Ανεμιστήρας
Κλιματιστικά Vs. Ανεμιστήρες - Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά

Ελέω καλοκαιριού, ολοένα και περισσότερος κόσμος στρέφεται στην αγορά ανεμιστήρων (κυρίως οροφής) αναζητώντας μια πιο οικονομική, πιο υγιεινή και «πράσινη» λύση δροσιάς έναντι των κλιματιστικών. Είναι όμως το ίδιο αποτελεσματικοί συγκριτικά με τον κλιματισμό σε μεγάλες εξωτερικές θερμοκρασίες; 

Σε ποιους τομείς υπερτερούν και σε ποιους όχι σε σχέση με τα κλιματιστικά;

  •  Υπέρ:

Οι ανεμιστήρες οροφής αποτελούν την πιο φιλική λύση προς το περιβάλλον, στην προσπάθειά μας να δροσιστούμε και την πιο οικονομική. Καταναλώνουν περίπου δεκαπέντε φορές λιγότερη ενέργεια σε σχέση με ένα κλιματιστικό και δεν εκπέμπουν θερμότητα στον περιβάλλοντα χώρο, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επίσης, δημιουργούν πολύ καλή αίσθηση δροσιάς ανακατανέμοντας τον αέρα μέσα στο δωμάτιο και ανεβάζοντας ψηλά τα ψυχρότερα στρώματα αέρα. Η απόδοσή τους ενισχύεται όταν το διαμέρισμα ή το σπίτι στο οποίο τους χρησιμοποιούμε έχει επαρκή σκίαση και νυχτερινό αερισμό. Τέλος, το κόστος συντήρησής και αγοράς τους είναι σαφώς μικρότερο σε σχέση με τα κλιματιστικά και είναι πιο υγιεινοί καθώς η ροή του αέρα που προκαλούν είναι πιο φυσική.

  • Κατά:

Το ότι δημιουργούν μια αίσθηση δροσιάς, δεν σημαίνει ότι δροσίζουν τον χώρο. Απλά λόγω της εξατμισοδιαπνοής, δηλαδή της διαδικασίας με την οποία εξατμίζεται ο ιδρώτας μας, νοιώθουμε ότι δροσιζόμαστε. Σε καμία περίπτωση οι ανεμιστήρες δεν ρίχνουν την θερμοκρασία του χώρου, ούτε ελέγχουν την υγρασία κάτι που κάνουν σε μεγάλο βαθμό τα κλιματιστικά, γι’ αυτό και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε χώρους με πολλή υγρασία. Επίσης, ακριβώς επειδή εξατμίζουν τον ιδρώτα, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν καθόμαστε ιδρωμένοι κοντά σε ανεμιστήρα και ειδικά αν έχουμε ευαισθησία σε σημεία όπως ο θώρακας ή ο αυχένας, για να μην πάθουμε την… δημοφιλή ψύξη.

  • Υπέρ:

  • Χαμηλώνει την θερμοκρασία τον χώρο στον οποίο τοποθετείται, όμως θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε σωστά. Πιο συγκεκριμένα, μια ιδανική θερμοκρασία για το καλοκαίρι είναι το πολύ 27 βαθμοί, ενώ ένας γενικός κανόνας είναι η εσωτερική θερμοκρασία με την εξωτερική να έχουν διαφορά οκτώ βαθμούς. Ο κλιματισμός κρατάει επίσης την υγρασία του χώρου σταθερή, πράγμα πολύ σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι η υγρασία συμβάλλει στην πρόκληση δυσφορίας ειδικά σε περιόδους καύσωνα.

  • Κατά:

Το κόστος αγοράς και συντήρησης του κλιματιστικού είναι πολλαπλάσιο αυτού του ανεμιστήρα, ενώ θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την χρήση του και να βρισκόμαστε σε σημείο που να μην μας «χτυπάει» το ρεύμα. Επίσης, η υπερβολική χρήση του κλιματιστικού σε κλειστό χώρο με μη επαρκή εξαερισμό μπορεί να προκαλέσει αλλεργική ρινίτιδα ή να δυσχεράνει την αναπνοή σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.

Η ετυμηγορία

Επί της ουσίας δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ των δύο επιλογών, αφού αποτελούν δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα, τόσο στο κόστος όσο και στο αποτέλεσμα. «Σε περιπτώσεις που δεν έχουμε μεγάλη υγρασία, δεν θέλουμε μεγάλη ψύξη και έχουμε το πολύ 28 βαθμούς Κελσίου μέσα στο σπίτι, ο ανεμιστήρας θα μας βολέψει. Όμως σε περίοδο καύσωνα, ο ανεμιστήρας δεν κάνει σχεδόν τίποτα», εξηγεί ο κ. Χρήστος Γιαννακανδρόπουλος, ενεργειακός επιθεωρητής κτιρίων και μηχανικός .

Πηγή: in2life.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πώς γίνεσαι Εκπαιδευτής Ενηλίκων με υψηλές αμοιβές; Όλοι μπορούν!

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 26/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

classroom-iek_epas_epal.jpg
ΠΕΚΑΓΕΠΕ: Επιλογή Β' Ξένης Γλώσσας χωρίς επιλογή Β' Ξένης Γλώσσας
Ανακοίνωση από την Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών/τριών Γερμανικής ΠΕ - «Η παραφροσύνη του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος»
ΠΕΚΑΓΕΠΕ: Επιλογή Β' Ξένης Γλώσσας χωρίς επιλογή Β' Ξένης Γλώσσας
ιεπ
ΙΕΠ: Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Ένταξη στο Μητρώο Αξιολογητών Διδακτικών Βιβλίων
Οι ενδιαφερόμενοι/ες που επιθυμούν να εγγραφούν στο Μητρώο καλούνται να υποβάλουν αίτηση  έως 04/07/2024 και ώρα 13:00, συμπληρώνοντας σε ηλεκτρονική...
ΙΕΠ: Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Ένταξη στο Μητρώο Αξιολογητών Διδακτικών Βιβλίων