paxysarkia
Το επιπλέον βάρος δεν αφήνει μόνο αποτύπωμα στο σώμα αλλά και στην ψυχή, με τη δεύτερη περίπτωση να παραμένει «αόρατη» αλλά εξίσου βλαβερή σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά ευρήματα

Περίπου το 50% των ενηλίκων έχει βάρος -και λίπος- πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Στον ανδρικό πληθυσμό καταγράφεται μεγαλύτερο ποσοστό παχυσαρκίας απ’ ό,τι στον γυναικείο. Ωστόσο, η παχυσαρκία στις γυναίκες αυξάνεται απότομα μετά την εμμηνόπαυση.
Η νόσος πλήττει και τα παιδιά, με το 21% των παιδιών προσχολικής ηλικίας να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Το ποσοστό ανεβαίνει στο 41% στα παιδιά ηλικίας 10-12 ετών.
Ωστόσο, η παχυσαρκία είναι πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως, με τις έρευνες να αποτυπώνουν τετραπλάσια επίπτωση της νόσου τις τελευταίες δεκαετίες. 

Η παχυσαρκία συνδέεται με 200 συννοσηρότητες, αλλά οι βασικές είναι 25. Μεγάλη είναι η συσχέτιση με την εμφάνιση τουλάχιστον 12 μορφών καρκίνου, όπως χοληφόρων αγγείων, νεφρού, οισοφάγου και αιματολογικών καρκίνων.

Υπέρταση, υπεργλυκαιμία και σακχαρώδης διαβήτης, υπερλιπιδαιμία, καρδιαγγειακά νοσήματα και ιδίως καρδιακή ανεπάρκεια, υπνική άπνοια, άσθμα, οστεοαρθρίτιδα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και καρκίνος είναι κάποια από τα νοσήματα που συνοδεύουν την παχυσαρκία.

pahysarkia

 «Φορτίο» ασήκωτο στη μέση ηλικία

Ένα διαφορετικού τύπου… βάρος καλούνται να σηκώσουν τα παχύσαρκα άτομα, το οποίο δε φαίνεται με γυμνό μάτι, και ειδικότερα οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι. Όπως συμπέρανε μια ομάδα ερευνητών ψυχικής και σωματικής υγείας από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του University College Cork, η παχυσαρκία σε αυτές τις ηλικίες σχετίζεται με χειρότερη ψυχική υγεία, ανεξάρτητα μάλιστα από ασθένειες και παράγοντες του τρόπου ζωής.

Όπως σημειώνει η Μαρία Κοτοπούλη στο ygeiamou.gr, προηγούμενες έρευνες και ανεπίσημα στοιχεία έχουν επισημάνει μια σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της κατάθλιψης, όμως λίγες είναι οι μελέτες που έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ των δύο χρησιμοποιώντας αδιάσειστα στοιχεία από ηλικιωμένους ανθρώπους. Για τη νεότερη αυτή ερευνητική προσπάθεια, που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, οι ερευνητές ζήτησαν από 1.821 άτομα -ηλικίας 46 έως 73 ετών- σε ένα κέντρο πρωτοβάθμιας περίθαλψης να συμμετάσχουν σε μια μελέτη για την παχυσαρκία.

Οι ερευνητές ανέτρεξαν στα ιατρικά τους αρχεία, ενώ αντίστοιχα εξέτασαν τα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και γλυκόζης στο αίμα από τα δείγματα αίματος που ελήφθησαν. Επιπλέον, μετρήθηκε το βάρος το ύψος και η περιφέρεια της μέσης τους, η οποία χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Κάθε εθελοντής συμπλήρωσε επίσης έντυπα που περιέγραφαν τον τρόπο ζωής του, τα δημογραφικά του στοιχεία και άλλους παράγοντες υγείας ή ασθένειας.

Αναλύοντας τα δεδομένα και συνυπολογίζοντας τους παράγοντες του τρόπου ζωής, οι ερευνητές διαπίστωσαν αυτό που περιγράφουν ως συσχέτιση μεταξύ ΔΜΣ/μετρήσεων σώματος που συνάδουν με την παχυσαρκία και την κατάθλιψη μαζί με αισθήματα μικρότερης ευεξίας. Όπως σημείωσαν, οι συσχετισμοί αυτοί ήταν πιο συχνοί για τις γυναίκες της μελέτης απ’ ό,τι για τους άνδρες, ενώ επιβεβαίωσαν τα στοιχεία προηγούμενων ερευνητικών προσπαθειών. Εκτός από τη ψυχική δυσφορία, διαφορετικές παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει την παχυσαρκία με διαφορετικά προβλήματα υγείας, όπως πόνο στις αρθρώσεις και την πλάτη μέχρι καρδιαγγειακές παθήσεις και ινομυαλγία.

Η ερευνητική ομάδα θεωρεί ότι η χειρότερη ψυχική κατάσταση των παχύσαρκων ηλικιωμένων πιθανότατα συνδέεται με κοινωνικούς και σωματικούς παράγοντες, σημειώνοντας ότι υπάρχει κοινωνικό στίγμα, προκατάληψη και μερικές φορές διακρίσεις προς τα παχύσαρκα άτομα. Συνεπώς, υποστηρίζουν ότι ότι ο συνδυασμός των απογοητεύσεων που αντιμετωπίζουν τα παχύσαρκα άτομα πιθανόν να συμβάλλει στην κακή ψυχική υγεία. Γι’ αυτό, καταλήγουν προτείνοντας ότι οι στοχευμένες παρεμβάσεις των επαγγελματιών υγείας θα πρέπει να περιλαμβάνουν συμβουλές και για τη διαχείριση του βάρους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Νοσοκομείο Νάξου
Η εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας υπό το πρίσμα της τουριστικοποίησης: Το παράδειγμα του Νοσοκομείου Νάξου
Ποια δημόσια Υγεία ευαγγελίζονται η σημερινή κυβέρνηση και όσοι χαράσσουν την πολιτικής της στον τομέα αυτό;
Η εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας υπό το πρίσμα της τουριστικοποίησης: Το παράδειγμα του Νοσοκομείου Νάξου
Όταν τρέχω… δεν τρέχω!
Ποια είναι η βιολογική σας ηλικία- Πώς θα την βρείτε
Η ιδέα πίσω από τη βιολογική ηλικία είναι ότι τα κύτταρα και τα όργανά μας έχουν τη δική τους ηλικία η οποία διαφέρει από αυτήν που αναγράφεται στην...
Ποια είναι η βιολογική σας ηλικία- Πώς θα την βρείτε