Thumbnail
Μία στις τρεις γυναίκες υποφέρει από ημικρανίες και ταλαιπωρείται με κρίσεις κεφαλαλγίας

Μια στις τρεις γυναίκες, που ταλαιπωρείται από ημικρανίες, αναφέρει ότι οι ημικρανικές κρίσεις συμπίπτουν με την έλευση της περιόδου τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ημικρανίες της έμμηνου ρύσεως μπορεί να είναι συχνές και σοβαρές, αλλά μόνο μια στις πέντε ερωτηθείσες, δήλωσε ότι λαμβάνει προληπτική αγωγή. Η δρ. Τζέσικα Αϊλάνι, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια κλινικής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Georgetwon, συμβουλεύει τις γυναίκες να μην αποθαρρύνονται αν ο πονοκέφαλος δεν υποχωρεί και να ρωτούν τον γυναικολόγο ή τον νευρολόγο τους για τυχόν θεραπείες που προσφέρουν ανακούφιση ή προλαμβάνουν τις κρίσεις.

Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της, στο πλαίσιο της Εθνικής Έρευνας Υγείας και Ευεξίας των ΗΠΑ, το 2021, εξέτασαν στοιχεία ενήλικων γυναικών που παρουσίαζαν ημικρανία και συμπέραναν  αφενός ότι το ένα τρίτο των γυναικών βίωναν πονοκέφαλο κατά την έμμηνο ρύση και αφετέρου ότι περισσότερες από τις μισές (52,5%) είχαν την ίδια εμπειρία στην προεμμηνόπαυση. Επιπλέον, οι ημικρανίες που προέκυπταν συχνά κατά τη διάρκεια της περιόδου -κατά μέσο όρο 8,4 ημέρες πονοκεφάλου ανά μήνα- ήταν συνήθως σοβαρότερες. Παραπάνω από το 56% των γυναικών αυτών παρατήρησαν ότι τα επεισόδια πονοκεφάλου ήταν μέτρια και σε κάποιες σοβαρά.

Για την αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών, πλείστες γυναίκες χρησιμοποιούσαν μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα (περίπου το 42% των γυναικών) ή συνταγογραφούμενα φάρμακα σε ποσοστό 49%, με βάση τη μελέτη. Μόνο το 21% των γυναικών λάμβαναν αγωγή ειδικά σχεδιασμένη για την πρόληψη των ημικρανιών. Η ερμηνεία που έδωσε η δρ. Τζέσικα Αϊλάνι ήταν ότι «η προληπτική θεραπεία αποτελεί μια μακροπρόθεσμη δέσμευση τόσο της γυναίκας όσο και του κλινικού ιατρού της για τη διαδικασία βελτίωσης της ημικρανίας».

Κατά τα λεγόμενα της ειδικού, η πλειοψηφία των γυναικών παλεύουν με τον πόνο της ημικρανίας, χωρίς να συμβουλεύονται κάποιον ειδικό, κάτι που καλό είναι να ξεπεραστεί προς όφελος των γυναικών.

Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι προκαταρκτικά και αναμένεται να παρουσιαστούν σε ιατρικό συνέδριο, καθώς και να δημοσιευθούν σε ιατρική επιθεώρηση.

Πηγή: ygeiamou

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aimodosia
"Η δύναμη της προσφοράς": Επιτυχημένη εθελοντική αιμοδοσία στο 4ο Πειραματικό Δημοτικό Κέρκυρας
Η πρωτοβουλία ανέδειξε τη σημασία της κοινωνικής αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή γονέων, εκπαιδευτικών και πολιτών να επιβεβαιώνει την αξία της...
"Η δύναμη της προσφοράς": Επιτυχημένη εθελοντική αιμοδοσία στο 4ο Πειραματικό Δημοτικό Κέρκυρας
troxaio
Θανατηφόρο τροχαίο στην Κρήτη: 19χρονος φοιτητής έπεσε με το αυτοκίνητό του από γέφυρα
Νεκρός 19χρονος σπουδαστής στην Κρήτη – Το όχημά του έπεσε από γέφυρα υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες
Θανατηφόρο τροχαίο στην Κρήτη: 19χρονος φοιτητής έπεσε με το αυτοκίνητό του από γέφυρα
μεταθέσεις
Εκπαιδευτικοί ΕΕΠ-ΕΒΠ: Τι ισχύει για ενστάσεις και αμοιβαίες μεταθέσεις, οριστικές τοποθετήσεις, βελτίωση θέσης
Ενημέρωση των αιρετών ΚΥΣΕΕΠ Σ. Λάππα και Β. Βούγια
Εκπαιδευτικοί ΕΕΠ-ΕΒΠ: Τι ισχύει για ενστάσεις και αμοιβαίες μεταθέσεις, οριστικές τοποθετήσεις, βελτίωση θέσης
ekpa
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Google: Έναρξη εκπαίδευσης στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Η πρώτη από τις δράσεις αυτές πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Google: Έναρξη εκπαίδευσης στην Τεχνητή Νοημοσύνη