Ναυάγιο στην Πύλο: Ως ύποπτοι θα καταθέσουν 10 αξιωματικοί του Λιμενικού
Λιμενικοί κλήθηκαν ως ύποπτοι στην υπόθεση του ναυαγίου της Πύλου

Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος θα καταθέσουν ως ύποπτοι στο πλαίσιο πειθαρχικής έρευνας για τον ρόλο τους στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, της 14ης Ιουνίου 2023.

Κλήθηκαν 10 αξιωματικοί

Περίπου 10 αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος -ανάμεσά τους υψηλόβαθμα πρόσωπα και ο κυβερνήτης του σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής που παρακολουθούσε το επικίνδυνα υπερπλήρες αλιευτικό «Adriana», προτού αυτό βυθιστεί- έχουν κληθεί να καταθέσουν ως ύποπτοι, στο πλαίσιο πειθαρχικής έρευνας για τον ρόλο τους στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται το Reuters.

Οι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος θα εξεταστούν στο πλαίσιο της έρευνας του Συνηγόρου του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη, που εξετάζει αν ενέργειες ή παραλείψεις του Λιμενικού συνέβαλαν στην τραγωδία. «Έχουν προκύψει "επαρκείς ενδείξεις" για λάθη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης», επεσήμανε μία από τις πηγές του Reuters.Οι ύποπτοι θα καταθέσουν για τα κενά στο ημερολόγιο επικοινωνιών του Λιμενικού και το αν σχεδιάστηκε σωστά η επιχείρηση διάσωσης, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Άλλες ερωτήσεις θα αφορούν αν το σκάφος που έφτασε στο σημείο για να παρακολουθεί τη μηχανότρατα στην οποία ήταν οι μετανάστες ήταν επαρκώς εξοπλισμένο για αποστολή διάσωσης όπως και αν- και γιατί- υπήρχαν ειδικές δυνάμεις σε αυτό.

Τι θα γίνει αν αποφασιστεί ότι ενεπλάκησαν

Αν η έρευνα καταλήξει ότι οι άνδρες του Λιμενικού που ενεπλάκησαν στην επιχείρηση φέρουν ευθύνη σε οποιαδήποτε φάση, θα κληθούν να απαντήσουν στις κατηγορίες. Θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με πειθαρχικές κυρώσεις που φτάνουν έως την απόλυση από την υπηρεσία. Το Ναυτοδικείο, το μόνο που μπορεί να εξετάσει τυχόν ποινικές ευθύνες αξιωματικών του Λιμενικού, άνοιξε ξεχωριστή έρευνα πέρυσι, αλλά είναι ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο, υπενθυμίζει το Reuters.

Η αιτία του ναυαγίου ακόμα είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Επιζώντες λένε ότι το Λιμενικό προκάλεσε την ανατροπή του σκάφους, όταν προσπάθησε να το ρυμουλκήσει. Tο Λιμενικό Σώμα υποστήριξε από την πρώτη στιγμή ότι το αλιευτικό σκάφος δεν ζήτησε καμία συνδρομή, καθώς και ότι όσες προσφορές για βοήθεια έγιναν απορρίφθηκαν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα