Ρύζι
Πόσο κρατάει το ρύζι στο ψυγείο;

Η αλήθεια είναι πως το μαγειρεμένο ρύζι που μένει σε θερμοκρασία δωματίου πάρα πολύ μπορεί να γίνει φιλόξενο έδαφος για την ανάπτυξη διάφορων βακτηρίων, όπως ο Βάκιλλος ο κηρόχρους (Bacillus cereus).

Ο συγκεκριμένος βάκιλλος αγαπά το ζεστό και υγρό περιβάλλον που του παρέχει το μαγειρεμένο ρύζι, εξηγεί ο Si Ming Man, καθηγητής στο τμήμα Ανοσολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

Το συγκεκριμένο βακτήριο έχει το χαρακτηριστικό ότι τα σπόρια του είναι αρκετά ανθεκτικά ώστε να αντέχουν το μαγείρεμα και στη συνέχεια, αν τα τρόφιμα δεν μπουν στο ψυγείο και μείνουν εκτός, να αρχίσουν να αναπτύσσονται παράγοντας τοξίνες που δεν καταστρέφονται ούτε αν ξαναζεστάνετε το φαγητό σε υψηλή θερμοκρασία, λέει ο Δρ Man. Και παρ’ όλο που κάποιοι κάνουν λόγο για «σύνδρομο του ξαναζεσταμένου ρυζιού», το βακτήριο δεν απαντάται μόνο στο ρύζι, αλλά και σε άλλα τρόφιμα (μπριζόλες, σαλάτες με ζυμαρικά, μιλκσέικ).

Πώς, λοιπόν, έχει συμβεί να φάμε όλοι τόσες και τόσες φορές ξαναζεσταμένο φαγητό (ή ακόμη και κρύο που έχει περισσέψει) χωρίς να αρρωστήσουμε;

Ο Martin Wiedmann, καθηγητής ασφάλειας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Cornell, λέει ότι ο λόγος που δεν ακούμε συχνά για αυτόν τον κίνδυνο είναι επειδή «η ασθένεια είναι συνήθως πολύ ήπια, σε αντίθεση με άλλα τροφιμογενή νοσήματα». Τα συμπτώματα εμφανίζονται με έμετο ή διάρροια, αλλά και τα δύο υποχωρούν συνήθως από μόνα τους μέσα σε 24 ώρες. Εξαιρούνται οι άνθρωποι που μπορεί να έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό, παιδιά κάτω των 5 ετών, ενήλικες 65 ετών και άνω, έγκυες και ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί συμφωνούν ότι ακόμη και οι υγιείς καλό είναι να ακολουθούν κάποιες απλές οδηγίες.

Πόσο κρατάει το ρύζι στο ψυγείο;

Το αμερικανικό Υπουργείο Υγείας δίνει τέσσερις έως έξι ημέρες περιθώριο για να καταναλώσουμε το μαγειρεμένο ρύζι (και έως τέσσερις ημέρες για τα περισσότερα μαγειρεμένα τρόφιμα), αρκεί να το έχουμε βάλει στο ψυγείο και να μην το αφήνουμε ποτέ έξω περισσότερο από δύο ώρες (ή το πολύ μία ώρα όταν κάνει πολλή ζέστη). Κάποιοι ειδικοί, ωστόσο, λένε να καταναλώνεται μέσα σε τέσσερις μέρες και να μην ξαναζεσταίνεται πάνω από μία φορά, καθώς όσο αυξάνονται τα πήγαινε-έλα εκτός ψυγείου, τόσο αυξάνεται και χρόνος παραμονής στην επικίνδυνη ζώνη.

Μπορούμε να φυλάξουμε μαγειρεμένο ρύζι στην κατάψυξη;

Στην κατάψυξη, το μαγειρεμένο ρύζι διατηρείται έως και έξι μήνες, αλλά είναι καλύτερο να καταναλώνεται μέσα στο δίμηνο.

Ξεπαγώστε το στο ψυγείο και μετά ζεστάνετέ το ή ρίξτε το απευθείας σε σούπες και μαγειρευτά που σιγοβράζουν.

Πώς ξαναζεσταίνεται το ρύζι;

Για να ξαναζεσταθεί το κρύο ρύζι και να ανακτήσει την υφή του, μπορείτε να το ζεστάνετε σε ένα τηγάνι με λίγο υγρό και λάδι ή άλλη λιπαρή ουσία. Άλλοι χρησιμοποιούν φούρνο μικροκυμάτων, ραντίζοντάς το πρώτα με λίγο νερό και σκεπάζοντάς το χαλαρά, σε υψηλή ισχύ. Και με τους δύο τρόπους, το ρύζι μπορεί να ανακτήσει την υγρασία που χάνει στο ψυγείο.

Πηγή: iatropedia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

trimperis
Πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής Γ.Τριμπέρη για τα πτυχία που αναγνωρίζονται ως Integrated Master
Ένα αναβαθμισμένο 5ετές Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών θα δώσει ισχυρότερα εφόδια
Πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής Γ.Τριμπέρη για τα πτυχία που αναγνωρίζονται ως Integrated Master
pada
ΠΑ.Δ.Α.: Και τα 8 Τμήματα της Σχολής Μηχανικών αποκτούν τη δυνατότητα ένταξης σε Πολυτεχνική Σχολή
Kαι τα οκτώ Τμήματα της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ αποκτούν τη δυνατότητα ένταξης σε Πολυτεχνική Σχολή, μετά και την έκδοση των σχετικών ΚΥΑ που...
ΠΑ.Δ.Α.: Και τα 8 Τμήματα της Σχολής Μηχανικών αποκτούν τη δυνατότητα ένταξης σε Πολυτεχνική Σχολή