτελεί υγειονομική βόμβα, σύμφωνα με τους ειδικούς εφιστά η καθηγήτρια επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Η Αθηνά Λινού υπογράμμισε στον ΑΝΤ1 τους κινδύνους που βρίσκονται στα μολυσμένα νερά που έχει πληγεί από την κακοκαιρία Daniel.

«Δεν πρέπει να έρθουμε σε καμία επαφή με το βρώμικο νερό. Θα πρέπει οι άνθρωποι να φορούν γυαλιά, μάσκες και γαλότσες», αλλά και «να έχουν καλυμμένα τα χέρια τους, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με το νερό» ανέφερε αρχικά η ειδικός.

Προσοχή ακόμα και στην παραμικρή αμυχή

«Αν υπάρχει η παραμικρή αμυχή θα εισέλθει το βακτήριο με το πιο επικίνδυνο αυτό που θα δημιουργήσει λεπτοσπείρωση, που είναι σοβαρή αρρώστια», εξήγησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ.

Αναφορικά με το πλύσιμο των συσκευών αλλά και των ρούχων είπε ότι, «πρέπει να πλυθούν με βραστό νερό που εκείνη την ώρα θα είναι καυτό». «Ακόμα και να σφουγγαρίσει κάποιος, πρέπει μετά να το περάσει με απορρυπαντικό», συμπλήρωσε η κα Λινού. Ερωτηθείσα σχετικά με τους κινδύνους που κρύβονται στο νερό, είπε πως, «το κύριο θέμα είναι τα βακτήρια που είναι μέσα στο νερό και προέρχονται από τα ούρα των νεκρών ζώων, κυρίως τρωκτικών».

«Αν δει κάποιος κάποιο σημάδι να πάει αμέσως στον γιατρό. Θα μπορούσε να είναι λεπτοσπείρωση ή και χημικό, αφού υπάρχουν στο νερό πετρέλαιο και λιπάσματα, φυτοφάρμακα. Μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στον άνθρωπο και μακροχρόνιο πρόβλημα όταν περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα», υπογράμμισε η κ. Λινού.

Ερωτηθείσα αναφορικά με το πρόβλημα που θα μπορούσε να δημιουργήσει στη γη το μολυσμένο νερό, απάντησε πως «τα μικρόβια και τα νεκρά ζώα θα απορροφηθούν από τη γη. Εκείνο που είναι πρόβλημα είναι οι χημικές ουσίες» επισήμανε η επιστήμονας. Η Αθηνά Λινού στάθηκε και στο κομμάτι της ψυχικής υγείας εξαιτίας της θεομηνίας επισημαίνοντας ότι, άνθρωποι που έχασαν το βιός τους και παιδιά που καταστράφηκε το σχολείο τους και ζουν στο χάος, έχουν ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/03

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βιασμος
Φρίκη στο Μεσολόγγι: 19χρονη κατήγγειλε μητέρα και πατριό για απόπειρα βιασμού
Η μητέρα και ο πατριός της 19χρονης φέρεται να άσκησαν βία σε βάρος της ίδιας αλλά και της 16χρονης αδελφής της
Φρίκη στο Μεσολόγγι: 19χρονη κατήγγειλε μητέρα και πατριό για απόπειρα βιασμού
οικο
Εξαρθρώθηκε κύκλωμα μαστροπείας γυναικών που δρούσε σε Αττική και Κόρινθο - Συλλήφθησαν έξι άτομα
Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, από την έρευνα προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση δρούσε τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2022
Εξαρθρώθηκε κύκλωμα μαστροπείας γυναικών που δρούσε σε Αττική και Κόρινθο - Συλλήφθησαν έξι άτομα
τεμπη
Πειραιάς: Εκδήλωση από τον Σύλλογο Γονέων την Κυριακή (16/03) με θέμα τα Τέμπη
Εκδήλωση – συζήτηση την Κυριακή και ώρα 18:00 με θέμα τα Τέμπη από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δ’ Δημοτικού Διαμερίσματος Πειραιά
Πειραιάς: Εκδήλωση από τον Σύλλογο Γονέων την Κυριακή (16/03) με θέμα τα Τέμπη