Το πρώτο βραβείο του World Press Photo, κέρδισε η φωτογραφία που απαθανατίζει τη στιγμή που μια Παλαιστίνια κρατά στην αγκαλιά της το σώμα της νεκρής ανιψιάς της που σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον φωτορεπόρτερ του Reuters Μοχάμεντ Σάλεμ και δείχνει την Ινάς Μαάμαρ να αγκαλιάζει σφιχτά το άψυχο σώμα της πεντάχρονης ανιψιάς της, Σάλι, που σκοτώθηκε μαζί με την μητέρα και την αδελφή της από ισραηλινό πύραυλο που χτύπησε το σπίτι τους στη Χαν Γιούνες της Λωρίδας της Γάζας τον Οκτώβριο.
Ο Μοχάμεντ Σάλεμ βρισκόταν στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνες στις 17 Οκτωβρίου όταν είδε την 36χρονη Ινάς Αμπού Μαάμαρ στο νεκροτομείο να κρατά σφιχτά στην αγκαλιά της το σώμα του νεκρού κοριτσιού τυλιγμένο σε σάβανο.
«Ήταν μία δυνατή και θλιβερή στιγμή και αισθάνθηκα ότι η εικόνα συνόψιζε με την ευρεία έννοια αυτό που συνέβαινε στην Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Μοχάμεντ Σάλεμ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του World Press Photo. Η φωτογραφία τραβήχτηκε 10 ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου στην Γάζα.
«Οι άνθρωποι βρίσκονταν σε σύγχυση, έτρεχαν από το ένα μέρος στο άλλο με αγωνία να μάθουν για την τύχη των αγαπημένων τους και πρόσεξα αυτήν την γυναίκα που κρατούσε το σώμα του κοριτσιού και δεν το άφηνε».
Ο Μοχάμεντ Σάλεμ είναι Παλαιστίνιος, 39 ετών, και εργάζεται για το Reuters από το 2003. Έχει κερδίσει και το βραβείο του World Press Photo του 2010. Η γυναίκα του γέννησε το παιδί τους λίγες ημέρες πριν τραβήξει αυτή την φωτογραφία.
«Είναι μία πραγματικά βαθιά συγκινητική εικόνα...Όταν την δεις, με κάποιον τρόπο δεν σου φεύγει από το μυαλό», δήλωσε η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Βραβείου Φιόνα Σιλντς.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση