Τρόφιμα
Οι τροφές που προσφέρουν φυσική αντηλιακή προστασία και βοηθούν στην πρόληψη εγκαυμάτων

Ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία της φυσικής προστασίας του σώματός σας από τον ήλιο, λένε οι ειδικοί.

Οι τροφές που μπορούν να σας προστατεύσουν φυσικά από τον ήλιο προφανώς δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές αντηλιακές κρέμες προσώπου και σώματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση κάποιων τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά σε τακτική βάση μπορεί να σας προσφέρει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας που μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε το ηλιακό έγκαυμα.

1. Ντομάτες

Έρευνες υποστηρίζουν ότι η ντομάτα μπορεί να προσφέρει οφέλη στην αντηλιακή προστασία. Για παράδειγμα,  μια μελέτη στο British Journal of Dermatology  που επικεντρώθηκε στα οφέλη της κατανάλωσης ντομάτας με βάση δύο από τα βασικά θρεπτικά συστατικά της – το λυκοπένιο και τη λουτεΐνη – κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα θρεπτικά συστατικά αύξησαν σημαντικά την προστασία του δέρματος από τις υπεριώδεις ακτίνες (UV) του ήλιου.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε λυκοπένιο και λουτεΐνη, όπως η ντομάτα (είτε ολόκληρη είτε σε πελτέ) είναι ένας τρόπος για να βελτιώσετε την αντηλιακή σας προστασία.

2. Καρπούζι

Μια άλλη από τις βασικές πηγές λυκοπενίου είναι το καλοκαιρινό καρπούζι. Περιέχει περίπου 40 τοις εκατό περισσότερο λυκοπένιο από μια ντομάτα, σύμφωνα με μια μελέτη.

Το καρπούζι έχει το επιπλέον πλεονέκτημα ότι είναι πιο ενυδατικό από τα περισσότερα φρούτα, καθιστώντας το ιδανικό για ένα υγιές ενυδατωμένο δέρμα.

3. Σταφύλια

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι τα σταφύλια μπορεί να έχουν φωτοπροστατευτικά αποτελέσματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη του ηλιακού εγκαύματος.

Σε μια μελέτη από το 2021, ερευνητές στο τμήμα δερματολογίας του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ διαπίστωσαν ότι όσοι έφαγαν σταφύλια κάθε μέρα για 14 ημέρες, έκανε το δέρμα τους πιο ανθεκτικό στον ήλιο.\

Ενώ η μελέτη ήταν μικρή και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, τα σταφύλια έχουν πολλά άλλα οφέλη, επομένως το να τρως περισσότερο δεν θα βλάψει. Η σκόνη που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη ήταν ισοδύναμη με περίπου 2¼ φλιτζάνια σταφύλια την ημέρα.

Επίσης, τα σταφύλια είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, μια ουσία που μειώνει τις επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολία, καθώς έχουν αντιοξειδωτική δράση και καταστέλλουν τη φλεγμονή, μειώνοντας ταυτόχρονα τα νεκρά κύτταρα στο δέρμα.

4. Βότανα

Άλλες αντιοξειδωτικές τροφές που μπορεί να βοηθήσουν στην φυσική αντηλιακή προστασία είναι κάποια βότανα και μυρωδικά.

Βότανα όπως η ρίγανη είναι συμπυκνωμένες πηγές αντιοξειδωτικών και μπορεί να προστατεύουν από τις βλάβες του ήλιου.

5. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι μπορεί επίσης να έχει φωτοπροστατευτικά αποτελέσματα. Μια έρευνα διαπίστωσε ότι άνδρες και γυναίκες που έπιναν περίπου πέντε φλιτζάνια πράσινου τσαγιού ημερησίως είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος από εκείνους που έπιναν λιγότερο ή καθόλου τσάι.

Οι φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στο πράσινο τσάι μπορεί να παρέχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

6. Καφές

Μια μελέτη στο Journal of the National Cancer Institute βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης καφέ και των χαμηλότερων ποσοστών κακοήθους μελανώματος.

7. Κακάο

Ερευνητές έδωσαν σε 24 γυναίκες ένα υψηλής συγκέντρωσης ρόφημα με βάση το κακάο για 12 εβδομάδες και διαπίστωσαν ότι υπέστησαν σημαντικά λιγότερη βλάβη στο δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η αντηλιακή προστασία από τις φλαβανόλες του κακάο – περισσότερες φυτικές ενώσεις με οφέλη για την υγεία – ήταν συγκρίσιμη με τη λήψη συμπληρωμάτων βήτα καροτίνης ή την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λυκοπένιο, όπως οι ντομάτες.

Πηγή: iatropedia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Νοσοκομείο Νάξου
Η εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας υπό το πρίσμα της τουριστικοποίησης: Το παράδειγμα του Νοσοκομείου Νάξου
Ποια δημόσια Υγεία ευαγγελίζονται η σημερινή κυβέρνηση και όσοι χαράσσουν την πολιτικής της στον τομέα αυτό;
Η εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας υπό το πρίσμα της τουριστικοποίησης: Το παράδειγμα του Νοσοκομείου Νάξου
Όταν τρέχω… δεν τρέχω!
Ποια είναι η βιολογική σας ηλικία- Πώς θα την βρείτε
Η ιδέα πίσω από τη βιολογική ηλικία είναι ότι τα κύτταρα και τα όργανά μας έχουν τη δική τους ηλικία η οποία διαφέρει από αυτήν που αναγράφεται στην...
Ποια είναι η βιολογική σας ηλικία- Πώς θα την βρείτε