Διακοπή καπνίσματος: Έρχεται πολλά υποσχόμενο χάπι τον Ιούνιο
«Σε λίγες μέρες θα είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα μία φαρμακευτική ουσία που έχει χημική δομή παρεμφερή με αυτήν της νικοτίνης και που είναι ένα φυσικό προϊόν»

Οι καπνιστές έχουν πλέον ουσιαστικό σύμμαχο -στη μάχη για τη διακοπή του καπνίσματος– τόσο την επιστήμη, όσο και εξελιγμένα προϊόντα που βοηθούν στην επίτευξη του στόχου. Ένα νέο, πολλά υποσχόμενο χάπι που αναμένεται τον επόμενο μήνα, εκτιμάται ότι θα συμβάλλει με αποτελεσματικό τρόπο στη διακοπή της βλαβερής για την υγεία συνήθειας.

Οι πενηντάρηδες είναι οι πιο συχνοί επισκέπτες των Ιατρείων διακοπής του καπνίσματος, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Αναζητούν, μόνοι τους, βοήθεια για τη διακοπή της βλαπτικής συνήθειας, πριν να βιώσουν τις επιπτώσεις από τη χρήση του τσιγάρου. Το 80% των καπνιστών θέλουν να το διακόψουν και σε ένα ποσοστό 40% το έχουν προσπαθήσει, χωρίς ιατρική βοήθεια.

«Οι γιατροί μπορούν να βοηθήσουν και τα δύο σκέλη της εξάρτησης από τη νικοτίνη, που είναι ο λόγος που συνεχίζουν να καπνίζουν οι καπνιστές και την ψυχολογική εξάρτηση και τη σωματική εξάρτηση. Αναφορικά με τη σωματική εξάρτηση που προκαλεί έντονο στερητικό σύνδρομο που πολύ καλά γνωρίζουν οι καπνιστές, έχουμε στη φαρέτρα μας τρία φάρμακα πρώτης γραμμής. Σε λίγες μέρες θα είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα μία φαρμακευτική ουσία που έχει χημική δομή παρεμφερή με αυτήν της νικοτίνης και που είναι ένα φυσικό προϊόν. Δεν είναι χημικό. Αυτή λοιπόν, όταν χρησιμοποιείται από τους καπνιστές, θα μπορέσουν να διακόψουν το κάπνισμα με μεγάλη ευκολία» τονίζει η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Παρασκευή Κατσαούνου.

«Διαφορετική συμβουλή δίνουμε για παράδειγμα σε μια γυναίκα που θέλει να κόψει το κάπνισμα γιατί θέλει να μείνει έγκυος. Διαφορετική συμβουλή θα δώσουμε σε έναν ασθενή ο οποίος έχει διαγνωστεί πρόσφατα με ένα χρόνιο νόσημα και θέλει να δει πως μπορεί να διακόψει» επισημαίνει η πνευμονολόγος, συντονίστρια στην ομάδα εργασίας της ΕΠΕ για τη διακοπή του καπνίσματος, Ζαφειρία Μπαρμπαρέσου.

Κάτω από την ομπρέλα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας λειτουργούν όλα τα Ιατρεία Διακοπής του καπνίσματος μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

«Έρχονται καπνιστές από 16 έως 100 ετών, αλλά η πλειονότητα αφορά σε ανθρώπους που είναι λίγο νεότεροι από 50. Το κάπνισμα επηρεάζει την εξέλιξη όλων των νοσημάτων. Στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος. Νομίζω τα καλύτερα από όλη την Ευρώπη» τονίζει η Ιωάννα Μητρούσκα, πνευμονολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ, υπεύθυνη του ιατρείου αναφοράς διακοπής του καπνίσματος στο ΠΑΓΝΗ.

Σε επιστημονική εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, επισημάνθηκε η ανάγκη αναζήτησης ιατρικής βοήθειας από τους καπνιστές που θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

doukas
ΠΑΣΟΚ: Ο Χάρης Δούκας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις εκλογές – «Θα παραμείνω δήμαρχος Αθηναίων»
Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Χάρης Δούκας – Οι δηλώσεις του από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής
ΠΑΣΟΚ: Ο Χάρης Δούκας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις εκλογές – «Θα παραμείνω δήμαρχος Αθηναίων»
astinomia-peripoliko
Πάτρα: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την κακοποίηση 15χρονου
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τον ξυλοδαρμό 15χρονου από τον πατέρα του όταν του είπε ότι είναι ομοφυλόφιλος
Πάτρα: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την κακοποίηση 15χρονου
pirosvestiki
Φωτιά τώρα στην Άνδρο
Συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική για φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στην Άνδρο
Φωτιά τώρα στην Άνδρο