Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν στην επικοινωνία της γάτας με τον άνθρωπο και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε τις δικές μας εμπειρίες που μας οδηγούν σε μια πεποίθηση για το πόσο πραγματική επικοινωνία υπάρχει μεταξύ της γάτας μας και εμάς!
Όμως τι λέει η επιστήμη για όλα ετούτα; Καταλαβαίνει η γάτα την ανθρώπινη γλώσσα; Οι γάτες καταλαβαίνουν τι τους λέμε όντως; Και καταλαβαίνουν το όνομά τους; Αναγνωρίζουν τις φωνές των χουμανιστικών τους γονέων; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα θα απαντήσουμε παρακάτω κοιτάζοντάς τα από τη μεριά της επιστήμης:
Τελικά οι γάτες καταλαβαίνουν τι τους λέμε;
Σύμφωνα με νέες μελέτες οι γάτες μπορύν να ξεχωρίσουν συγκεκριμένες λέξεις που οι κηδεμόνες τους χρησιμοποιούν, αλλά μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Όμως η πλειοψηφία των λέξεων που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι δεν γίνονται αντιληπτές από τις γάτες και “απορρίπτονται” με συνοπτικές διαδικασίες. Έτσι οι γάτες αντιλαμβάνονται μόνο συγκεκριμένες λέξεις, αλλά και αυτές δεν έχουν την ίδια σημασία για εκείνες και για εσάς!
Σε ετούτο το σημείο μου φαίνεται αρκετά χρήσιμο να θυμηθούμε μερικά πράγματα για την ακοή της γάτας! Κάντε κλικ στο σύνδεσμο αμέσως παρακάτω:
Έχοντας πει και όλα τα παραπάνω ας εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο και σε μερικά πιο συγκεκριμένα ερωτήματα:
Αναγνωρίζουν οι γάτες τη φωνή του δικού τους ανθρώπου;
Οι γάτες ζουν μαζί με τους ανθρώπους για 10000 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα θα μπορούσε να υποτεθεί ότι οι γάτες έμαθαν να επικοινωνούν με τους ανθρώπους, έστω μέχρι κάποιο βαθμό. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2013 οι γάτες αναγνωρίζουν τη χροιά της φωνής του ανθρώπου τους… αν και συνήθως επιλέγουν να τον αγνοούν. Οκ, αρκετοί από εσάς έχετε σίγουρα παρόμοιες εμπειρίες (αλλά σίγουρα όχι όλοι).
Εν ολίγοις οι γάτες έχουν την ικανότητά να αναγνωρίζουν την φωνή του ανθρώπου τους από διάφορους άλλους ήχους και φωνές αλλά η ανταπόκρισή τους συχνά εξαντλείται σε ένα στρίψιμο του αυτιού προς την πηγή του ήχου – δείχνοντας ξεκάθαρα ότι αναγνωρίζουν τη φωνή. Ωστόσο δεν συνηθίζουν μια περεταίρω απόκριση στο φωνητικό μήνυμα που αναγνωρίζουν – φυσικά όπως μπορούμε να βεβαιώσουμε όλοι από την εμπειρία μας, σε αυτό τον κανόνα υπάρχουν και συχνές εξαιρέσεις!
Ανταποκρίνονται οι γάτες στο κάλεσμα με το όνομά τους;
Και πάλι ανεξάρτητα από τις μεμονωμένες εμπειρίες μας ας δούμε τι έδειξε μια σχετική μελέτη του 2019 (με μεγάλο δείγμα). Η μελέτη λοιπόν έκανε ξεκάθαρο ότι οι γάτες αναγνωρίζουν την λέξη/ηχητικό μήνυμα που αντιστοιχεί στο όνομά τους αλλά και πάλι είναι αρκετά απίθανο να ανταποκριθούν περεταίρω!
Ανταποκρίνονται οι γάτες στο κάλεσμα με το όνομά τους;
Και πάλι ανεξάρτητα από τις μεμονωμένες εμπειρίες μας ας δούμε τι έδειξε μια σχετική μελέτη του 2019 (με μεγάλο δείγμα). Η μελέτη λοιπόν έκανε ξεκάθαρο ότι οι γάτες αναγνωρίζουν την λέξη/ηχητικό μήνυμα που αντιστοιχεί στο όνομά τους αλλά και πάλι είναι αρκετά απίθανο να ανταποκριθούν περεταίρω!
Γιατί συμβαίνουν τα παραπάνω;
Υπάρχει εξήγηση για αυτό το .. αδιέξοδο στην επικοινωνία μεταξύ εσάς και της γάτας σας. Σύμφωνα με τη θεωρία της “εξοικείωσης” η γάτα τείνει να “κρατάει” από τα διάφορα ηχητικά μηνύματα μόνο εκείνα που συνδυάζονται με την ευχαρίστηση ή τον πόνο. Έτσι όταν εσείς χρησιμοποιείτε διάφορες λέξεις εμείς “κρατάμε” μόνο εκείνες που συνδυάζουμε εμπειρικά με κάτι ευχάριστο ή δυσάρεστο. Έτσι οι λέξεις “βόλτα” “Τσίτσο” “κτηνίατρος” όπως και διάφορες άλλες εμπειρίες όπως το μποξ μεταφοράς γίνονται αντιληπτές και νοηματοδοτούνται ανάλογα με θετική ή αρνητική χροιά.
Καταλαβαίνουν οι γάτες την ανθρώπινη γλώσσα;
Αν και οι γάτες αναγνωρίζουν τον ήχο του ονόματός τους (άσχετα αν δεν καταλαβαίνουν ότι αναφέρεται στο άτομό τους) και την χροιά του κηδεμόνα τους δεν έχουν καμία κατανόηση της ανθρώπινης γλώσσας! Τίποτα από όσα λέτε δεν καταχωρείται ως κάτι με νόημα γι’ αυτές εκτός από όταν ακούν το όνομά τους.
Και επαναλαμβάνουμε: ανταποκρίνονται στον ήχο του ονόματός τους μόνο και μόνο γιατί σημαίνει ότι κάτι θα συμβεί που θα τις επηρεάσει άμεσα! Μια και οι υπόλοιπες λέξεις δεν έχουν άμεση επίδραση στη γάτα, απλώς τις αγνοούν.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη