Ήξερες ότι η στάση που κοιμάσαι μπορεί να επηρεάσει τα «κακά όνειρα»; Κι όμως ο ύπνος σε λάθος θέση μπορεί να σε κάνει πιο επιρρεπή σε εφιάλτες, όπως αποκάλυψε ένας ειδικός στα όνειρα.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep and Hypnosis, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται στην αριστερή πλευρά τους είναι πιο πιθανό να έχουν εφιάλτες. Συγκεκριμένα, αυτοί που κοιμούνται προς τα αριστερά είχαν 41% πιθανότητες να δουν άσχημα όνειρα, ενώ μόλις το 15% όσων κοιμούνται από τη δεξιά πλευρά είχαν.
Η Τερέζα Τσενγκ, μια αποκωδικοποιητής ονείρων, δήλωσε στο Tom’s Guide: «Ο ύπνος από την αριστερή πλευρά μπορεί να σχετίζεται με εφιάλτες, επειδή ο ύπνος από την αριστερή πλευρά ασκεί περισσότερο στρες στην καρδιά» είπε. «Όποτε υπάρχει στρες, η ποιότητα του ύπνου είναι κακή και οι εφιάλτες είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν».
Γιατί δεν πρέπει να κοιμάσαι από την αριστερή πλευρά
Μια μελέτη του 2018, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που κοιμόντουσαν στην αριστερή πλευρά τους παρουσίασαν αλλαγές στη δραστηριότητα της καρδιάς τους, κάτι που σύμφωνα με τους ερευνητές αποτελεί ένδειξη στρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η καρδιά είναι πιο πιθανό να μετατοπιστεί κατά ένα ελάχιστο ποσό προς τα αριστερά και προς τα δεξιά σε αυτή τη θέση σε σύγκριση με άλλες. Εν τω μεταξύ, οι συμμετέχοντες που κοιμήθηκαν στη δεξιά πλευρά τους δεν παρουσίασαν σχεδόν καμία αλλαγή στην καρδιακή δραστηριότητα.
Ωστόσο, αυτό είναι απίθανο να προκαλέσει προβλήματα υγείας αν δεν έχεις ήδη προϋπάρχοντα καρδιακά προβλήματα. Εάν έχεις καρδιακή νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια, η αλλαγή στην καρδιακή δραστηριότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσφορία.
Τι συμβαίνει με τον ύπνο ανάσκελα
Ο ύπνος ανάσκελα μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσάρεστα όνειρα, δήλωσε επίσης η Τσενγκ. «Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν θέματα υπνικής άπνοιας είναι πιο πιθανό να μεταπηδήσουν από τον βαθύ στον ελαφρύ ύπνο και να βιώσουν όνειρα με θέμα το άγχος» ανέφερε.
Αυτό είναι σύνηθες σε άτομα με αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA), δήλωσε στο Everyday Health η Δρ. Λίζα Μπίλαρς, επικεφαλής της νευρολογίας και της ιατρικής του ύπνου στο Kaiser Permanente στην Αλάσκα. Για τα άτομα με γνωστή ή άγνωστη OSA, είναι σύνηθες ο βαθμός της άπνοιας να είναι χειρότερος κατά τη διάρκεια του ύπνου σε ύπτια θέση (πλάτη) σε σύγκριση με τις πλευρικές (πλάγια) ή πρηνή (κοιλιά) θέσεις ύπνου» είπε.
Αυτές οι διακυμάνσεις μπορεί να πυροδοτήσουν την αντίδραση «μάχη ή φυγή» του οργανισμού. «Αυτή η φυσιολογική αντίδραση μπορεί να βιωθεί ως αγχωτική ή η άπνοια μπορεί να προκαλέσει την αίσθηση της απόλυτης ασφυξίας», δήλωσε ο Δρ Μπίλαρς.
«Οποιοδήποτε από αυτά τα σενάρια θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη ενοχλητικών ονείρων ή εφιαλτών», σημείωσε.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση