Λεμόνια
Η διατροφική αξία των λεμονιών

Τα λεμόνια έχουν χαρακτηριστική γεύση και άρωμα. Παράλληλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά πολύτιμα για τον οργανισμό, στα οποία και χρωστούν την υψηλή διατροφική τους αξία.

Σύμφωνα με το Eating Well, ένα λεμόνι βάρους 65 περίπου γραμμαρίων έχει:

  • Θερμίδες: 19 kcal
  • Υδατάνθρακες: 6 gr
  • Φυτικές ίνες: 2 gr
  • Σάκχαρα: 2,5 gr
  • Πρωτεΐνη: 1 gr
  • Λιπαρά: 0 gr
  • Χοληστερόλη: 0 gr
  • Νάτριο: 2 mg
  • Βιταμίνη C: 34 mg
  • Ασβέστιο: 17 mg
  • Κάλιο: 90 mg
  • Μαγνήσιο: 5 mg

Τα λεμόνια κάνουν καλό στην επιδερμίδα

Τα λεμόνια είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C η οποία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου. Η διαιτολόγος Erin Palinski εξηγεί στο Eathing Well:

«Τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ένα αντιοξειδωτικό το οποίο προστατεύει τα κύτταρα από βλάβη. Η βιταμίνη C βοηθά επίσης στην παραγωγή του κολλαγόνο, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και το σώμα να απορροφήσει το σίδηρο».

Μειώνουν τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά

Σύμφωνα με έρευνες, η τακτική κατανάλωση χυμού λεμονιού έχει συσχετιστεί με τις μειωμένες πιθανότητες για τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά. «Το κιτρικό οξύ στα λεμόνια μειώνει τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά αραιώνοντας τα ούρα και αυξάνοντας την περιεκτικότητά τους σε κιτρικό αλάτι», εξηγεί η Palinski.

Βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου

Κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C, όπως αναφέρεται και παραπάνω. Ο σίδηρος:

  • είναι υπεύθυνος για τον σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης που υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο.
  • εντοπίζεται και στη μυοσφαιρίνη, μια σχετικά μικρή πρωτεΐνη που αποτελείται από μια πολυπεπτιδική αλυσίδα 153 αμινοξέων. Αποστολή της μυοσφαιρίνης είναι να συνδέεται με το οξυγόνο το οποίο μεταφέρει στους σκελετικούς μύες και τις λείες μυϊκές ίνες, διαμέσου των μυϊκών κυττάρων.
  • βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα λεμόνια είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών

Τα λεμόνια είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, φυσικά αντιοξειδωτικά τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό και την συνολική υγεία του οργανισμού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition το 2021.

«Τα λεμόνια είναι μια πλούσια πηγή φλαβονοειδών, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα από το σώμα».

Πηγή: mothersblog

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γλυκό
Γιατί θέλουμε γλυκό μετά το φαγητό;
Οι Γερμανοί επιστήμονες έχουν ανακαλύψει τον λόγο που πάντα θέλουμε γλυκό στο τέλος του γεύματος, ακόμη κι αν το στομάχι μας είναι γεμάτο.
Γιατί θέλουμε γλυκό μετά το φαγητό;
ρύζι2410
Πόσο καιρό μπορεί να παραμείνει το μαγειρεμένο ρύζι στο ψυγείο χωρίς κίνδυνο
Το ρύζι είναι μία από τις συνηθέστερες αιτίες τροφικής δηλητηρίασης, με συμπτώματα όπως ναυτία, διάρροια και εμετό, τα οποία συνήθως υποχωρούν σε 24...
Πόσο καιρό μπορεί να παραμείνει το μαγειρεμένο ρύζι στο ψυγείο χωρίς κίνδυνο
κινητο
Έλεγχος ΚΤΕΟ: Πώς να δεις την ημερομηνία λήξης από το κινητό σου
Οι οδηγοί μπορούν εύκολα και γρήγορα να ενημερωθούν για τον τεχνικό έλεγχο του οχήματός τους μέσω του κινητού τηλεφώνου τους.
Έλεγχος ΚΤΕΟ: Πώς να δεις την ημερομηνία λήξης από το κινητό σου
sxizofrenia
Σχιζοφρένεια: Η ελληνική μελέτη που φέρνει στο φως ένα άγνωστο σύμπτωμα
Σημαντική ανακάλυψη έκαναν οι ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εντοπίζοντας τη συχνή παρουσία μανιακών συμπτωμάτων σε ασθενείς...
Σχιζοφρένεια: Η ελληνική μελέτη που φέρνει στο φως ένα άγνωστο σύμπτωμα