Ίσως μία από τις ωραιότερες στιγμές της ημέρας είναι όταν καθόμαστε αγκαλιά με τον σκύλο μας, έπειτα από μια κουραστική μέρα.
Το σκηνικό είναι γνωστό σε όλους εμάς τους σκυλογονείς. Εμείς χαϊδεύουμε τον σκύλο μας και εκείνος μας δίνει τα γνωστά σκυλίσια φιλάκια, μας γλείφει δηλαδή, είτε στο χέρι μας είτε στο πρόσωπό μας. Φυσικά, λιώνουμε από ευτυχία γιατί θεωρούμε ότι το κάνει σαν μια μικρή ανταπόδοση για όλα αυτά τα χάδια, είναι δηλαδή ένας τρόπος να μας χαϊδέψει κι αυτός, ή για να μας πει ότι μας αγαπάει.
Ισχύει, όμως, κάτι τέτοιο; Είναι μόνο αυτοί οι λόγοι που μας γλείφει ο σκύλος μας όταν τον χαϊδεύουμε;
Όχι, δεν είναι μόνο αυτοί. Υπάρχουν και άλλοι και θα τους αναλύσουμε αμέσως!
1ος λόγος: Δείχνει την αγάπη και την στοργή του προς τα εμάς
Εννοείται πως ο πρώτος λόγος που μας γλείφει η αγαπημένη μας τετράποδη μουσούδα είναι για να μας δείξει την αγάπη και την στοργή της. Και υπάρχει μια λογική εξήγηση γι’ αυτό. Το γλείψιμο είναι μια κοινωνική συμπεριφορά που μαθαίνουν οι σκύλοι από την στιγμή που γεννιούνται, καθώς η μαμά τους με το να τους γλείφει όχι μόνο τους καθαρίζει αλλά ταυτόχρονα τους ηρεμεί. Οπότε, ο σκύλος μας μάς γλείφει όταν τον χαϊδεύουμε για να μας ανταποδώσει τα όμορφα συναισθήματα που του μεταφέρουμε εκείνη την ώρα. Με αυτόν τον τρόπο μάλιστα ο δεσμός μεταξύ μας γίνεται πιο δυνατός, οπότε μόνο χαρά και αγαλλίαση νιώθουμε τόσο εμείς όσο και ο σκύλος μας.
2ος λόγος: Μας περιποιείται κάνοντάς μας κάτι σαν grooming
Όπως αναφέραμε και στον πρώτο λόγο, το γλείψιμο είναι μία από τις πρώτες συμπεριφορές αλλά και μορφές επικοινωνίας που μαθαίνουν οι σκύλοι. Η μαμά περιποιείται τα κουτάβια της με την γλώσσα της και τα καθαρίζει. Μάλιστα, τις πρώτες ημέρες της ζωής τους, όταν δεν μπορούν να πάνε ούτε τουαλέτα – τα κουτάβια γεννιούνται τελείως ανήμπορα – η μαμά τους έχει κ αυτόν τον ρόλο, τα γλείφει δηλαδή για να μπορέσουν να κάνουν την ανάγκη τους. Έτσι, λοιπόν, ο σκύλος μας μπορεί να μας γλείφει την ώρα που τον γεμίζουμε με χάδια γιατί θέλει να μας καθαρίσει και να απομακρύνει οποιαδήποτε βρωμιά θεωρεί ότι έχουμε πάνω μας.
Σκεφτείτε ότι αρκετά συχνά οι σκύλοι, όπως και οι γάτες, γλείφουν ο ένας τον άλλον για να καθαριστούν σε σημεία που δεν είναι εύκολο να καθαριστεί ένας σκύλος μόνος του, όπως για παράδειγμα τα αυτιά. Αυτή την συμπεριφορά θα την επιδείξουν μόνο αν νιώθουν άνετα και οικεία, οπότε πρέπει να το πάρουμε κι εμείς σαν κομπλιμέντο όταν συμβαίνει.
3ος λόγος: Είναι ευτυχισμένος
Αν ο σκύλος μας μάς εμπιστεύεται, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην μας αφήσει να τον χαϊδέψουμε. Και όταν υπάρχει εμπιστοσύνη σίγουρα υπάρχει ευτυχία και χαρά. Οι σκύλοι δεν μπορούν να μιλήσουν και να πουν πόσο χαρούμενοι νιώθουν, όμως έχουν τον δικό τους τρόπο να το δείξουν. Ένας από αυτούς είναι και το γλείψιμο κάθε φορά που του δίνουμε τα χάδια που τόσο λαχταρά. Πιθανότατα, μάλιστα, το γλείψιμο να συνοδεύεται και από άλλες κινήσεις του σώματός του, όπως για παράδειγμα το αργό κούνημα της ουράς του, τα κλειστά του μάτια και το χαλαρό του πρόσωπο. Ας μην παραξενευτούμε αν μετά από τόσα χάδια γυρίσει την κοιλίτσα του αναζητώντας ακόμα περισσότερα – μπορεί να είναι η υπέρτατη στιγμή ευτυχίας γι’ αυτόν.
4ος λόγος: Έχουμε ωραία γεύση και μυρωδιά
Μήπως αυτός ο μικρός κατεργάρης μάς γλείφει τα χέρια ακόμα περισσότερο κάθε φορά που έχουμε φάει κάτι νόστιμο; Η αίσθηση της όσφρησης των σκύλων είναι πάνω από 10.000 φορές πιο ισχυρή από τη δική μας, οπότε μπορεί να μυρίσουν και την πιο ανεπαίσθητη μυρωδιά, ακόμα και αν έχουμε πλύνει τα χέρια μας. Οπότε, πρώτα μας μυρίζουν και μετά με την γλώσσα τους προσπαθούν να καταλάβουν τη γεύση της μυρωδιάς που τους έχει εξάψει την περιέργεια. Επομένως, εκτός από τους παραπάνω λόγους, ένας ακόμη λόγος που μας γλείφει ο σκύλος μας όταν τον χαϊδεύουμε είναι γιατί έχουμε ωραία γεύση και μυρωδιά. Έτσι μπορεί να καταλάβει τι είναι αυτό που τρώγαμε και δεν του δώσαμε, οπότε να μας κρίνει με το πιο γλυκό του βλέμμα, αλλά μπορεί επίσης να μυρίσει που και με ποιον ήμασταν πριν γυρίσουμε σπίτι και πάλι να μας κρίνει επειδή δεν τον είχαμε πάρει μαζί του.
5ος λόγος: Δείχνει ότι νιώθει άβολα ή θέλει να δείξει ότι δεν αποτελεί απειλή
Ο τελευταίος λόγος που ο σκύλος μας μπορεί να μας γλείφει όταν τον χαϊδεύουμε είναι γιατί θέλει με κάποιον τρόπο να μας δείξει ότι νιώθει άβολα ή ότι δεν αποτελεί απειλή. Ίσως να έχετε παρατηρήσει να το κάνει όταν του μιλάτε με τόνο που εκείνος θεωρεί ότι τον μαλώνετε, οπότε με το να σας γλείψει στα χέρια ή το πρόσωπο προσπαθεί να σας πει να σταματήσετε. Επίσης, μπορεί να νιώθει άβολα και αυτό θα το καταλάβουμε γιατί θα μας το δείξει και με τη γλώσσα του σώματός του. Μπορεί να αποφεύγει την οπτική επαφή, να έχει κατεβασμένη την ουρά του και τραβηγμένα πίσω τα αυτιά του. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δώσουμε σημασία στα σημάδια και να σταματήσουμε ό,τι είναι αυτό που του δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα.
Συνοψίζοντας
Οι μαλλιαρές αυτές μουσούδες μάς γλείφουν για να μας δείξουν την αγάπη τους, το πόσο ευτυχισμένες είναι ή γιατί απλά έχουμε ωραία γεύση. Ό,τι από αυτά και να ισχύει εμείς λατρεύουμε τα σκυλίσια φιλάκια. Αν, όμως, έχουμε την υποψία ότι ο σκύλος μας δεν το κάνει για θετικούς λόγους, καλό είναι να παρατηρήσουμε τη συνολική γλώσσα του σώματός του για να τον κατανοήσουμε καλύτερα και να τον βοηθήσουμε αν χρειάζεται.
Πηγή: topetmou.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη