Τα λεμόνια έχουν χαρακτηριστική γεύση και άρωμα. Παράλληλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά πολύτιμα για τον οργανισμό, στα οποία και χρωστούν την υψηλή διατροφική τους αξία.
Σύμφωνα με το Eating Well, ένα λεμόνι βάρους 65 περίπου γραμμαρίων έχει:
- Θερμίδες: 19 kcal
- Υδατάνθρακες: 6 gr
- Φυτικές ίνες: 2 gr
- Σάκχαρα: 2,5 gr
- Πρωτεΐνη: 1 gr
- Λιπαρά: 0 gr
- Χοληστερόλη: 0 gr
- Νάτριο: 2 mg
- Βιταμίνη C: 34 mg
- Ασβέστιο: 17 mg
- Κάλιο: 90 mg
- Μαγνήσιο: 5 mg
Τα λεμόνια κάνουν καλό στην επιδερμίδα
Τα λεμόνια είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C η οποία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου. Η διαιτολόγος Erin Palinski εξηγεί στο Eathing Well:
«Τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ένα αντιοξειδωτικό το οποίο προστατεύει τα κύτταρα από βλάβη. Η βιταμίνη C βοηθά επίσης στην παραγωγή του κολλαγόνο, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και το σώμα να απορροφήσει το σίδηρο».
Μειώνουν τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά
Σύμφωνα με έρευνες, η τακτική κατανάλωση χυμού λεμονιού έχει συσχετιστεί με τις μειωμένες πιθανότητες για τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά. «Το κιτρικό οξύ στα λεμόνια μειώνει τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά αραιώνοντας τα ούρα και αυξάνοντας την περιεκτικότητά τους σε κιτρικό αλάτι», εξηγεί η Palinski.
Βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου
Κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C, όπως αναφέρεται και παραπάνω. Ο σίδηρος:
- είναι υπεύθυνος για τον σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης που υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο.
- εντοπίζεται και στη μυοσφαιρίνη, μια σχετικά μικρή πρωτεΐνη που αποτελείται από μια πολυπεπτιδική αλυσίδα 153 αμινοξέων. Αποστολή της μυοσφαιρίνης είναι να συνδέεται με το οξυγόνο το οποίο μεταφέρει στους σκελετικούς μύες και τις λείες μυϊκές ίνες, διαμέσου των μυϊκών κυττάρων.
- βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τα λεμόνια είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών
Τα λεμόνια είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, φυσικά αντιοξειδωτικά τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό και την συνολική υγεία του οργανισμού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition το 2021.
«Τα λεμόνια είναι μια πλούσια πηγή φλαβονοειδών, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα από το σώμα».
Πηγή: mothersblog
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη