Παιδί που κάθεται πολλές ώρες
Τι είναι η παιδική αμνησία;

Τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν αναμνήσεις από τα πρώτα 3 έως 3,5 χρόνια της ζωής τους, σύμφωνα με την Patricia Bauer, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα.

Πρόκειται για το φαινόμενο της παιδικής αμνησίας, το οποίο οι επιστήμονες γνωρίζουν περισσότερο από έναν αιώνα. Ωστόσο, μόνο κατά την τελευταία δεκαετία έχουν αρχίσει να ανακαλύπτουν πότε οι παιδικές αναμνήσεις αρχίζουν να ξεθωριάζουν, ποιες πρώιμες μνήμες είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν, και πώς δημιουργούμε μια ολοκληρωμένη αυτοβιογραφία χωρίς να διαθέτουμε άμεσες μνήμες από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας.

Για πολύ καιρό, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η παιδική αμνησία συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος των μικρών παιδιών απλά δεν μπορεί να δημιουργήσει διαρκείς αναμνήσεις συγκεκριμένων γεγονότων. Στη δεκαετία του 1980, η Patricia Bauer και άλλοι ερευνητές άρχισαν να εξετάζουν τις μνήμες των παιδιών από την ηλικία των 9 μηνών, σε ορισμένες περιπτώσεις με τη χρήση χειρονομιών και αντικειμένων αντί λέξεων.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι μέχρι το δεύτερο έτος της ζωής τους, τα παιδιά είχαν πολύ έντονες αναμνήσεις για συγκεκριμένα γεγονότα του παρελθόντος. Επομένως, άρχισαν να αναρωτιούνται γιατί ως ενήλικες έχουμε δυσκολία να θυμόμαστε αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής μας.

Στην ηλικία των 3 ετών τα παιδιά καταγράφηκαν να συνομιλούν με το γονέα τους για πρόσφατα γεγονότα, όπως η επίσκεψη σε ένα πάρκο ψυχαγωγίας, και καθώς τα παιδιά μεγάλωναν οι ερευνητές παρακολουθούσαν κατά πόσον ήταν σε θέση να θυμούνται.

Οι εύθραυστες παιδικές αναμνήσεις

Τα ευρήματα της μελέτης αντικατοπτρίζουν επακριβώς το φαινόμενο της παιδικής αμνησίας. Τα παιδιά ηλικίας έως 7 ετών μπορούσαν να θυμηθούν περισσότερο από το 60% εκείνων των πρώιμων αναμνήσεων, ενώ τα παιδιά που ήταν 8 ή 9 ετών θυμήθηκαν σε ποσοστό λιγότερο από 40 τοις εκατό.

Δεν είναι ακόμα εντελώς σαφές γιατί οι παιδικές μνήμες είναι τόσο εύθραυστες, αλλά μάλλον έχει να κάνει με τις δομές του εγκεφάλου που αποθηκεύουν γεγονότα για μελλοντική ανάκληση, σύμφωνα με την καθηγήτρια Patricia Bauer.

Όταν ένα παιδί είναι κάτω από την ηλικία των 4 ετών, τα συστήματα αυτά του εγκεφάλου δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί αρκετά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν λειτουργούν καθόλου, αλλά όχι τόσο αποτελεσματικά όπως αργότερα στην παιδική ηλικία και βεβαίως στην ενήλικη ζωή.

Πηγή: infokids

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα