roula-pispirigkou
ΦΩΤΗΣ ΜΠΑΚΛΩΡΗΣ / INTIME NEWS
Τι κατέθεσε ψυχολόγος του «Αγλαΐα Κυριακού» για την υπόθεση Πισπιρίγκου - «Η μητέρα προσπαθούσε να με πείσει ότι είχε αγωνία για την Μαλένα»

Αποκαλυπτική είναι η κατάθεση της ψυχολόγου στο ογκολογικό τμήμα του «Αγλαΐα Κυριακού», Χαρίκλεια Λύρα, η οποία είχε σύντομες συναντήσεις με την Ρούλα Πισπιρίγκου κατά τη διάρκεια νοσηλείας της Μαλένας.

«Η μητέρα προσπαθούσε να με πείσει, ότι είχε αγωνία για τη Μαλένα. Χωρίς όμως αυτό να συνοδεύεται από συναίσθημα και αγωνία. Δεν με έπεισε. Σκέφτηκα ότι δεν είχε εγκαθιδρυθεί καν η σχέση μητέρας – κόρης, δεν πρόλαβα όμως να βεβαιωθώ» ανέφερε η μάρτυρας στο δικαστήριο, η οποία κατέθεσε πως σοκαρίστηκε, όταν έμαθε για τον αιφνίδιο θάνατο του παιδιού τον Απρίλιο του 2019. «Έπαθα μεγάλο σοκ όταν μου είπαν "πέθανε η Δασκαλάκη". Δεν μπορούσα να φανταστώ, ρώτησα "η μάνα;". "Ποια μάνα;"; μου απάντησαν, "η Μαλένα».

Αυτό που έκανε εντύπωση στην ψυχολόγο, ήταν «η αποστασιοποιημένη στάση της μητέρας», σύμφωνα με ρεπορτάζ του news.gr. «Η συγκεκριμένη μητέρα είχε μεγάλη απόκλιση σε σχέση με άλλους γονείς που είχα δει….» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η μητέρα είχε μια εμμονική σκέψη, ότι θα συμβεί κάτι κακό, μου έκανε εντύπωση. Μου έλεγε για τη Μαλένα, ότι είναι πολύ καλή, ήσυχο κορίτσι, που έχει σχέση καθαριότητας και τακτοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για ένα τόσο μικρό παιδί. Αντίθετα, για τη Τζωρτζίνα μου είπε, ότι είναι θρασεία και εγωίστρια. Όλα αυτά μου τα είπε αποστασιοποιημένα και ψυχρά. Οι χαρακτηρισμοί της με ξένισαν. Ένα παιδί 3,5 ετών όπως η Μαλένα δεν μπορεί να έχει ρόλο μητέρας. Το συνέδεσε το παιδί με τη τακτοποίηση του χώρου. Δεν μπορεί ένα παιδί 3,5 ετών να τακτοποιεί σαν μεγάλη» κατέθεσε η μάρτυρας, όταν ανακάλεσε στη μνήμη της τη συνάντηση της με την κατηγορούμενη .

«Μου έλεγε αυτά που σκέφτεται με ένα τελείως ψυχρό τρόπο, αποστασιοποιημένο. Υπάρχουν γονείς που πάλλονται από αγωνία, υπάρχουν γονείς που έχουν ακόμη και ενοχές». σημείωσε η μάρτυρας ενώ όταν κλήθηκε να απαντήσει στο ενδεχόμενο να είναι η κατηγορούμενη ένα εσωστρεφές άτομο απάντησε : «Είδα ένα βλέμμα σκοτεινό, απαθές, αποστασιοποιημένο, δεν είναι το βλέμμα του ανθρώπου που υποφέρει. Δεν εξέφρασε καμία αγωνία. Είχε μια παγωμένη έκφραση. …Υπάρχουν γονείς που κλαίνε είναι σε απελπισία. Ήταν σαν να ήταν σε αναμονή ενός επικείμενου κινδύνου».

Η μάρτυρας μίλησε για τις σημειώσεις που είχε κρατήσει κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης της με τη Ρούλα Πισπιρίγκου, τις οποίες μάλιστα, όπως ανέφερε, καθαρόγραψε όταν την κάλεσε η αστυνομία και σήμερα κατέθεσε στο δικαστήριο. «Αυτό που θυμάμαι όμως είναι που μου έλεγε "φοβάμαι πολύ για εκείνη". Μου είπε κάποιες πληροφορίες για την οικογένεια της για την εγκυμοσύνη της στη Μαλένα, που ήταν δύσκολη και μετά άρχισε να περιγράφει πως είναι η Μαλένα. Το πιο εντυπωσιακό όμως για μένα είναι, ότι έλεγε ότι δεν θα πάει καλά η Μαλένα. Την ρώτησα γιατί σκέφτεται το χειρότερο για το παιδί της, αφού οι γιατροί της έλεγαν, ότι θα πάει καλά. Αναφέρθηκε σε ένα κακό προηγούμενο. Μου είπε, ότι η μεγάλη κόρη έχει ένα πρόβλημα καρδιάς, πρόβλημα υγείας δεν είναι ξεκάθαρο στο μυαλό μου, δεν το σημείωσα. Σαν να είπε, ότι είχε μια ικανότητα μεταφυσική, κάπως να διαισθάνεται το κακό που πρόκειται να συμβεί. Δεν με έπεισε. Προσπαθούσε να με πείσει, ότι είχε αγωνία για τη Μαλένα. Χωρίς όμως αυτό να συνοδεύεται από συναίσθημα και αγωνία» κατέθεσε η κ. Λύρα, η οποία ωστόσο διευκρίνησε, πως δεν είναι σίγουρη, αν η κατηγορούμενη της ανέφερε πρόβλημα υγείας της Τζωρτζίνας ή το συνδύασε στη συνέχεια με κάτι που άκουσε.

Μιλώντας για τη σύντομη συνάντηση που είχε με το Μάνο Δασκαλάκη, η ψυχολόγος είπε, πως ήταν συγκρατημένος. «Δεν έδειχνε διάθεση να ανοιχτεί για κάτι. Δεν έδειξε διάθεση να πει κάτι παραπάνω και εγώ δεν ήθελα να τον πιέσω. Ήταν ένας άνθρωπος μαζεμένος» κατέθεσε. Η μάρτυρας μίλησε για την συνάντηση της με τη Μαλένα, η οποία έγινε δύο ημέρες πριν το θάνατο της, στις 11 Απριλίου 2019. Η ίδια είπε πως είχε προσπαθήσει και νωρίτερα να δει το παιδί, αλλά οι γονείς έμοιαζε να «έβρισκαν δικαιολογίες» για να μην γίνει η συνάντηση.

«Το παιδί ήταν στο κρεβάτι, της συστήθηκα και μίλησα για την ασθένεια με ένα παιδικό τρόπο για τα κακά κύτταρα και τα καλά που παίζουν μπουνιές και κλωτσιές…» είπε η μάρτυρας, η οποία περίγραψε πως το παιδί την άκουγε ανέκφραστο. «Αυτό που με εντυπωσίασε, είναι ότι δεν απευθύνθηκε στη μητέρα. Με τα παιχνίδια που της έδωσα, άρχισε να κάνει ένα προσωπικό παιχνίδι. Δεν υπήρχε καμία αλληλεπίδραση μεταξύ μητέρας και παιδιού. Έκατσα εκεί μισή ώρα. Άφησα τα παιχνίδια στο κρεβάτι της, τα περιεργάστηκε και άρχισε να λέει διάφορα λόγια, σαν να προσπαθούσε να δημιουργήσει κάποιες ιστορίες. Δεν απηύθυνε τίποτα σε κανέναν στο παιχνίδι του, τίποτα στη μητέρα, ούτε η μητέρα στο παιδί» ανέφερε .

Πρόεδρος: Μήπως σκέφτηκε ότι θα είναι παρέμβαση στο έργο σας;
Μάρτυρας: Οι αντιδράσεις των γονιών σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αυθόρμητες. Η μαμά αυτό το διάστημα ήταν στην άλλη άκρη του δωματίου. Η Μαλένα ήταν ένα παιδί που δεν εκφραζόταν δεν ρώτησε για παράδειγμα «μαμά ποια είναι η κυρία».

Η μάρτυρας κατέθεσε πως οι νοσηλεύτριες της είχαν μεταφέρει την εικόνα ενός χαρούμενου, ζωηρού παιδιού «που έκανε επαφή». Οι συγκεκριμένες αναφορές, είπε η ψυχολόγος, της έκαναν εντύπωση, καθώς σε εκείνη το παιδί ήταν ανέκφραστο ακόμη και όταν του έδωσε τα παιχνίδια. «Δεν εξέφρασε καμία έκπληξη» κατέθεσε και πρόσθεσε: «Με παραξένεψε πολύ η στάση της μητέρας μέσα στο θάλαμο, που ήταν σε απόσταση από το παιδί και δεν είχε καμία αλληλεπίδραση μαζί του.

Πρόεδρος: Το έχετε ξαναδεί αυτό;
Μάρτυρας: Όχι, σκέφτηκα ότι δεν είχε εγκατασταθεί η σχέση μητέρας – παιδιού. Αν είχα προλάβει να κάνω και άλλες συναντήσεις ενδεχομένως να μπορούσα να το πω με σιγουριά.
Πρόεδρος: Αν συνέβαινε αυτό τι θα σήμαινε;
Μάρτυρας: Ότι η Μαλένα ήταν ένα παιδί αφημένο χωρίς σχέση με τη μητέρα, για αυτό και έκανε μοναχικό παιχνίδι. Μου φάνηκε ότι ήταν ένα παιδί που απλώς μιμούνταν τη μητέρα του έλεγε «κάνε γεια» και έκανε.

«Η Μαλένα δεν πέθανε ούτε από λευχαιμία, ούτε από ηπατική ανεπάρκεια»

«Η Μαλένα μας δυστυχώς χάθηκε, αλλά όχι από τη λευχαιμία της, ούτε από ηπατική ανεπάρκεια. Γι αυτό βάζω και τη σφραγίδα μου» ανέφερε με κατηγορηματικό τρόπο καταθέτοντας στο δικαστήριο ο παιδίατρος ογκολόγος, Απόστολος Πουρτσίδης. Ο γιατρός, ο οποίος είχε εξετάσει το παιδί και την ημέρα που έφυγε από τη ζωή, σημείωσε πως η Μαλένα «δεν ήταν ένα παιδί που απασχολούσε» και για το λόγο αυτό «ο θάνατος της συγκλόνισε ολόκληρο το νοσοκομείο». «Δεν ενέπνεε καμία ανησυχία η Μαλένα στον όροφο. Είχαμε πολύ πιο σοβαρά περιστατικά. Ήταν το παιδί που απασχολούσε λιγότερο τον όροφο και ιατρικά και νοσηλευτικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο μάρτυρας περίγραψε τη στιγμή που τον ενημέρωσαν τηλεφωνικά για το μοιραίο και εκείνος υπέθεσε πως αναφέρονταν σε άλλο παιδί. «Μου είπε η συνάδελφος "χάσαμε τη Δασκαλάκη", πραγματικά έμεινα. Περιμέναμε κάποιο παιδί, δεν κατάλαβα τι έλεγε και μου είπε "τη Μαλένα". Ήταν σοκαριστικό, αιφνίδιο, δεν το περίμενα ούτε στην πιο τρελή μου φαντασία» ανέφερε και συνέχισε «Οι γιατροί και οι νοσηλευτές είχαμε συγκλονιστεί. Είπαν ότι τη βρήκαν σε μυδρίαση και έγιναν προσπάθειες ανάνηψης. Η μυδρίαση είναι η άμεση ένδειξη θανάτου, δηλαδή δεν υπάρχει καμία λειτουργία, έχουν σταματήσει να λειτουργούν η καρδιά και οι πνεύμονες». Σύμφωνα με το γιατρό «σε 5-10 λεπτά είναι εγκατεστημένη η μυδρίαση … αρχίζει να παγώνει ο άνθρωπος».

Ο μάρτυρας μίλησε και για την επαφή που είχε με τους γονείς της Μαλένας μετά το θάνατο της. «Πήγα στο δωμάτιο υπήρχε διάχυτη θλίψη, σοκ απόγνωση και είπα στους γονείς ότι πρέπει να γίνει νεκροτομή. Δεν ρώτησαν κάτι… Ο πατέρας ήταν σε μια πολυθρόνα και ψελλίζε κάτι για την κορτιζόνη, αλλά δεν θυμάμαι η μητέρα να είπε κάτι, ίσως ρώτησε «πως έγινε αυτό». Ήταν και εκείνη συγκλονισμένη…Μια γιαγιά αντέδρασε στη νεκροτομή "είναι ανάγκη να το πετσοκόψουν το παιδάκι;"» είπε. Το έστειλα στην ιατροδικαστή με την ένδειξη καρδιακή ανακοπή» είπε και στη συνέχεια κατέθεσε για τη συνάντηση που είχε το καλοκαίρι με το Μάνο Δασκαλάκη, ο οποίος τον ενημέρωσε για την ιατροδικαστική επίθεση και ζήτησε αντίγραφα ιστορικού για δικαστική χρήση.

«Του είπα ότι δεν υπάρχει περίπτωση ηπατικής ανεπάρκειας και προσπάθησα να επικοινωνήσω με ιατροδικαστική αλλά λόγω καλοκαιριού δεν κατέστη δυνατό… Του άφησα να εννοηθεί ότι μέχρι να διευκρινιστεί από τι πέθανε η Μαλένα να μην κάνουν άλλο παιδί. Σε αυτή την περίπτωση σκέφτεσαι και τα γονιδιακά… », είπε ενώ απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο ο θάνατος της Μαλένας να πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια.

«Εγώ 35 χρόνια δεν έχω δεν άνθρωπο με ηπατική ανεπάρκεια να περπατά στο διάδρομο. Στα παιδιά δεν έχω δει ηπατική ανεπάρκεια … δεν έχω δει ασθενή να πεθαίνει από ηπατική ανεπάρκεια. Δεν συζητάμε για ηπατική ανεπάρκεια για τη Μαλένα , για ένα παιδί που κυκλοφορούσε λίγο πριν. Για εμένα δεν υπάρχει ηπατική ανεπάρκεια.» ανέφερε και πρόσθεσε πως στην πολύχρονη πορεία του δεν είχε «καμία περίπτωση μη αναμενόμενου θανάτου και χωρίς να γνωρίζω από τι συνέβη».

Στην ερώτηση της έδρας αν «από τα ευρήματα αποκλείεται το ενδεχόμενο της ασφυξίας» ο μάρτυρας απάντησε λέγοντας: «Δεν αποκλείω τίποτα, πάντως το παιδί δεν πέθανε από λευχαιμία ή ηπατική ανεπάρκεια».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

doukas
ΠΑΣΟΚ: Ο Χάρης Δούκας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις εκλογές – «Θα παραμείνω δήμαρχος Αθηναίων»
Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Χάρης Δούκας – Οι δηλώσεις του από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής
ΠΑΣΟΚ: Ο Χάρης Δούκας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις εκλογές – «Θα παραμείνω δήμαρχος Αθηναίων»
astinomia-peripoliko
Πάτρα: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την κακοποίηση 15χρονου
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τον ξυλοδαρμό 15χρονου από τον πατέρα του όταν του είπε ότι είναι ομοφυλόφιλος
Πάτρα: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την κακοποίηση 15χρονου
pirosvestiki
Φωτιά τώρα στην Άνδρο
Συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική για φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στην Άνδρο
Φωτιά τώρα στην Άνδρο