Στο προσκήνιο για τους λάθος λόγους ήρθε και πάλι το πανέμορφο και βαριά πληγωμένο από τις περσινές φωτιές Νησί των Ιπποτών. Τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έκανε και πάλι φωτογραφία σερβιτόρου που εξυπηρετεί πελάτες μέσα στη θάλασσα, προκαλώντας τη δίκαιη οργή των πολιτών για την εξευτελιστική μεταχείριση που υφίσταται από την επιχείρηση που και πέρυσι επιδείκνυε την ίδια απάνθρωπη συμπεριφορά στους ανθρώπους, δυσφημώντας το νησί, τη χώρα, αλλά και το περίφημο «τουριστικό προϊόν» για το οποίο τόσο επαίρεται η κυβέρνηση. Ωστόσο, η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν λειτουργεί φαραωνικά μόνο ως προς τους εργαζόμενους, αλλά και τους νόμους - εξ ου και τώρα αντιμετωπίζει λουκέτο ύστερα από απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου.
«Να πω ότι μας ξαφνιάζει το περιστατικό; Να πω ότι είναι το μοναδικό; Δυστυχώς δεν μας ξαφνιάζει και δεν είναι το μοναδικό», μας λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού, Γιώργος Χότζογλου. «Σε όλη την Ελλάδα οι συνάδελφοι δουλεύουν 7 ημέρες την εβδομάδα, 14 ώρες τη μέρα. Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί φεύγουμε από τη δουλειά... Λυπάμαι που θα τσουβαλιάσω και καλούς εργοδότες, αλλά ελάχιστοι πια είναι καλοί εργοδότες και αυτό οφείλεται στην πλήρη ατιμωρησία, στην ασυδοσία και στο γεγονός πως εξαιτίας του νόμου Χατζηδάκη το ΣΕΠΕ δεν έχει καταστεί ανεξάρτητη αλλά... αόρατη αρχή».
Ωστόσο, όπως είπαμε, η συγκεκριμένη επιχείρηση διακρίνεται και για άλλους... άθλους της. Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Αστυνομικού Τμήματος Ρόδου, η επιχείρηση είχε εγκαταστήσει μπροστά από το κατάστημα στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, μέσα στη χερσαία ζώνη του αιγιαλού, κατασκευές 690 τ.μ., ενώ είχε απλώσει 36 ομπρέλες και 72 καθίσματα-ξαπλώστρες χωρίς άδεια για κατάληψη και χρήση του χώρου του αιγιαλού της από την αρμόδια αρχή, αλλά και χωρίς έγκριση από την αρμόδια Υπηρεσία Αρχαιολογίας.
«Το κατάστημα έχει γνωστοποιηθεί -έχει πάρει άδεια δηλαδή- για τροχήλατη καντίνα 15 τ.μ. Δεν έχει αδειοδότηση για τις ξαπλώστρες», μας λέει ο Ιάκωβος Γρύλλης, μέλος του Δικτύου «Ομπρέλα» που προασπίζεται τον δημόσιο χώρο στη Ρόδο. «Πέρυσι, παρά τον σάλο που προκλήθηκε, συνέχισε να λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα όλη την τουριστική περίοδο και το πρόστιμο που του είχε επιβληθεί από την αρμόδια υπηρεσία ήταν αστείο μπροστά στα κέρδη του, αφού η ελάχιστη κατανάλωση ήταν στα 150 ευρώ».
Χτες ανακοινώθηκε ότι κλιμάκιο στελεχών της Κτηματικής Υπηρεσίας και του Λιμεναρχείου πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο στην επιχείρηση που... εμφανίστηκε υπότροπη, αφού και φέτος διαπιστώθηκε ότι είχαν εγκατασταθεί 19 παράνομες κατασκευές εντός της θάλασσας, καθώς και παραβάσεις στον αιγιαλό. Όπως επίσης έγινε γνωστό πως ο Δήμος Ρόδου βάζει λουκέτο στο κατάστημα. Ο Κωνσταντίνος Χαλκιάς είναι αντιδήμαρχος Οικονομικών και μέλος της Δημοτικής Επιτροπής που πήρε την απόφαση. «Στην επιτροπή ήρθε προς συζήτηση μια εισήγηση από την αρμόδια υπηρεσία που ζητούσε να ληφθεί απόφαση για τη διακοπή λειτουργίας του συγκεκριμένου καταστήματος. Είναι μια υπόθεση που είχε απασχολήσει και κατά την προηγούμενη δημοτική αρχή χωρίς να έχει ληφθεί κάποια απόφαση. Εμείς, βλέποντας τα στοιχεία κι επειδή υπήρχε και εκπεφρασμένη γραπτή αντίρρηση από την καταστηματάρχη, ήμασταν υποχρεωμένοι να πάρουμε απόφαση για τη διακοπή λειτουργίας. Εν συνεχεία εκδόθηκε απόφαση σφράγισης που έχει επιδοθεί στην Αστυνομία. Με βάση την απόφαση, στις 20 Ιουνίου το κατάστημα σφραγίζεται. Δεν είναι εύκολο πράγμα να διακόπτεις τη λειτουργία ενός καταστήματος, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες εντός των οποίων οφείλουμε να επιτηδευόμαστε».
Τώρα οι κάτοικοι περιμένουν να δουν τι μέλλει γενέσθαι στην πράξη - «η απόφαση του δήμου είναι μια θετική εξέλιξη με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κ. Γρύλλης.
«Ελλάδα - μια εμπειρία που μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή» - αυτό είναι το σλόγκαν της τουριστικής καμπάνιας της χώρας μας, που πριν από λίγες μέρες ταξίδεψε μέχρι τη μακρινή Σανγκάη για να πείσει και τους Κινέζους τουρίστες πόσο ανεπανάληπτη εμπειρία είναι να βουτά κάποιος στα κρυστάλλινα ελληνικά νερά. Τη ζωή σου ωστόσο μπορεί να αλλάξει και η επίσης ασύγκριτη εμπειρία που δεν θα έχει ποτέ κανένας τουρίστας - αυτή που βιώνουν οι εργαζόμενοι στη βαριά βιομηχανία του τουρισμού.
Ζούγκλα και γαλέρα - αυτές τις λέξεις χρησιμοποιεί ο έμπειρος συνδικαλιστής Γιώργος Χότζογλου για να περιγράψει τις συνθήκες εργασίας για τους συναδέλφους του. «Οι εργαζόμενοι δουλεύουν ήλιο με ήλιο χωρίς ρεπό. Αν εφαρμοζόταν η ΣΣΕ, τότε ο μισθός θα ήταν πολύ καλός, αλλά αυτό δεν συμβαίνει στην πράξη. Παρά την έκρηξη του πληθωρισμού, καλούνται να επιβιώσουν με έναν μέσο μισθό 1.200 ευρώ για 6 μήνες και επίδομα ανεργίας για 3 μήνες - κι αυτός είναι ο κύριος παράγοντας που εγκαταλείπουν. Οι συνάδελφοι ζουν σε παραπήγματα των 15, 20, 30 τετραγωνικών, όπου στοιβάζονται 3-5 εργαζόμενοι, ή σε κοντέινερ σκεπασμένα με καλαμωτές ή στο γυμναστήριο του ξενοδοχείου. Οι εργοδότες μπορεί να ζητούν από μια καμαριέρα 40 και 45 χρόνων να καθαρίζει 24 δωμάτια ή από έναν σερβιτόρο να εξυπηρετεί 55 πελάτες!».
«Πολιτεία κι εργοδοσία πάνε να καταστρέψουν τον κλάδο», λέει ο κ. Χότζογλου, τονίζοντας πως «δεν μπορώ άλλο να ακούω εργοδότες να λένε ότι δεν βρίσκουν προσωπικό - τι παρέχουν στους εργαζόμενους; Γιατί να πάνε να δουλέψουν σεζόν;». Οπως εξηγεί, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού έχει ζητήσει συνάντηση με τις υπουργούς Εργασίας και Τουρισμού, οι οποίες την αρνούνται. «Είναι χρήσιμο οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός να κάνουν μια συνάντηση μαζί μας. Σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει λόγος να κάνουμε καμία κινητοποίηση, θα φεύγουν μόνοι τους οι εργαζόμενοι από τη δουλειά...».
Πηγή: efsyn
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη