Καθώς οι επιστήμονες προσπαθούν να μάθουν περισσότερα για τον καρκίνο του εγκεφάλου, είναι εξαιρετικά σημαντικό να συντονιστείτε με το σώμα σας. Όταν μιλάμε για καρκίνο, ακούμε συνεχώς για τη σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης.
Οι τακτικές μαστογραφίες, οι εξετάσεις προστάτη και οι κολονοσκοπήσεις – όσο δυσάρεστες κι αν είναι – μπορεί να σώσουν ζωές. Ωστόσο, καμία από αυτές τις εξετάσεις δεν ανιχνεύει καρκίνο στον εγκέφαλο. Μάλιστα, ίσως δεν έχετε ακούσει ποτέ για οδηγίες πρόληψης για τον καρκίνο του εγκεφάλου. Και υπάρχει λόγος για αυτό.
«Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εργαλεία ελέγχου που μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο του εγκεφάλου σε πρώιμα στάδια, σε αντίθεση με τις μαστογραφίες, την κολονοσκόπηση ή τους δείκτες PSA για τον καρκίνο του προστάτη», λέει η Dr. Mina Lobbous, MD, από το Ινστιτούτο Νευρολογίας της Cleveland Clinic. «Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί σε συμπτώματα που απαιτούν πιο επείγουσα αξιολόγηση, καθώς η έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επιβίωση ή τη νευρολογική λειτουργία σε ορισμένους τύπους όγκων».
Αλλά πώς; Ακόμα και κάποιες από τις συνήθειές σας μπορεί να αποτελούν σημάδι για καρκίνο του εγκεφάλου. Η Dr. Lobbous και άλλοι νευρολόγοι μοιράστηκαν μια συνηθισμένη συνήθεια που θα μπορούσε να αποτελεί κόκκινη σημαία για καρκίνο στον εγκέφαλο.
Ποιες είναι οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου;
Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (American Cancer Society) αναφέρει ότι οι πιθανότητες ενός ατόμου να αναπτύξει κακοήθη (καρκινικό) όγκο στον εγκέφαλο ή τη σπονδυλική στήλη είναι μικρότερες του 1%, με τις γυναίκες να έχουν ελαφρώς υψηλότερες πιθανότητες από τους άνδρες. Παρόλα αυτά, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ (National Cancer Institute) εκτιμά ότι περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι θα διαγνωστούν με καρκίνο του εγκεφάλου και άλλους καρκίνους του νευρικού συστήματος το 2024.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι όγκοι εγκεφάλου είναι “καλοήθεις” ή μη καρκινικοί, αλλά μπορούν και πάλι να προκαλέσουν προβλήματα, όπως μειωμένη λειτουργία του εγκεφάλου ή ακόμη και να μεγαλώσουν αρκετά ώστε να απειλήσουν τη ζωή, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.
Δεδομένου ότι δεν υπάρχει επίσημο πρόγραμμα ελέγχου, η κατανόηση των συμπτωμάτων του καρκίνου του εγκεφάλου μπορεί να σας βοηθήσει να αναζητήσετε άμεση φροντίδα.
Η Νο1 συχνή ενόχληση που θα μπορούσε να είναι σημάδι του καρκίνου του εγκεφάλου
Προσπαθείτε να απαλλαγείτε από έναν έντονο πονοκέφαλο με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα; Είτε παίρνετε συχνά παυσίπονα, κάθεστε στο σκοτάδι ή προσπαθείτε να τον αγνοήσετε, είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή σε αυτά τα σημάδια.
«Οι επίμονοι πονοκέφαλοι, ειδικά οι έντονοι πονοκέφαλοι που εμφανίζονται ξαφνικά, με ή χωρίς ναυτία, εμετό ή θολή όραση, πρέπει να συζητηθούν άμεσα με γιατρό αντί να βασίζεστε σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον πονοκέφαλο», λέει η Dr. Lobbous. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα χωρίς ιστορικό με ημικρανίες.
«Οι πονοκέφαλοι που συνοδεύονται από ναυτία σε άτομο που δεν έχει ιστορικό ημικρανίας πρέπει να αξιολογηθούν άμεσα για πιθανό όγκο εγκεφάλου», λέει ο Dr. Jose Carrillo, MD, πιστοποιημένος νευρολόγος και νευρο-ογκολόγος στο Pacific Neuroscience Institute και επίκουρος καθηγητής νευρολογίας στο Providence Saint John’s Cancer Institute.
Ένας άλλος νευρολόγος μοιράζεται παρόμοιες απόψεις, προσθέτοντας άλλα προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι έχετε κάτι περισσότερο από έναν απλό πονοκέφαλο: «Αυτοί οι πονοκέφαλοι είναι συνήθως συνεχείς, γενικευμένοι και χειρότεροι το πρωί και όταν σκύβετε προς τα εμπρός», λέει ο Dr. George Al Shamy, MD, νευρολόγος συνεργαζόμενος με το Memorial Hermann.
Μήπως κάθε δυνατός πονοκέφαλος σημαίνει ότι έχετε όγκο στον εγκέφαλο; Φυσικά και όχι. Ωστόσο, οι πονοκέφαλοι με αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να αξιολογηθούν για όγκους εγκεφάλου ή άλλα προβλήματα.
Άλλα σημάδια καρκίνου του εγκεφάλου που πρέπει να γνωρίζετε
Οι πονοκέφαλοι και η συνεχής προσπάθεια να τους ανακουφίσουμε δεν είναι τα μόνα προειδοποιητικά σημάδια για καρκίνο στον εγκέφαλο. Στην πραγματικότητα, έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2021 ανέφερε ότι οι πονοκέφαλοι ήταν ένα κύριο σύμπτωμα του καρκίνου του εγκεφάλου, αλλά η παραδοσιακή συμπτωματολογία δεν εμφανίζεται πάντα. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε και άλλα σημάδια της νόσου.
Εάν χρειάζεστε συνεχείς υπενθυμίσεις για να κάνετε κάτι ή να θυμηθείτε το όνομα κάποιου, αξίζει να το ερευνήσετε με έναν γιατρό. «Με τα χρόνια, έχω δει πολλούς ασθενείς που θα μπορούσαν να είχαν διαγνωστεί νωρίτερα εάν αυτές οι αλλαγές στην προσωπικότητα και τη μνήμη τους είχαν εντοπιστεί», εξηγεί ο Dr. Carrillo.
Επίσης, προσέξτε εάν είστε συνήθως σε κακή διάθεση ή νιώθετε ότι γίνεστε διαφορετικός άνθρωπος. «Να είστε ενήμεροι για αλλαγές στην προσωπικότητα, οι οποίες συχνά μπορεί να είναι σταδιακές και να διαρκούν αρκετούς μήνες», προειδοποιεί ο Dr. Carrillo.
Η Dr. Lobbous αναφέρει ότι άλλα σημάδια του καρκίνου του εγκεφάλου είναι τα εξής:
- Σπασμοί
- Αλλαγές στην όραση
- Αδυναμία
- Μούδιασμα
- Συμπτώματα κρανιακών νεύρων (αλλαγές στην ακοή, πόνος στο πρόσωπο, μούδιασμα στο πρόσωπο και δυσκολία στην κατάποση ή την ομιλία)
Σας φαίνονται όλα αυτά οικεία; «Ο καρκίνος του εγκεφάλου συχνά συγχέεται με εγκεφαλικό επεισόδιο στα επείγοντα», λέει ο Dr. Carrillo. Ωστόσο, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία σημειώνει ότι εξετάσεις, όπως οι μαγνητικές τομογραφίες, μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό ή τον αποκλεισμό όγκων στον εγκέφαλο.
Θεραπεία του καρκίνου του εγκεφάλου – Πρόγνωση και μείωση κινδύνου
Υπάρχουν θεραπείες για τον καρκίνο του εγκεφάλου. «Ο καρκίνος του εγκεφάλου αντιμετωπίζεται είτε με χειρουργική επέμβαση, είτε με ακτινοβολία, είτε, πιο συχνά, με συνδυασμό των δύο», εξηγεί ο Dr. Shamy. «Τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα παίζουν επίσης ρόλο, εκτός από τις νέες θεραπευτικές επιλογές της ανοσοθεραπείας καθώς και της ηλεκτρομαγνητικής θεραπείας».
Ένας παράγοντας στο πλάνο θεραπείας είναι ο τύπος του όγκου, ο οποίος παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην πρόγνωση. «Η πρόγνωση ενός ασθενούς διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του όγκου», συνεχίζει ο Dr. Lobbous. «Μερικοί όγκοι είναι ιάσιμοι, όπως το λέμφωμα, ενώ άλλοι είναι ανίατοι αλλά θεραπεύσιμοι, όπως το γλοίωμα». Οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμα να μάθουν περισσότερα για τις προληπτικές μεθόδους για τον καρκίνο του εγκεφάλου.
«Ο μοναδικός τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου που γνωρίζουμε είναι η έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία, η οποία περιλαμβάνει και την ακτινοθεραπεία για τη θεραπεία άλλων μορφών καρκίνου, όπως το παιδικό λέμφωμα», λέει ο Dr. Lobbous. «Αρκετές μελέτες έχουν εξετάσει τη χρήση κινητού τηλεφώνου, τις διατροφικές συνήθειες και τους περιβαλλοντικούς ρύπους, αλλά δεν έχουν εντοπιστεί άλλοι παράγοντες κινδύνου που να έχουν άμεση σχέση με τους πρωτογενείς καρκίνους του εγκεφάλου».
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ακούσετε το σώμα σας και αναφέρετε στον γιατρό σας οτιδήποτε σας φαίνεται περίεργο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη