Όταν η δρ. Amy Morris βρισκόταν στον μήνα του μέλιτος, άρχισε να παρατηρεί κάποια περίεργα συμπτώματα, όπως αύξηση του βάρους και συχνές καούρες. Αρχικά δεν ανησύχησε, όμως όταν αποφάσισε να επισκεφθεί τον γιατρό της, η διάγνωση ήταν σοκαριστική: είχε έναν όγκο στην ωοθήκη, με διαστάσεις 21 επί 10 εκατοστά.
«Στην αρχή, δεν ήξερα πώς να αντιδράσω. Το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να τηλεφωνήσω στη μαμά μου», αναφέρει η ίδια, μιλώντας για την δύσκολη στιγμή της διάγνωσης. Η αξονική τομογραφία επιβεβαίωσε τους φόβους της: ήταν καρκίνος των ωοθηκών. Ακολούθησε άμεσα χειρουργική επέμβαση και τέσσερις κύκλοι χημειοθεραπείας. «Η χημειοθεραπεία ήταν σκληρή και ήξερα ότι θα ήταν μια μακρά διαδικασία», λέει η Amy.
Κατά τη διάρκεια των θεραπευτικών διαδικασιών, η δρ. Morris ένιωσε την ανάγκη να μοιραστεί την εμπειρία της και να βοηθήσει τους άλλους που αντιμετώπιζαν τον ίδιο αγώνα. Ξεκίνησε να δημοσιεύει και να κάνει ζωντανές εκπομπές στο Facebook, με στόχο να ενημερώσει και να καταρρίψει μύθους γύρω από την ασθένεια και τη θεραπεία της. Η ανταπόκριση ήταν συγκινητική, με πολλούς ανθρώπους να εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την ανοιχτότητα και την υποστήριξή της.
Αυτή τη στιγμή, η δρ. Amy Morris είναι απαλλαγμένη από τον καρκίνο και έχει επανέλθει στην καθημερινότητά της, εργαζόμενη και φροντίζοντας την οικογένειά της. Η ίδια αναγνωρίζει ότι η ψυχική και σωματική δύναμη είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάρρωση, και από τότε έχει αφιερωθεί στο να προσφέρει χρήσιμες συμβουλές σε άλλους, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά και κατά την περίοδο της ανάρρωσης.
Ένα από τα πεδία που την ενδιέφεραν ιδιαίτερα ήταν η διατροφή. Η δρ. Morris εξηγεί ότι η σωστή διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της νόσου και στην αποκατάσταση της υγείας. Εξηγεί μάλιστα, ποια τρόφιμα αποφάσισε να «κόψει» εντελώς από τη διατροφή της μετά την εμπειρία της με τον καρκίνο:
Οι τέσσερις τροφές που απέφυγε:
• Αναψυκτικά: «Δεν έχω πιει αναψυκτικό από το 2011. Τα αναψυκτικά δεν προσφέρουν καμία θρεπτική αξία και περιέχουν πολλές κενές θερμίδες που είναι άχρηστες.»
• Επεξεργασμένα κρέατα: «Τα επεξεργασμένα κρέατα συνδέονται άμεσα με την αύξηση του κινδύνου καρκίνου.»
• Καψαλισμένο κρέας ή BBQ: «Όταν το κρέας μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως σε BBQ, δημιουργούνται χημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο.»
• Αλκοόλ: «Η κατανάλωση αλκοόλ είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Εγώ το έχω μειώσει σημαντικά, αν και για πολλούς είναι δύσκολο να το αποβάλουν τελείως από τη ζωή τους.»
Η δρ. Morris τονίζει ότι η «σωστή» διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου θα πρέπει να περιλαμβάνει:
• Ενεργειακή ισορροπία (δηλαδή, να μην υπερκαταναλώνεται ή υποκαταναλώνεται τροφή) • Στόχους μακροθρεπτικών συστατικών που να ευθυγραμμίζονται με το σώμα και τη διάγνωση του κάθε ατόμου • Στόχους μικροθρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου
Ανάμεσα στις τροφές που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για την πρόληψη του καρκίνου, η δρ. Morris αναφέρει τα εξής:
• Σμέουρα (raspberries) • Μαύρα φασόλια • Αχλάδια • Μήλα • Σόγια • Μπρόκολο • Λιπαρά ψάρια
Η ίδια επισημαίνει ότι η διατροφή δεν είναι μόνο ένας τρόπος να διατηρήσουμε την υγεία μας, αλλά και ένα εργαλείο στον αγώνα κατά του καρκίνου.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ