Μπροστά στον κίνδυνο να διογκωθεί εκ νέου το πλήθος των εκκρεμών συντάξεων βρίσκεται ο e-ΕΦΚΑ. Ο κίνδυνος είναι ορατός την ώρα που, σύμφωνα με το ψηφιακό του οργανόγραμμα, υπάρχουν 1.273 οργανικά κενά, ενώ από τις 6.798 θέσεις εργασίας του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου των Βαλκανίων μόλις 1 στους 2 υπαλλήλους διαθέτει πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και ταυτοχρόνως οδεύουν σε απόλυση οι πτυχιούχοι συμβασιούχοι που βοηθούν την έκδοση συντάξεων από τον Φεβρουάριο του 2022.
Σύμφωνα με τα όσα αποκαλυπτικά αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι 90 συμβασιούχοι που προσλήφθηκαν για να αποφορτίσουν το προσωπικό από την πίεση που είχε, «τα συνολικά συνταξιοδοτικά αιτήματα του 2023 αγγίζουν οριακά τις 200.000 αιτήσεις με το ποσοστό μείωσης, έναντι των αιτημάτων του 2021 και του 2022, να μην ξεπερνά το 0,05%».
Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει την εκτίμηση των συμβασιούχων ότι το κύμα φυγής προς τη συνταξιοδότηση παραμένει σχεδόν αμείωτο, ασκώντας πίεση στο σύστημα και με συνεχιζόμενη την τάση για πρόωρη συνταξιοδότηση υπό τον φόβο της αύξησης των ορίων ηλικίας. Μάλιστα, θα διακινδυνεύαμε την πρόβλεψη ότι και η τελευταία νομοθετική ρύθμιση που αίρει τη μείωση των συντάξεων για όλους όσοι συνεχίσουν να εργάζονται, ενδέχεται να κάνει ακόμη πιο ελκυστική την ιδέα της συνταξιοδότησης και της παράλληλης εργασίας.
Αρα, πόσο έτοιμος είναι ο e-ΕΦΚΑ για να αντιμετωπίσει την πίεση από τον όγκο των συντάξεων και τον πρόσθετο όγκο των διορθώσεων που καλείται να κάνει σε μεγάλο τμήμα αποφάσεων που βρίθουν λαθών στον υπολογισμό των τελικών; Μάλιστα και χθες το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) μετά και το εξώδικο προς τη διοίκηση με νέα ανακοίνωσή του επανέλαβε ότι «έχουν γίνει λάθη στον α’ επανυπολογισμό και εντελώς αυθαίρετα ο ΕΦΚΑ προχωρά και σε β’ επανυπολογισμό, σύμφωνα με τον “νόμο Βρούτση”, χρησιμοποιώντας λάθος δεδομένα ως βάση. Αυτό έχει αποτέλεσμα χιλιάδες συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση να λαμβάνουν μικρότερες συντάξεις από αυτές που πρέπει».
Συμβασιούχοι
Τι εγγυάται ότι δεν θα ξαναβρεθούμε «στο ίδιο έργο θεατές» όταν, όπως ομολογεί το ίδιο το συνδικάτο του Φορέα, οι εργαζόμενοι βρίσκονται «στα όρια της σωματικής και ψυχολογικής εξάντλησης και ο Οργανισμός στα όρια της λειτουργικής του κατάρρευσης»; Κι ενώ δεν έχει γίνει καμία νέα πρόσληψη στον ΕΦΚΑ από το 2010, παρά τις αποχωρήσεις του προσωπικού που συνταξιοδοτείται, ενώ «δεν έχει τηρηθεί -12 χρόνια τώρα- ούτε καν ο γενικός κανόνας της αρχής: 1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση», σημειώνει η ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ, διοίκηση και υπουργείο Εργασίας επιτρέπουν να εξαφανιστεί ένα σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο, όπως είναι αυτό των 90 συμβασιούχων που απολύονται οσονούπω. Πρόκειται για τους νέους που με επαγγελματισμό και αφοσίωση έβαλαν πλάτη και σήκωσαν το βάρος των εκκρεμών συντάξεων, συνδράμοντας τους μόνιμους υπαλλήλους του Φορέα. Κι έπειτα πώς να πιστέψει η κοινωνία τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για επιστροφή των πτυχιούχων από το εξωτερικό σε μια χώρα που δεν τολμά ούτε την προσωρινή σύμβαση να τους ανανεώσει;
Οι περισσότεροι συμβασιούχοι οδηγούνται στην έξοδο από τον ΕΦΚΑ εντός του Φεβρουαρίου (για να μη συμπληρωθεί το 23μηνο). Διεκδικούν διατήρηση της εργασίας που έμαθαν και κάνουν πολύ καλά με το καθεστώς ακόμη της σύμβασης έργου, όπως έγινε και σε άλλα υπουργεία. Οσο για το εργασιακό κόστος τους, αξίζει να θυμίσουμε ότι αμείβονται με «μπλοκάκι», οι μισθοί δεν υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, δεν λαμβάνουν ποτέ υπερωρίες ή κλιμάκια και φυσικά πληρώνουν οι ίδιοι για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.
«Σε άλλα υπουργεία δόθηκαν λύσεις για τους συμβασιούχους από το ίδιο το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ομως, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δεν δίνονται λύσεις για τους δικούς του εργαζομένους!», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.
Πληρωμές
Τα «κλιμάκια των συντάξεων» είναι ένας τρόπος οικονομικής επιβράβευσης των υπαλλήλων που εκπλήρωσαν συγκεκριμένους στόχους. Ωστόσο, η ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ διαπιστώνει ότι «ενώ αυξήθηκε το διαθέσιμο ποσό, η πληρωμή τους έγινε με τρόπο άδικο και ανισομερή, καθώς ακόμη και μέσα στην ίδια υπηρεσία διαπιστώνονται σημαντικές διαφορές στις πληρωμές των εργαζομένων».
Συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους
Η επαναφορά της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργοδότες και τους εργαζόμενους, η αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου, που τα μνημόνια είχαν καταργήσει, καθώς και τα ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων ήταν τα βασικά θέματα που έθεσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου, η αντιπροσωπεία του συνδικάτου στην πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου. «Ευελπιστώ κατά τη διάρκεια της θητείας μου να έχουμε έναν ανοιχτό και ανεμπόδιστο διάλογο. Στόχος μας, μια εποικοδομητική συνεργασία η οποία θα είναι αποτέλεσμα εκατέρωθεν σωστής και αδιαμεσολάβητης ενημέρωσης, για να διασφαλίσουμε την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων» δήλωσε η κ. Μιχαηλίδου.
Πηγή: efsyn.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη