Thumbnail
Ποια είναι τα 7 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε για τον καρκίνο του στόματος

Ο καρκίνος του στόματος είναι μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει διάφορα σημεία του στόματος και των γύρω περιοχών. Παρά την επικινδυνότητά του, η ενημέρωση για τον συγκεκριμένο καρκίνο παραμένει χαμηλή, καθιστώντας την έγκαιρη ανίχνευση ζωτικής σημασίας για την επιτυχημένη θεραπεία.

Τα στατιστικά

Ο καρκίνος του στόματος επηρεάζει περίπου 8.800 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο σύμφωνα με το Oral Health Foundation, ενώ περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι πέθαναν από την ασθένεια το 2022. Σε όλο τον κόσμο, 650.000 άτομα διαγιγνώσκονται ετησίως. Δυστυχώς, η έλλειψη ενημέρωσης οδηγεί σε καθυστερημένη διάγνωση, μειώνοντας τα ποσοστά επιβίωσης.

Τι είναι ο καρκίνος του στόματος;

Ο καρκίνος του στόματος αποτελεί τον πιο συχνό τύπο καρκίνου κεφαλής και τραχήλου και μπορεί να επηρεάσει περιοχές μέσα και γύρω από το στόμα, συμπεριλαμβανομένων των χειλιών, της γλώσσας, του εσωτερικού των παρειών, του ουρανίσκου και των ούλων. Ο πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου του στόματος είναι το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα του στόματος (OSCC), που αντιπροσωπεύει 9 στις 10 περιπτώσεις.
 
Τα ακανθοειδή κύτταρα βρίσκονται σε πολλά σημεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εσωτερικού του στόματος και κάτω από το δέρμα. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα χαρακτηρίζεται από ανώμαλη, επιταχυνόμενη ανάπτυξη ακανθοειδών κυτταρικών στοιχείων. Όταν εντοπιστεί έγκαιρα, οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ιάσιμες.

Η Joss Harding, πιστοποιημένη οδοντοτεχνικός και εκλεγμένη πρόεδρος του Ιδρύματος για τον Καρκίνο του Στόματος Ηνωμένου Βασιλείου, τονίζει ότι η εγρήγορση και η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης.

«Εάν έχετε όγκο μικρότερο από μία μικρογραφία, έχετε 50% πιθανότητα να επιβιώσετε περισσότερο από 5 χρόνια», δηλώνει. «Δυστυχώς, λόγω των καθυστερήσεων που προκάλεσε η πανδημία Covid και του γεγονότος ότι πολλοί άνθρωποι προσέρχονται αργά για εξέταση, οι ασθενείς μπορεί να βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο πριν παραπεμφθούν σε ειδικό, με αποτέλεσμα περισσότερες επιπλοκές και πολύ πιο δραστική και επεμβατική θεραπεία».

Ο δείκτης θνησιμότητας από OSCC παραμένει στατικός τις τελευταίες δεκαετίες. Ένας από τους λόγους για αυτό είναι η καθυστερημένη διάγνωση. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers το 2022, η οποία εξέτασε άρθρα σχετικά με τις καθυστερήσεις στη διάγνωση του OSCC, ανέφερε ότι οι ασθενείς περίμεναν μεταξύ 45 ημερών και περίπου 6 μηνών. Μία από τις κύριες αιτίες της καθυστέρησης ήταν η έλλειψη γνώσης των ασθενών σχετικά με τα σημάδια, τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου του καρκίνου του στόματος. Επίσης, αναφέρθηκε ως παράγοντας και η καθυστέρηση από τους ίδιους τους επαγγελματίες υγείας.

Καρκίνος Στόματος: Οι παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Ο καρκίνος του στόματος αποτελεί έναν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, αλλά η έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ας δούμε τους κύριους παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζουμε.

Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου

  • Κάπνισμα: Αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του στόματος. Το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.
  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ: Η τακτική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος έως και τέσσερις φορές. Ο συνδυασμός καπνίσματος και αλκοόλ αυξάνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο (περίπου 30 φορές).
  • HPV: Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) αποτελεί έναν άλλο σημαντικό παράγοντα κινδύνου, που μεταδίδεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής, συμπεριλαμβανομένου του στοματικού σεξ. Ενδέχεται να μεταδοθεί και με άλλους τρόπους, αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του στόματος

Η κακή διατροφή, η κοινωνική αποστέρηση και η έκθεση στον ήλιο θεωρούνται επίσης παράγοντες κινδύνου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο καρκίνος του στόματος μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα που δεν ανήκουν σε καμία από τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Συμπτώματα του καρκίνου του στόματος που δεν πρέπει να αγνοήσετε

  • Έλκος στο στόμα που διαρκεί περισσότερο από τρεις εβδομάδες
  • Κόκκινο ή λευκό επίθεμα μέσα στο στόμα
  • Ασυνήθιστα εξογκώματα
  • Πόνος στο στόμα
  • Δυσκολία στην κατάποση ή την ομιλία
  • Βραχνάδα
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο καρκίνος του στόματος μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα που δεν ανήκουν σε καμία από τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Συμβουλές πρόληψης

  • Περιορίστε το κάπνισμα και το αλκοόλ.
  • Επισκεφθείτε τακτικά τον οδοντίατρό σας για έλεγχο.
  • Διατηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή.
  • Προστατεύστε τα χείλη σας από τον ήλιο με αντηλιακό SPF 30 ή παραπάνω.

Πηγή: vita.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα