Πολλοί και πολλές αναρωτιούνται κατά καιρούς τι είναι ο αφρός που μαζεύεται στην επιφάνεια του νερού της κατσαρόλας, όταν βράζουμε κοτόπουλο, μοσχάρι κ.λπ., προκειμένου να φτιάξουμε μια σούπα, αν είναι κάτι «βλαβερό», που πρέπει οπωσδήποτε να απομακρυνθεί και να μην καταναλωθεί ή αν μπορούμε να το αφήσουμε στο φαγητό μας.
Πώς γίνεται το ξάφρισμα. Η αφαίρεση του αφρού που συγκεντρώνεται στην επιφάνεια του υγρού ενός ζωμού κατά την ώρα του μαγειρέματος κρέατος, πουλερικού ή ψαριού γίνεται με τρυπητή κουτάλα.
Μόλις πάρει βράση ο ζωμός, στα πρώτα 2-3 λεπτά βλέπει κανείς τους αφρούς που μαζεύονται στην επιφάνεια, αφροί που σε γενικές γραμμές αλλοιώνουν το χρώμα της σούπας ή της σάλτσας και έχουν μάλλον βαριά γεύση.
Τότε χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά και με μια κουτάλα ξαφρίζετε υπομονετικά, απομακρύνοντας όλα τα στοιχεία που θα κάνουν το ζωμό σας πιο βαρύ και οπτικά πιο «λερωμένο». Στα βραστά, είναι καλό να τον αφαιρείτε πριν ρίξετε το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά, για να μην τα πετάξετε και αυτά μαζί του, καθώς αρχικα μαζεύονται στην επιφάνεια του ζωμού.
Ο αφρός αυτός δεν είναι βλαβερός, περιέχει κυρίως λίπος και πρωτεΐνη. Αν παρακάμψετε το ξάφρισμα και αφήσετε τον βρασμό να συνεχιστεί, το μεγαλύτερο μέρος του αφρού θα ενσωματωθεί στο ζωμό, ωστόσο απομεινάρια του θα μείνουν διάσπαρτα στο υγρό και στα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 23/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ