αυτοκίνητο
Αυτό είναι το «λαμπάκι» που θα ανάψει σε όλους τους οδηγούς

Τα αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα συστήματα, τα οποία είναι σχεδιασμένα να παρέχουν ασφάλεια και οικονομία. Ένα από αυτά είναι το Start/Stop, το οποίο απενεργοποιεί αυτόματα τον κινητήρα, όταν το όχημα σταματήσει να κινείται και τον ξαναβάζει μπροστά με το πάτημα του γκαζιού. Αν και έχει θετική επίδραση στην κατανάλωση καυσίμου, για να λειτουργήσει πρέπει να υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες.

Μία από αυτές είναι να μην λειτουργεί ο κλιματισμός, κάτι το οποίο φαντάζει απίθανο για τους περισσότερους οδηγούς όταν η εξωτερική θερμοκρασία πλησιάζει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Σε αυτή την περίπτωση, το Start/Stop παραμένει απενεργοποιημένο, δίνοντας προτεραιότητα στην άνεση των επιβατών. Όταν δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί, στον πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου εμφανίζεται μια προειδοποιητική ένδειξη με ένα διαγραμμένο Α σε έναν χαρακτηριστικό κύκλο.

Αν και όταν ο κλιματισμός δουλεύει στο φουλ, η συγκεκριμένη ένδειξη δεν αποτελεί αιτία προβληματισμού. Ωστόσο, σε περίπτωση που εμφανιστεί σε άλλη περίπτωση, ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου θα πρέπει να το ελέγξει. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το σύστημα Start/Stop να μην μπορεί να ενεργοποιηθεί λόγω υποφορτισμένης μπαταρίας. Σε μια τέτοια συνθήκη, για την αναπλήρωση του ρεύματος, απαιτείται κάποια εξωτερική πηγή, όπως ένας φορτιστής, και όχι απλή οδήγηση σε μεγάλη απόσταση, κάτι που λανθασμένα πολλοί πιστεύουν ότι φορτίζει την μπαταρία.

Αν πιστεύετε ότι η οδήγηση φορτίζει την μπαταρία, στην πραγματικότητα την καταστρέφετε σταδιακά. Το καλοκαίρι και ακόμη και το φθινόπωρο, η μπαταρία μπορεί να είναι σε θέση να εκκινήσει τον κινητήρα, με το μη λειτουργικό Start/Stop να είναι το μόνο σύμπτωμα του προβλήματος που έρχεται. Η αγνόησή του μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη βλάβη της μπαταρίας και τελικά σε δαπανηρή αντικατάστασή της.

Αν, λοιπόν, παρατηρήσετε ότι το σύστημα Start/Stop λειτουργεί λιγότερο συχνά ή καθόλου, ακόμη και όταν έχετε κλειστό το κλιματισμό, καλό είναι να επισκεφτείτε ένα συνεργείο ώστε να ελέγξει την κατάσταση της μπαταρίας. Η παραμέληση της μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα το χειμώνα, όταν η μπαταρία είναι πιο επιβαρυμένη.

Πηγή: carandmotor.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pirosvestiki
Φωτιά τώρα στην Άνδρο
Συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική για φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στην Άνδρο
Φωτιά τώρα στην Άνδρο
trimperis
Πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής Γ.Τριμπέρη για τα πτυχία που αναγνωρίζονται ως Integrated Master
Ένα αναβαθμισμένο 5ετές Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών θα δώσει ισχυρότερα εφόδια
Πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής Γ.Τριμπέρη για τα πτυχία που αναγνωρίζονται ως Integrated Master