Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sexual Medicine, τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση που έχουν πιο συχνή σεξουαλική δραστηριότητα τείνουν να έχουν και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου απ' όλες τις αιτίες.
Ο ρόλος της σεξουαλικής υγείας στην υπέρταση
Η υπέρταση είναι μια παγκόσμια ανησυχία για την υγεία που σχετίζεται με διάφορες καρδιαγγειακές και εγκεφαλοαγγειακές επιπλοκές. Η διαχείριση αυτής της πάθησης είναι ζωτικής σημασίας, καθώς συχνά δεν παρουσιάζει εμφανή συμπτώματα. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει τη συνολική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καρδιαγγειακής υγείας, αλλά η σχέση μεταξύ της σεξουαλικής συχνότητας και της επιβίωσης σε υπερτασικά άτομα παρέμενε ασαφής.
Οι ερευνητές παρακινήθηκαν να πραγματοποιήσουν αυτή τη μελέτη επειδή αναγνώρισαν τον σημαντικό αντίκτυπο της υπέρτασης στη δημόσια υγεία και τον πιθανό ρόλο της σεξουαλικής δραστηριότητας στη βελτίωσή της.
“Η σεξουαλική σχέση, η ποιότητα της σεξουαλικής ζωής, η σεξουαλική συχνότητα και το σεξουαλικό ενδιαφέρον συνδέονται θετικά με την υγεία. Η υπέρταση είναι ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ της σεξουαλικής συχνότητας και της θνητότητας από κάθε αιτία σε υπερτασικούς ασθενείς δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη", εξήγησε ο εκ των συγγραφέων της έρευνας, δρ. Jiahua Liang του νοσοκομείου Meizhou Hospital of Traditional Chinese Medicine.
Πώς έγινε η έρευνα
Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από μια μεγάλη έρευνα που ονομάζεται National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) και διεξήχθη στις ΗΠΑ μεταξύ 2005 και 2014. Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 4.500 άτομα ηλικίας 20 ετών και άνω που είχαν διαγνωστεί με υπέρταση. Για να προσδιορίσουν την υπέρταση, οι γιατροί χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό ιατρικού ιστορικού, μετρήσεων αρτηριακής πίεσης και αρχείων φαρμακευτικής αγωγής.
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη σεξουαλική τους δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των φορών που έκαναν κολπικό ή πρωκτικό σεξ τον τελευταίο χρόνο. Οι ερευνητές απέκλεισαν άτομα που δεν παρείχαν δεδομένα σεξουαλικής συχνότητας.
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν άνδρες (55,6%), πάνω από το 50% ήταν παντρεμένοι και η μέση ηλικία κατά την εγγραφή στην έρευνα ήταν τα 40 έτη περίπου.
Μακροζωία: Μίνιμουμ οι 12, στόχος οι τουλάχιστον 51 φορές σεξ τον χρόνο
Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν μια αξιοσημείωτη σχέση μεταξύ της σεξουαλικής συχνότητας και της θνησιμότητας από κάθε αιτία σε υπερτασικούς ασθενείς.
Τα άτομα που είχαν σεξουαλική δραστηριότητα 12-51 φορές τον χρόνο, ή περισσότερες από 51 φορές τον χρόνο είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία σε σύγκριση με άτομα με σεξουαλική δραστηριότητα λιγότερο από 12 φορές τον χρόνο.
Αυτή η συσχέτιση επιβεβαιώθηκε ακόμη και αφότου ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η εκπαίδευση, ο δείκτης μάζας σώματος, το κάπνισμα και οι ιατρικές καταστάσεις. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η σύνδεση μεταξύ της σεξουαλικής συχνότητας και της υγείας ήταν ιδιαίτερα έντονη μεταξύ των παντρεμένων ατόμων.
“Μια αυξημένη συχνότητα σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να έχει προστατευτικές επιδράσεις στη συνολική υγεία και την ποιότητα ζωής σε υπερτασικούς ασθενείς και αυτό το εύρημα έχει σημαντική κλινική σημασία για νέους και μεσήλικες ασθενείς με υπέρταση”, είπε ο δρ. Liang.
Περιορισμοί της μελέτης
Αν και αυτά τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα, η μελέτη έχει ορισμένους περιορισμούς που πρέπει να ληφθούν υπόψη:
- Βασίστηκε σε δεδομένα που αναφέρθηκαν από τους ίδιους του συμμετέχοντες, τα οποία ενδέχεται να ενέχουν κάποια... μεροληψία
- Δεν μπόρεσε να δείξει μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ της συχνότητας σεξουαλικής δραστηριότητας και των βελτιωμένων αποτελεσμάτων υγείας
- Είναι πιθανό η καθαυτή σεξουαλική δραστηριότητα να απέτρεψε καρδιαγγειακά συμβάντα σε κάποιο βαθμό ή ότι οι συναισθηματικές πτυχές της σεξουαλικής δραστηριότητας να συνέβαλλαν σε καλύτερα καρδιαγγειακά αποτελέσματα
- Είναι επίσης πιθανό τα άτομα που είναι γενικά πιο υγιή να είναι πιο πιθανό να έχουν συχνότερη σεξουαλική δραστηριότητα
- Η μελλοντική έρευνα θα μπορούσε να διερευνήσει τους υποκείμενους μηχανισμούς που συνδέουν τη σεξουαλική δραστηριότητα με την καλύτερη υγεία, καθώς και να εξετάσει τον αντίκτυπο άλλων παραγόντων όπως η συζυγική ικανοποίηση, η συναισθηματική ευεξία και η σωματική δραστηριότητα.
Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η διατήρηση μιας ενεργού σεξουαλικής ζωής θα μπορούσε να είναι μια ευεργετική πτυχή ενός υγιεινού τρόπου ζωής για τα άτομα με υπέρταση, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την πλήρη κατανόηση αυτού του συσχετισμού.
Πηγή: Onmed
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ