νερό
Είναι ευεργετικό ή όχι να πίνουμε κρύο νερό στον καύσωνα

Το να πιεις ένα ποτήρι παγωμένο νερό προσφέρει προσωρινή ανακούφιση από τη ζέστη του καλοκαιριού. Αλλά είναι σημαντικό να προσέχεις τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις, ειδικά όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα.

Η επιλογή νερού σε μέτρια θερμοκρασία, όπως κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου, είναι μια ασφαλέστερη επιλογή για να παραμείνεις ενυδατωμένη, χωρίς να επιβαρύνεις επιπλέον το σώμα σου. Μάθε τι μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωση παγωμένου νερού.

Γιατί το κρύο ντους είναι σωτήριο για την ευεξία σου;

1. Επιβραδύνει την πέψη

Η κατανάλωση παγωμένου νερού μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης. Όταν καταναλώνεις πολύ κρύα υγρά, το σώμα σου χρειάζεται να εργαστεί σκληρότερα για να κάνει τη θερμοκρασία του νερού να ταιριάζει με την εσωτερική θερμοκρασία του σώματός σου. Αυτό μπορεί να επιβραδύνει προσωρινά τον ρυθμό με τον οποίο τα τρόφιμα αφομοιώνονται και απορροφώνται από τον πεπτικό σωλήνα, οδηγώντας σε δυσφορία, φούσκωμα και δυσπεψία.

2. Συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία

Το παγωμένο νερό μπορεί να προκαλέσει συστολή των αιμοφόρων αγγείων στο στομάχι και το έντερο. Αυτή η συστολή μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στα πεπτικά όργανα, μειώνοντας την ικανότητά τους να διασπούν αποτελεσματικά τα τρόφιμα και να απορροφούν θρεπτικά συστατικά. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα όπως κράμπες, δυσκοιλιότητα και ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.

3. Μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες

Για ορισμένα άτομα, η κατανάλωση πολύ κρύων ροφημάτων, συμπεριλαμβανομένου του παγωμένου νερού, μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες ή πονοκεφάλους. Η ξαφνική χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει συστολή των αιμοφόρων αγγείων στο κεφάλι, οδηγώντας σε πονοκεφάλους ή ημικρανίες, ειδικά σε άτομα που είναι επιρρεπή σε τέτοιες καταστάσεις.

4. Επιδεινώνει την ευαισθησία των δοντιών

Η κατανάλωση παγωμένου νερού επιδεινώνει την ευαισθησία των δοντιών, ειδικά εάν έχεις ήδη ευαίσθητα δόντια ή οδοντικά προβλήματα. Το υπερβολικό κρύο ερεθίζει τα νεύρα στα δόντια, προκαλώντας οξύ πόνο ή δυσφορία. Με την πάροδο του χρόνου, η συχνή έκθεση σε παγωμένο νερό βλάπτει το σμάλτο των δοντιών, οδηγώντας σε αυξημένη ευαισθησία και οδοντικά προβλήματα.

5. Διαταράσσει τα επίπεδα ενυδάτωσης

Αν και μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, η κατανάλωση παγωμένου νερού διαταράσσει τα επίπεδα ενυδάτωσης του σώματός σου. Το πολύ κρύο νερό σοκάρει το σύστημά σου και αναγκάζει το σώμα σου να εκτρέψει ενέργεια για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του αντί να απορροφά το νερό. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να μην ενυδατωθείς τόσο αποτελεσματικά όσο θα το έκανε το νερό σε μέτρια θερμοκρασία.

6. Βλάπτει την υγεία του λαιμού

Η κατανάλωση παγωμένου νερού μπορεί επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του λαιμού σου. Η χαμηλή θερμοκρασία προκαλεί συστολή των μυών στο λαιμό, οδηγώντας σε πόνο ή ερεθισμό, ειδικά εάν έχεις ευαίσθητο λαιμό ή είσαι επιρρεπής σε καταστάσεις όπως η αμυγδαλίτιδα ή η φαρυγγίτιδα.

7. Μειώνει τα επίπεδα ενέργειας

Η κατανάλωση παγωμένου νερού μπορεί να μειώσει προσωρινά τα επίπεδα ενέργειάς σου. Όταν το σώμα σου ξοδεύει ενέργεια για να ζεστάνει το κρύο νερό, δημιουργεί κούραση. Αυτό μπορεί να γίνει ιδιαίτερα αισθητό κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας ή της άσκησης, όπου η διατήρηση των επιπέδων ενυδάτωσης και ενέργειας είναι απαραίτητη.

8. Πλήττει το ανοσοποιητικό

Η τακτική κατανάλωση παγωμένου νερού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ανοσολογική σου λειτουργία με την πάροδο του χρόνου. Τα κρύα ροφήματα αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, επιβραδύνοντας την κίνηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και διευκολύνοντας τους ιούς και τα βακτήρια να επικρατήσουν. Αυτό αυξάνει την ευαισθησία σε λοιμώξεις και ασθένειες, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που εξακολουθούν να επικρατούν ιοί όπως το κοινό κρυολόγημα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pirosvestiki
Φωτιά τώρα στην Άνδρο
Συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική για φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στην Άνδρο
Φωτιά τώρα στην Άνδρο
trimperis
Πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής Γ.Τριμπέρη για τα πτυχία που αναγνωρίζονται ως Integrated Master
Ένα αναβαθμισμένο 5ετές Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών θα δώσει ισχυρότερα εφόδια
Πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής Γ.Τριμπέρη για τα πτυχία που αναγνωρίζονται ως Integrated Master