Λαϊκή
Πώς να αποθηκεύσετε το καρπούζι για να διατηρηθεί φρέσκο και ζουμερό

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση το καλοκαίρι από μία φέτα καρπούζι. Η φρέσκια γεύση, η υφή, το όμορφο χρώμα του, κάνουν το φρούτο αυτό να ξεχωρίζει. Πολλές φορές όμως, εάν δεν αποθηκευτεί σωστά, μπορεί να χάσει το χρώμα και τη γεύση του.

Αυτό το καλοκαίρι, διατηρήστε το καρπούζι σας φρέσκο και νόστιμο με ορισμένες χρήσιμες συμβουλές αποθήκευσης.

Πώς να διαλέξετε ένα καλό καρπούζι

Το πρώτο βήμα για να διατηρήσετε την φρεσκάδα του καρπουζιού σας ξεκινά από την αγορά του. Ανεξάρτητα από το μέγεθος ή την ποσότητα σπόρων που προτιμάτε, θέλετε ένα καρπούζι με σταθερή εξωτερική επιφάνεια. Εάν μπορείτε να αφήσετε αποτύπωμα με το δάχτυλό σας πιέζοντας το, τότε δεν είναι κατάλληλο. Ψάξτε για καρπούζια χωρίς βαθουλώματα ή κοψίματα, σημάδια που επιταχύνουν την ωρίμανση και μπορεί να οδηγήσουν σε πιο γρήγορη αλλοίωση.

Όταν χτυπάτε το καρπούζι, θα πρέπει να ακούγεται σαν κούφιο, σαν τύμπανο. Αυτό σημαίνει ότι στο εσωτερικό του υπάρχει ζουμερό και νόστιμο φρούτο που περιμένει να το απολαύσετε!

Πώς να διατηρήσετε το καρπούζι φρέσκο για περισσότερο

Αναρωτιέστε πώς να διατηρήσετε το καρπούζι σας φρέσκο; Αν δεν σκοπεύετε να το καταναλώσετε άμεσα, φυλάξτε το στον πάγκο της κουζίνας, αλλά μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Το ίδρυμα “Produce for Better Health Foundation” συνιστά να αφήνετε τα καρπούζια σε θερμοκρασία δωματίου για να διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά και τη γεύση τους.

Σε συνθήκες κλιματισμού, ένα φρέσκο καρπούζι μπορεί άνετα να μείνει στον πάγκο της κουζίνας για 1 έως 2 εβδομάδες. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Προώθησης Καρπουζιού των ΗΠΑ, η ιδανική θερμοκρασία αποθήκευσης ενός ολόκληρου καρπουζιού είναι οι 13°C.

Αν το καρπούζι σας είναι ώριμο και δεν έχετε χρόνο να το φάτε, μην πανικοβληθείτε. Αλλά μην το κόψετε. Τοποθετήστε ολόκληρο το καρπούζι στο ψυγείο, όπου θα διατηρηθεί φρέσκο για 2 έως 3 εβδομάδες. Η χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου θα επιβραδύνει τη διαδικασία ωρίμανσης.

Πώς να διατηρήσετε το καρπούζι αφού το κόψετε σε κομμάτια
Ήρθε η ώρα να κόψετε το καρπούζι; Πλύντε καλά το εξωτερικό του και χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι για να κόψετε το κάτω μέρος της φλούδας, δημιουργώντας μια επίπεδη επιφάνεια για να διευκολύνετε τη διαδικασία. Στη συνέχεια, μπορείτε να κόψετε το καρπούζι σε φέτες, κύβους ή να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο για στρογγυλά κομμάτια καρπουζιού.

Εάν προτιμάτε να τρώτε το καρπούζι σας κρύο, βάλτε τα φρέσκα κομμάτια στο ψυγείο για μια ώρα για να κρυώσουν. Βεβαιωθείτε ότι όλο το κομμένο καρπούζι είναι καλά τυλιγμένο, είτε σε αεροστεγές δοχείο αποθήκευσης τροφίμων είτε με μεμβράνη για να διατηρηθεί η υφή και η γεύση του καρπουζιού.

Πώς να διατηρήσετε τον χυμό και την ψύχα του καρπουζιού

Ο χυμός καρπουζιού είναι πιο απολαυστικός όταν είναι κρύος, επομένως διατηρήστε τον στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο για έως και τέσσερις ημέρες. Το υγρό μπορεί να διαχωριστεί λίγο, οπότε απλά ανακινήστε το πριν το πιείτε.

Για να διατηρήσετε την ψύχα του καρπουζιού:

Προτού πετάξετε τη φλούδα που χωρίσατε από τη σάρκα του καρπουζιού, σκεφτείτε να τη βάλετε σε άλμη! Η φλούδα καρπουζιού-τουρσί μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα πιάτα ή απλά να την απολαύσετε ως σνακ. Για παράδειγμα, μπορείτε να την ψήσετε, να τη μαγειρέψετε σε χαμηλή φωτιά, να την τρίψετε και να τη βάλετε σε μια τάρτα, να τη χρησιμοποιήσετε ως συνοδευτικό για αλλαντικά και πολλά άλλα. Οι χρήσεις της φλούδας καρπουζιού είναι (σχεδόν) ανεξάντλητες καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γλυκά και αλμυρά πιάτα.

Μπορείτε να καταψύξετε το καρπούζι;

Ναι, μπορείτε να καταψύξετε το καρπούζι, αλλά όχι ολόκληρο. Ένα ολόκληρο καρπούζι στην κατάψυξη θα γεμίσει πάγο, θα είναι αδύνατο να κοπεί εκτός εάν αποψυχθεί (και θα γίνει πολύ μαλακό εκείνη τη στιγμή). Ανάλογα με την περιεκτικότητα σε χυμό, μπορεί ακόμη και να σπάσει στην κατάψυξη.

Παρόλα αυτά, η κατάψυξη του καρπουζιού ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφύγετε τη σπατάλη τροφίμων. Το κατεψυγμένο καρπούζι θα διατηρηθεί φρέσκο στην κατάψυξη για περίπου ένα χρόνο.

Για να καταψύξετε σωστά το καρπούζι, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Κόψτε το καρπούζι σε μικρά κομμάτια. Οι μπάλες ή τα κυβάκια λειτουργούν καλύτερα, καθώς είναι εύκολα στη χρήση σε διάφορα πιάτα.
  • Αφαιρέστε τα σπόρια.
  • Απλώστε τα κομμάτια καρπουζιού σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, φροντίζοντας να μην ακουμπάνε το ένα το άλλο.
  • Τοποθετήστε το ταψί στην κατάψυξη για μερικές ώρες για να καταψυχθούν γρήγορα τα κομμάτια. Θα καταλάβετε ότι έχουν παγώσει μόλις σκληρύνουν.
  • Μεταφέρετε τα κομμάτια καρπουζιού σε ένα δοχείο κατάλληλο για κατάψυξη ή σε σακούλα αποθήκευσης, σημειώστε την ημερομηνία και τοποθετήστε το στην κατάψυξη.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα ακόμα νόστιμα κομμάτια καρπουζιού σε κρύα καλοκαιρινά ποτά, όπως ανθρακούχο νερό, λεμονάδα ή εποχικά κοκτέιλ. Εάν θέλετε να κάνετε χυμό το καρπούζι σας, καταψύξτε το σε φόρμες για παγωτό για ένα δροσιστικό επιδόρπιο. Το κατεψυγμένο καρπούζι μπορεί επίσης να είναι νόστιμο σε smoothies ή να προστεθεί σε κοκτέιλ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα