Μάτια
Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με διαβήτη που έπαιρναν αυτό το φάρμακο είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με μη αρτηριακή πρόσθια ισχαιμική οπτική νευροπάθεια (ΝΑΙΟΝ)

Υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν μια οφθαλμική πάθηση που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τύφλωση έχουν οι ασθενείς που παίρνουν σεμαγλουτίδη (Ozempic ή Wegovy) για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 ή για απώλεια βάρους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

7 φορές πιθανότερο να εμφανίσουν ΝΑΙΟΝ 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με διαβήτη που έπαιρναν σεμαγλουτίδη είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με μη αρτηριακή πρόσθια ισχαιμική οπτική νευροπάθεια (ΝΑΙΟΝ). Όσοι ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και λάμβαναν το ίδιο φάρμακο, είχαν επταπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με τη νόσο. Η εν λόγω πάθηση προκαλείται από τη μειωμένη ροή αίματος στο οπτικό νεύρο, το οποίο συνδέεται τα μάτια με τον εγκέφαλο.

«Η χρήση αυτών των φαρμάκων έχει εκτοξευθεί σε όλες τις βιομηχανικές χώρες και έχουν προσφέρει πολύ σημαντικά οφέλη με πολλούς τρόπους, αλλά οι μελλοντικές συζητήσεις μεταξύ ενός ασθενούς και του γιατρού του θα πρέπει να περιλαμβάνουν και την NAION ως πιθανό κίνδυνο», δήλωσε ο Τζόζεφ Ρίτσο, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Χάρβαρντ. «Είναι σημαντικό να εκτιμήσουμε, ωστόσο, ότι ο αυξημένος κίνδυνος σχετίζεται με μια διαταραχή που είναι σχετικά σπάνια» σημείωσε.

Η ΝΑΙΟΝ είναι μια σχετικά σπάνια ασθένεια και προσβάλλει ετησίως έως και 10 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού. Είναι η δεύτερη κύρια αιτία τύφλωσης του οπτικού νεύρου μετά το γλαύκωμα. Η νόσος τυπικά προκαλεί αιφνίδια απώλεια όρασης στο ένα μάτι, χωρίς να εκδηλωθεί πόνος. Η απώλεια τυπικά παραμένει σχετικά σταθερή, χωρίς να βελτιωθεί. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αρχεία περισσότερων από 17.000 ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία κατά τη διάρκεια των έξι ετών από την κυκλοφορία του Ozempic και στη συνέχεια χώρισαν τους ασθενείς σε αυτούς που είχαν διαγνωστεί είτε με διαβήτη είτε με παχυσαρκία. Οι ερευνητές συνέκριναν τους ασθενείς που έπαιρναν σεμαγλουτίδη με εκείνους που έπαιρναν άλλα φάρμακα για τον διαβήτη ή για απώλεια βάρους. Στη συνέχεια, ανέλυσαν το ποσοστό των διαγνώσεων ΝΑΙΟΝ στις ομάδες, το οποίο αποκάλυψε τη σημαντική αύξηση κινδύνου.

Ωστόσο, η μελέτη έχει κάποιους περιορισμούς, καθώς οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν στην πλειοψηφία τους λευκοί και ο αριθμός των περιπτώσεων NAION που παρατηρήθηκαν κατά την εξαετή περίοδο μελέτης ήταν σχετικά μικρός, σημείωσε ο Ρίτσο. Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν επίσης να επιβεβαιώσουν εάν οι ασθενείς λάμβαναν τα φάρμακά τους ή αν τα σταμάτησαν κάποια στιγμή – κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τον κίνδυνο.

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως η σεμαγλουτίδη προκαλεί την πάθηση, απλώς υποδηλώνει μια συσχέτιση.

«Τα ευρήματά μας θα πρέπει να θεωρηθούν σημαντικά αλλά προσωρινά, καθώς απαιτούνται μελλοντικές μελέτες για να εξεταστούν αυτά τα ερωτήματα σε έναν πολύ μεγαλύτερο και ετερόκλητο πληθυσμό», είπε ο ερευνητής. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 05/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βιασμός
Έκλεισε το μαγαζί και έψαχνε την σύζυγό του για να την σκοτώσει: Το σωτήριο τηλεφώνημα του γιου τους
Είχε αποφασίσει να σκοτώσει την σύζυγό του - «Όταν στρεσαριζόταν με κλωτσούσε. Ειδικά τον τελευταίο χρόνο δεν μπορούσα να πάω πουθενά ζήλευε ότι...
Έκλεισε το μαγαζί και έψαχνε την σύζυγό του για να την σκοτώσει: Το σωτήριο τηλεφώνημα του γιου τους