Σύκα
Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε σύκα

Τα σύκα αποτελούν ένα θρεπτικό φρούτο με πολλά οφέλη για την υγεία. Μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα, αποξηραμένα ή σε διάφορες μορφές, όπως σε σνακ, σαλάτες, smoothies ή γλυκά. Ωστόσο, ορισμένες ομάδες ανθρώπων μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν την πρόσληψή τους ή να προσέχουν τον τρόπο που τα καταναλώνουν προκειμένου να αποφύγουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τα σύκα ή να περιορίσουν την κατανάλωσή τους

  • Άτομα με αλλεργίες
  • Άτομα με πεπτικά προβλήματα
  • Άτομα με διαβήτη
  • Άτομα που λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα

Άτομα με αλλεργίες

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στα σύκα. Ερευνητές στη Βιέννη διαπίστωσαν ότι ένα υψηλό ποσοστό ατόμων αλλεργικών στη γύρη σημύδας είχαν θετικά τεστ δερματικής αλλεργίας στα φρέσκα σύκα. Συγκεκριμένα, παρόλο που το 78% των συμμετεχόντων με αλλεργία στη γύρη σημύδας είχαν θετικό δερματικό τεστ στα φρέσκα σύκα, οι περισσότεροι μπορούσαν να καταναλώσουν αποξηραμένα σύκα.

Τα συμπτώματα μιας αλλεργίας στα σύκα μπορεί να περιλαμβάνουν κνησμό, οίδημα, δυσκολία στην αναπνοή ή ακόμα και αναφυλαξία. Εάν υποψιάζεστε αλλεργία στα σύκα, συμβουλευτείτε έναν αλλεργιολόγο.

Άτομα με πεπτικά προβλήματα

Δεδομένου ότι τα σύκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, η κατανάλωση πολλών σύκων – ειδικά αποξηραμένων – μπορεί να προκαλέσει διάρροια.

Σε άτομα με σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (IBS), οι φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, αέρια, κοιλιακό άλγος ή διάρροια. Εάν έχετε IBS, συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με την ποσότητα σύκου που είναι μπορείτε να καταναλώσετε με ασφάλεια.

Άτομα με διαβήτη

Τα σύκα, όπως όλα τα φρούτα, περιέχουν φυσικά σάκχαρα. Εάν έχετε διαβήτη, ίσως χρειαστεί να παρακολουθείτε την πρόσληψη σύκων για να μην επηρεαστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Άτομα που λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα

Τόσο τα φρέσκα όσο και τα αποξηραμένα σύκα περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Κ. Τα άτομα που λαμβάνουν για την πρόληψη της πήξης του αίματος, όπως η βαρφαρίνη πρέπει να διατηρούν σταθερά τα επίπεδα βιταμίνης Κ στη διατροφή τους, επομένως μπορεί να χρειαστεί να αποφύγουν τα σύκα.

Σε γενικές γραμμές, τα σύκα είναι ένα θρεπτικό φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να τα απολαμβάνουν με μέτρο ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την κατανάλωση σύκων, μιλήστε με το γιατρό σας ή έναν διαιτολόγο.

Πηγή: enikos.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 05/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ξηροί καρποί
Αδυνάτισμα: Το παρεξηγημένο σνακ που προκαλεί κορεσμό και διευκολύνει την απώλεια βάρους
Ποιο είναι το παρεξηγημένο σνακ που προκαλεί κορεσμό και διευκολύνει την απώλεια βάρους
Αδυνάτισμα: Το παρεξηγημένο σνακ που προκαλεί κορεσμό και διευκολύνει την απώλεια βάρους
ilikiomeni
Μοναξιά: Πώς και πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου
Οι ερευνητές τοποθέτησαν τους συμμετέχοντες σε μία από τις τέσσερις ομάδες ανάλογα με τις βαθμολογίες μοναξιάς τους στις δύο χρονικές στιγμές
Μοναξιά: Πώς και πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου