kafka
Πρόκειται για μια πολύ οδυνηρή επιστολή που γράφτηκε προς το τέλος της ζωής του, στην οποία εκφράζει το πόσο απελπισμένος είναι να ξαναγράψει

Εκατό χρόνια μετά τον θάνατο του Φραντς Κάφκα βγαίνει σε δημοπρασία επιστολή του στην οποία εξομολογείται σε φίλο του πως δεν μπορεί πια να γράφει. 

Παραλήπτης του χειρογράφου του Κάφκα, ενός από τους σπουδαιότερους συγγραφείς του 20ου αιώνα, γνωστού για τα έργα του «Η Δίκη» και «Η Μεταμόρφωση», είναι ο Αυστριακός ποιητής και εκδότης Άλμπερτ Ερενστάιν. 

Επρόκειτο πιθανότατα για την απάντησή του σε αίτημα για συνεισφορά στο λογοτεχνικό περιοδικό «Die Gefährten».

Στη μονοσέλιδη επιστολή, γραμμένη στα γερμανικά, ο γεννημένος στην Πράγα συγγραφέας παραδέχεται πως δεν έχει γράψει τίποτα τα τελευταία τρία χρόνια. 

Το κείμενο αυτό πιστεύεται πως γράφτηκε μεταξύ Απριλίου – Ιουνίου του 1920 σε ένα σανατόριο στο Μεράνο της βόρειας Ιταλίας, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s. Ο Κάφκα είχε διαγνωστεί με φυματίωση το 1917 – την οποία δεν αναλύει στην επιστολή.

«Όταν οι ανησυχίες εισδύουν σε ένα ορισμένο στρώμα της εσωτερικής ύπαρξης, το γράψιμο και τα παράπονα προφανώς παύουν, πράγματι η αντίστασή μου δεν ήταν πολύ ισχυρή» φέρεται να εξομολογείται στην επιστολή. 

«Πρόκειται για μια πολύ οδυνηρή επιστολή που γράφτηκε προς το τέλος της ζωής του, στην οποία εκφράζει το πόσο απελπισμένος είναι να ξαναγράψει, αλλά και τα συναισθήματά του για το συγγραφικό του μπλοκάρισμα» εξηγεί ο Γκάμπριελ Χίτον, ειδικό σε βιβλία και χειρόγραφα στον οίκο Sotheby’s.

«Σωματικά είναι εξαιρετικά αδύναμος, ωστόσο, αρχίζει αυτήν την πολύ έντονη αλληλογραφία με τη Μιλένα (Pollakova-Jesenska), τη μεγάλη αγάπη των τελευταίων χρόνων του, η οποία θα πυροδοτήσει την ανανεωμένη δημιουργικότητα. Έτσι, παρότι νιώθει απελπισμένος, στην πραγματικότητα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας τελευταίας περιόδου υπέροχης, υπέροχης δημιουργικότητας» προσθέτει ο ίδιος. 

Ο Ερενστάιν έστειλε τελικά στην καλλιτέχνιδα Ντόλι Περούτς την επιστολή, η οποία δημοπρατείται μαζί με τον φάκελο που χρησιμοποίησε ο Αυστριακός. Η αξία του ιστορικού χειρόγραφου πλησιάζει τα 114.000 δολάρια. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

trimperis
Πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής Γ.Τριμπέρη για τα πτυχία που αναγνωρίζονται ως Integrated Master
Ένα αναβαθμισμένο 5ετές Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών θα δώσει ισχυρότερα εφόδια
Πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής Γ.Τριμπέρη για τα πτυχία που αναγνωρίζονται ως Integrated Master