Τις αγαπάμε και τις φροντίζουμε και αυτές μας το ανταποδίδουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Κατά καιρούς έχουμε δει πολλούς διάσημους, όπως τραγουδιστές, ηθοποιούς και πολιτικούς, να υιοθετούν όμορφες και φουντωτές γατούλες και να φωτογραφίζονται μαζί τους κάνοντας την καρδιά μας να λιώνει.
Όμως, δεν αγαπούν μόνο οι καλλιτέχνες και οι πολιτικοί τα αιλουροειδή αυτά πλάσματα αλλά και οι επιστήμονες. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πέντε διάσημους επιστήμονες που είχαν γάτα. Εξάλλου ποιος είπε ότι οι επιστήμονες δεν μπορεί να είναι ευαίσθητοι και φιλόζωοι;
Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Tiger
Ο Αϊνστάιν λάτρευε τα ζώα. Χαρακτηριστικά έλεγε: “Αν ένας άνθρωπος στοχεύει να έχει μια ενάρετη ζωή, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να μην τραυματίζει τα ζώα.” Είχε πολλά κατοικίδια κατά τη διάρκεια της ζωής του, όπως σκύλο και παπαγάλο, αλλά η μεγάλη του αγάπη ήταν οι γάτες. Και πιο συγκεκριμένα, η γάτα του ο Tiger, λέγεται ότι από τους βιογράφους του ότι ήταν η μεγάλη του αδυναμία καθώς ο μεγάλος επιστήμονας ήταν ιδιαίτερα ευάλωτος στις αλλαγές της διάθεσης της γάτας του. Για να καταλάβετε πόσο αγαπούσε τις γάτες, θα πρέπει να ψάξετε μερικά από τα αποφθέγματά του στα οποία αναφέρονται πολύ συχνά οι μικρές κυρίες. Για παράδειγμα, όταν προσπαθούσε να εξηγήσει τον τηλέγραφο, λέγεται ότι παρομοίασε την τεχνολογία με μια μεγάλη μακριά γάτα. “Τραβάς την ουρά της στη Νέα Υόρκη και το κεφάλι της νιαουρίζει στο Λος Άντζελες”, είχε πει. Αν και καμία γάτα δεν μπορούσε να τον βοηθήσει στις δικές του ανακαλύψεις, σίγουρα ο Tiger τον βοηθούσε ψυχολογικά όταν αντιμετώπιζε δυσκολίες στη δουλειά και στη ζωή του. “Υπάρχουν δύο μέσα διαφυγής από τη μιζέρια της ζωής: η μουσική και οι γάτες”, είπε ο Αϊνστάιν και συμφωνούμε απόλυτα.
Ο Έντγουιν Χαμπλ και ο Νίκολας
Ο Έντγουιν Χαμπλ ήταν ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς αστρονόμους του 20ου αιώνα, ο οποίος μεταξύ άλλων ανακάλυψε ότι υπάρχουν κι άλλοι γαλαξίες πέρα από τον δικό μας – εντελώς επαναστατική θεωρία για την εποχή του – και ότι το σύμπαν διαστέλλεται. Βέβαια, σε αυτές τις σπουδαίες ανακαλύψεις δεν ήταν μόνος, αλλά είχε μαζί του και την αγαπημένη του γάτα, τον Νίκολα Κοπέρνικο. Σύμφωνα με τη Βιβλιοθήκη Huntington, όπου φυλάσσονται τα προσωπικά έγγραφα του Χαμπλ, υπάρχουν άπειρες αναφορές σε μια γιγάντια μαύρη γάτα. Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο Νίκολας ήταν το αγαπημένο του ζωάκι, αφού πολλές φορές αναφερόταν στο σπίτι του ως το “σπίτι του Νίκολας”. Αυτόν τον ιδιαίτερο δεσμό έρχεται να μας τον επιβεβαιώσει και η γυναίκα του Χαμπλ, Γκρέις, η οποία έγραφε στο ημερολόγιό της για την στενή σχέση του άντρα της και της γάτας του. Η Γκρέις είχε παρατηρήσει ότι όταν ο Έντγουιν αποσυρόταν στο γραφείο του να εργαστεί, ο Νίκολας ήταν πάντα εκεί και ξάπλωνε πάνω στα άπειρα χαρτιά που υπήρχαν στον χώρο. “Με βοηθάει”, έλεγε ο Χαμπλ.
Ο Ισαάκ Νεύτων και ο Spithead
Ο πατέρας της κλασικής Φυσικής, Ισαάκ Νεύτων λέγεται ότι είχε μία γάτα, την Spithead και χάρη σε αυτή ανακάλυψε το cat flap, το πορτάκι της γάτας δηλαδή – ξέρετε, αυτό που υπάρχει χαμηλά στην πόρτα και ανοιγοκλείνει επιτρέποντας στη γάτα ή στον σκύλο να μπαινοβγαίνει ανενόχλητος. Αν και από πολλούς αμφισβητείται τόσο το γεγονός ότι ο μεγάλος επιστήμονας είχε γάτα όσο και το γεγονός ότι εφηύρε αυτό το πορτάκι, το μόνο σίγουρο είναι ότι η συγκεκριμένη εφεύρεση έχει βοηθήσει πολύ γατογονείς και σκυλογονείς σε όλον τον κόσμο.
Ο Έρβιν Σρέντινγκερ και ο Μίλτον
Ένας από τους πιο διάσημους επιστήμονες του κόσμου είναι ο Έρβιν Σρέντινγκερ, ο οποίος ασχολήθηκε κυρίως με την Κβαντική φυσική και τιμήθηκε το μαζί με τον Πολ Ντιράκ με το Νόμπελ Φυσικής για τις εργασίες του πάνω στην ατομική θεωρία. Και ο Σρέντινγκερ, όπως και ο Νεύτωνας, δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι είχαν γάτα. Όμως, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο Σρέντινγκερ είχε γάτα, την οποία μάλιστα χρησιμοποίησε ως παράδειγμα και στο παράδοξο πείραμα σκέψης – και πολύ συχνά παρεξηγημένο – η γάτα του Σρέντινγκερ. Αυτό που αναφέρεται στο συγκεκριμένο παράδοξο είναι ότι μια γάτα μέσα σε ένα κουτί μπορεί να θεωρηθεί ταυτόχρονα και ζωντανή και νεκρή. Ο κόσμος έχει αναρωτηθεί πολλές φορές γιατί ο Σρέντινγκερ χρησιμοποίησε μια γάτα και όχι κάποιον άλλον ζωντανό οργανισμό όπως ένας αρουραίος ή ένα φυτό. Ορισμένες, λοιπόν, από τις θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί κατά καιρούς είναι ότι ο Σρέντινγκερ είχε μια πραγματική γάτα με το όνομα Μίλτον και αυτή ήταν η πηγή έμπνευσής του. Ωστόσο, οι πληροφορίες είναι ελλιπείς και τίποτα δεν μπορεί να αποδειχτεί.
Ο Νίκολα Τέσλα και ο Macak
Ο Νίκολα Τέσλα ήταν Σέρβος εφευρέτης και μηχανικός, ο οποίος μεταξύ άλλων ανακάλυψε το περιστρεφόμενο μαγνητικό πεδίο και ανέπτυξε τριφασικό σύστημα μετάδοσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Τέσλα είχε ιδιαίτερη αδυναμία στις γάτες και ειδικά στην γάτα της παιδικής του ηλικίας την οποία χαρακτήρισε κάποτε ως την “καλύτερη γάτα απ’ όλες στον κόσμο”. Μια από τις πιο γνωστές ιστορίες που έχει πει είναι αυτή κατά την οποία ένα χειμωνιάτικο απόγευμα καθόταν και χάιδευε την πλάτη του Macak. Σε μια απόλυτα καθοριστική στιγμή για τη μελέτη του ηλεκτρισμού, ο Τέσλα σοκαρίστηκε όταν όπως είχε πει: “Η πλάτη της γάτας μου έγινε ένα φύλλο φωτός και το χέρι μου έβγαλε μια βροχή σπινθήρων αρκετά δυνατά ώστε να ακουστούν σε όλο το σπίτι”. Ήταν μια αρκετά δραματική στιγμή και η μαμά του τού είπε να σταματήσει από τον φόβο μήπως βάλει φωτιά. Ευτυχώς, τόσο για την οικογένεια Τέσλα όσο και για την ανθρωπότητα, το μόνο πράγμα που πυροδότησε ο Macak εκείνο το βράδυ ήταν η φαντασία και το όραμα του νεαρού τότε Τέσλα, ο οποίος φιλοσοφώντας αναρωτήθηκε αν το σύνολο της φύσης δεν είναι παρά μια γιγαντιαία γάτα που χάιδευε το χέρι του Θεού.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη