Λουτρό της Κρήτης
Το γοητευτικό νησί που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο - Κρυμμένοι παράδεισοι σε κάθε γωνιά

Η Κρήτη αποτελεί έναν αξέχαστο προορισμό για τους περισσότερους ταξιδιώτες, καθώς το μεγάλο νησί της Ελλάδας έχει μέρη και τοπία για όλα τα γούστα, ακόμα και τα πιο απαιτητικά.

Η μακρά της παράδοση στη μουσική, στο φαγητό, στον χορό και η ιστορία της με τον Μινωϊκό Πολιτισμό την καθιστά ένα πραγματικά γοητευτικό νησί που αν μη τι άλλο δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Αν το νησί της Κρήτης έχει ένα κακό, αυτό είναι οι τεράστιες αποστάσεις που πρέπει κάποιος να διανύσει για να δει τους πολλούς θησαυρούς του και τους κρυμμένους παραδείσους που παραμονεύουν σε κάθε γωνιά.

Χρειάζονται πολλές ημέρες για να δει κάποιος τα αξιοθέατα μόλις ενός από τους τέσσερις νομούς της: Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι.

Στο παρακάτω βίντεο από drone θα δείτε εικόνες από ορισμένα μέρη της Κρήτης, κυρίως των Χανίων.

Το ενετικό Λιμάνι των Χανίων

Το παλαιό Ενετικό Λιμάνι στην πόλη των Χανίων κατασκευάστηκε περίπου το 1320-1356 από τους Βενετούς. Εξυπηρετούσε το εμπόριο αλλά και τον έλεγχο της θάλασσας της Κρήτης για την καταπολέμηση της πειρατείας.

Τον 16ο αιώνα, λόγω της διαφαινόμενης τουρκικής απειλής, τα νέα βενετσιάνικα σχέδια της οχύρωσης της πόλης συμπεριελάμβαναν και το λιμάνι. Κατασκευάζεται το φρούριο Φιρκά στην είσοδο του λιμανιού στα δυτικά και ενισχύεται  με τον Προμαχώνα του Αγίου Νικολάου του Μώλου πάνω στον λιμενοβραχίονα. Σε περίπτωση απειλής μία χοντρή αλυσίδα έδενε από το Φρούριο Φιρκά στην απέναντι βάση του Φάρου κλείνοντας της είσοδο του λιμανιού.

Ο Φάρος των Χανίων αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης.

Πλέον το λιμάνι διαθέτει πολλά εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπαρ και αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών όλο τον χρόνο.

Τα Σφακιά

Τα Σφακιά κουβαλούν τεράστια ιστορία στη νότια Κρήτη, που βρίσκονται εντός του νομού Χανίων.

Υπήρξε μία από τις πιο ανυπότακτες περιοχές της Ελλάδας και συχνά παρομοιάζεται με τη Μάνη και το Σούλι. Είναι ιδιαίτερα δυσπρόσιτη και τραχιά περιοχή που περιβάλλεται από τις απόκρημνες πλαγιές των Λευκών Ορέων και τα πολυάριθμα φαράγγια όπως η Σαμαριά , η Ιμπρος ο Καλλικράτης,που σχηματίζονται σ´αυτές ενώ νότια βρέχεται από το Νότιο Κρητικό πέλαγος.

Η περιοχή των Σφακίων αναφέρεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια των αραβικών επιδρομών στην Κρήτη. Μετά την κατάκτηση της Κρήτης από τους Σαρακηνούς Άραβες, το 824 μ.Χ., οι Σφακιανοί αρνήθηκαν να δηλώσουν υποταγή και οργανώθηκαν σε δική τους αυτόνομη κοινότητα με δική τους εξουσία που την ονόμαζαν γερουσία.

Η περιοχή των Σφακίων απέχει περίπου 1,5 ώρα οδήγηση από την πόλη των Χανίων.

Το Λουτρό

Το Λουτρό είναι παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται ανάμεσα στην Αγία Ρουμέλη και τη Χώρα Σφακίων. Είναι γνωστό ως ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Κρήτης, καθώς είναι αρκετά ήσυχο και γραφικό, ενώ τα νερά στην παραλία του είναι πεντακάθαρα και το κρυστάλλινο χρώμα τους θα σας εντυπωσιάσει.

Μάλιστα, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 15 λεπτών με σκάφος που μπορείτε να πάρετε από τα Σφακιά. Υπάρχει και σκάφος που μπορείτε να πάρετε από την Αγία Ρουμέλη και η διαδρομή από εκεί διαρκεί γύρω στα 45 λεπτά.

Το Λουτρό βρίσκεται στην ίδια θέση στην οποία ήταν κτισμένη στην αρχαιότητα η πόλη Φοίνιξ, επίνειο της αρχαίας Ανώπολης και της Αράδενας. Το όνομά της ίσως προέρχεται από το φυτό φοίνικας, ο οποίος μάλλον ήταν αυτοφυής εκεί, όπως είναι σήμερα σε άλλες περιοχές της Κρήτης. Ο σημερινός οικισμός πήρε το όνομά του από τους λουτήρες, με νερό από την Ανώπολη.

Το φαράγγι της Σαμαριάς

Το Φαράγγι της Σαμαριάς βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού Χανίων της δυτικής Κρήτης και το μεγαλύτερο μέρος του υπάγεται στον δήμο Σφακίων.

Χωρίζει τον κύριο όγκο της οροσειράς των Λευκών Ορέων, από το βουνό τους στα δυτικά με κορυφή τον Βολακιά.

Ανακηρύχθηκε εθνικός δρυμός το 1962, όντας ένας από τους πρώτους χρονικά Εθνικούς Δρυμούς στη χώρα.

Αν είστε αρκετά τολμηροί μπορείτε να το διασχίσετε από το οροπέδιο Ομαλός, στην περιοχή Ξυλόσκαλο και η διαδρομή σας θα διαρκέσει γύρω στις 6 ώρες μέχρι να καταλήξετε στην Αγία Ρούμελη, το χωριό που βρίσκεται στο τέλος του φαραγγιού.

Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα να κάνετε ανάποδα τη διαδρομή και να γλιτώσετε αρκετό χρόνο και καταπόνηση. Δηλαδή να ξεκινήσετε τη διαδρομή σας από την Αγία Ρούμελη και να περάσετε από το στενότερο σημείο του φαραγγιού, τις «Πόρτες» και να πάτε μέχρι το σημείο «Χριστός» και μετά να επιστρέψετε πίσω στην Αγία Ρούμελη. Η διαδρομή αυτή διαρκεί γύρω στις 2,5 ώρες. Πρόκειται για το πιο όμορφο σημείο του φαραγγιού.

Είναι απαραίτητο να φοράτε τα κατάλληλα παπούτσια για το συγκεκριμένο φαράγγι, ιδανικά είναι τα μποτάκια πεζοπορίας, μπουκάλι για νερό που μπορείτε να ξαναγεμίσετε στις πηγές του φαραγγιού, σνακ (γιατί δεν υπάρχουν μαγαζιά για φαγητό μέσα στο φαράγγι) και καπέλο.

Η παραλία Πρέβελη

Η Πρέβελη είναι περιοχή του Νομού Ρεθύμνης κοντά στο Λιβυκό πέλαγος με την ομώνυμη Μονή και την παραλία με το παραποτάμιό της φοινικόδασος με μήκος 1-2 χλμ μέσα σε φαράγγι.

Σύμφωνα με θρύλο της περιοχής, στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβελης έμεινε ο βασιλιάς της Ιθάκης Οδυσσέας μετά την λήξη του Τρωικού πολέμου κατά την επιστροφή του στην Ιθάκη από την Τροία. Η περιοχή αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό λόγω του ποταμού, του φοινικόδασους εντός του φαραγγιού και της παραλίας. Η περιοχή είναι προσβάσιμη από το λιμάνι του Πλακιά.

Το Κολυμβάρι

Το Κολυμβάρι ή Κολυμπάρι είναι ένα καινούργιο χωριό το οποίο αναφέρεται για πρώτη φορά στην απογραφή του 1900. Το χωριό αρχικά ονομαζόταν Κολυμπάρι, αλλά το 1940 μετονομάστηκε σε Κολυμβάρι. Το χωριό βρίσκεται στη δυτική άκρη του κόλπου των Χανίων.

Στην αμμώδη παραλία του οικισμού αποβιβάστηκαν οι Τούρκοι το 1645, αρχίζοντας τον Μεγάλο Κρητικό Πόλεμο, ο οποίος οδήγησε στην κατάκτηση της Κρήτης. Στην ίδια θέση αποβιβάστηκε το 1897 ο Τιμολέων Βάσσος με δύο τάγματα πεζικού, ένα μηχανικού, ένα λόχο ευζώνων και μια ορειβατική πυροβολαρχία για να καταλάβει την Κρήτη. Αυτή η απόβαση έγινε η αφορμή για την κήρυξη του Ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 05/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κανέλα - Μπαχαρικά
Αυτά τα τρία αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά ρίχνουν σάκχαρο και χοληστερόλη
Η πιστοποιημένη διαιτολόγος Shyla Cadogan αναφέρει ότι από τη διατροφή της, δεν λείπουν τρία εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά
Αυτά τα τρία αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά ρίχνουν σάκχαρο και χοληστερόλη