Ξεκινάτε για μια ημερήσια εκδρομή έχοντας δύο στόχους. Πρώτον, να πλουτίσετε τις γνώσεις για την ιστορία της Ελλάδας και δεύτερον, να απολαύσετε δροσερές βουτιές μέχρι το ηλιοβασίλεμα και ακόμα περισσότερο.
Αρχαιολογικός χώρος Βραυρώνας
Στην ανατολική ακτή της Αττικής βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα ιερά της αρχαιότητας, το ιερό της Βαυρωνίας Αρτέμιδος, στη Βραυρώνα φυσικά. Ο αρχαιολογικός χώρος συνορεύει με έναν εκτεταμένο υγροβιότοπο και έχει μπόλικο πράσινο, μάλιστα διασχίζεται από τον ποταμό Ερασίνο, που ακόμα και σήμερα αν και με λιγοστό νερό, είναι ορατός. Εδώ, σύμφωνα με τον μύθο, υπήρχε άγαλμα της θεάς Αρτέμιδος που είχε μεταφερθεί από την Ταυρίδα με τη βοήθεια του Ορέστη και της Ιφιγένειας ύστερα από εντολή της ίδια της θεάς. Η φήμη του ιερού ήταν πολύ μεγάλη ήδη από το 700 π.Χ. ωστόσο έφθασε στην ακμή του δεύτερο μισό του 5ου αι. π.Χ. Ο ναός που σώζεται σήμερα κατασκευάστηκε στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. από ντόπιο πωρόλιθο, ωστόσο υπήρχε και παλαιότερος ναός κατά τα αρχαϊκά χρόνια εκεί που σήμερα είναι το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Το μουσείο αν και μικρό είναι πολύ ενδιαφέρον και αξίζει να το επισκεφθείτε.
Αφού διαθέσετε περίπου δύο ώρες στον αρχαιολογικό χώρο, στη συνέχεια, θα τραβήξετε για τη Χαμολιά για τις απαραίτητες βουτιές. Εδώ, έχετε τις εξής επιλογές: ή θα πάτε στην πρώτη παραλία εκεί όπου βρίσκεται ένα μικρό περίπτερο και μια γερή συστάδα από αρμυρίκια -που είναι η «κεντρική» παραλία- ή θα προχωρήσετε λίγο πιο πέρα, εκεί όπου θα βρείτε στα αριστερά σας μια ψαροταβέρνα, στα ριζά ενός λόφου με χαμηλή βλάστηση. Εκεί, θα αφήσετε το αυτοκίνητό σας και θα περπατήσετε το μονοπάτι γύρω από τον βράχο που θα σας βγάλει σε μια μικρή αλλά πολύ όμορφη ανοργάνωτη παραλία. Μπορείτε, επίσης, να συνεχίσετε την πορεία σας μέχρι να βρείτε την εγκαταλελειμμένη κατασκήνωση στα αριστερά σας, εκεί θα κάνετε αριστερά και θα παρκάρετε. Λίγο πιο κάτω, εκεί που βρίσκεται το καφέ, θα βρείτε ένα μονοπάτι που σας βγάζει στην πρώτη παραλία, αν όμως πάρετε ως οδηγό την περίφραξη της κατασκήνωσης μέσα στους θάμνους, θα σας βγάλει σε μια ακόμα παραλία, η οποία μαζεύει πολύ νεαρόκοσμο, παρότι είναι αρκετά κρυμμένη.
Αρχαιολογικός χώρος Ραμνούντος
Παραμένουμε στην ανατολική ακτή της Αττικής αλλά κινούμαστε λίγο πιο βόρεια, προς το Γραμματικό και τον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα. Πρόκειται για ένα φρούριο και έναν οικισμό που βρίσκονται στην κορυφή ενός λόφου. Στον οικισμό κατοικούσε μια από τις 10 φυλές της Αττικής ενώ το φρούριο ήταν στρατηγικά χτισμένο ώστε να ελέγχει το πέρασμα των πλοίων που μετέφεραν τα σιτηρά στην Αθήνα. Υπολογίζεται ότι χτίστηκε κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, όπως και το αντίστοιχο του Σουνίου. Εδώ, βρίσκεται το ιερό της Νεμέσεως, το οποίο μάλιστα αποτελούσε το σημαντικότερο ιερό της θεότητας στον ελλαδικό χώρο. Πιθανολογείται ότι ιδρύθηκε στις αρχές του 6ου αι. π.Χ. ενώ άκμασε κατά τον 4ο και 5ο αι. π.Χ. Η περιοχή αρχίζει να παρακμάζει σταδιακά από τον 4ο αι. π.Χ. αν και το ιερό της Νεμέσεως διατηρήθηκε μέχρι τον 4ο αι. μ.Χ. στα τέλη του οποίου καταστράφηκε το άγαλμα της θεάς από τους Χριστιανούς.
Λίγο πιο βόρεια από τον αρχαιολογικό χώρο, θα βρείτε τις παραλίες Μικρό και Μεγάλο Σέσι καθώς και κάποια ταβερνάκια. Μπορείτε όμως να πάρετε και το δρόμο της επιστροφής κάνοντας στάση για βουτιές, στη μεγάλη αμμουδερή παραλία του Σχοινιά, με τα πολλά beach bars. ή να απλώσετε την πετσέτα σας στο ελεύθερο κομμάτι της παραλίας και να απολαύσετε χουζούρι μέχρι αργά το βράδυ.
Αρχαιολογικός Χώρος Αμφιαρείου
Ακόμα πιο βόρεια αλλά επίσης στα ανατολικά του νομού Αττικής, θα βρείτε το κρυμμένο διαμάντι του αρχαιολογικού χώρου του Αμφιαρείου. Μέσα σε πυκνό πευκοδάσος, είναι πολύ πιθανό να το προσπεράσετε χωρίς να το καταλάβετε. Θα παρκάρετε στις λιγοστές θέσεις που έχει ακριβώς απ’ έξω από την είσοδο, λίγο πριν τη μεγάλη στροφή με το γεφυράκι. Κατεβαίνοντας τον διάδρομο που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο, δεν πιστεύεις ότι εδώ κρύβεται ένα τόσο όμορφο μέρος με μοναδικη ενέργεια. Ο χώρος διασχίζεται από ένα ρέμα, ξερό το καλοκαίρι, το οποίο τον χωρίζει στα δύο.
Από τη μια του όχθη, είναι συγκεντρωμένα τα πιο ενδιαφέροντα και σημαντικά μνημεία, όπως ο ναός αφιερωμένος στον Αμφιάραο, τα λουτρά και το θέατρο, ο οποίος διατηρείται σε καλή κατάσταση ενώ εντυπωσιάζουν τα πέτρινα καθίσματα των επισήμων και στην άλλη, ο κύριος οικισμός, με τα καταστήματα, τα γραφεία, τα δημόσια κτίρια και την Κλεψύδρα ένα ιδιαίτερο υδραυλικό ρολόι, εμφανώς λιγότερο ανεσκαμμένος και αναδεδειγμένος σε σχέση με την πλευρά του ιερού. Το Αμφιάρειο ήταν το μεγαλύτερο ιερό στην αρχαία Ελλάδα του χθόνιου θεού -ανήκε στις θεότητες του κάτω κόσμου- και ήρωα του Άργους Αμφιάραου, το οποίο ιδρύθηκε στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. όταν ο Ωρωπός ανήκε στην πόλη -κράτος των Αθηνών, ωστόσο γνώρισε μεγάλη άνθηση τον 3ο και 2ο αι. π.Χ. όταν βρισκόταν στα χέρια του Κοινού των Βοιωτών.
Αφού περπατήσετε τον αρχαιολογικό χώρο, θα κατεβείτε προς τη θάλασσα, όπου έχετε τις εξής επιλογές για βουτιές: την στενόμακρη παραλία Μαρκοπούλου, την κάπως πιο κοσμοπολίτικη παραλία των Αγίων Αποστόλων ή αυτή του Αγκώνα με τα λιγοστά αρμυρίκια. Προφανώς, μπορείτε να επιλέξετε όποιο άλλο σημείο σας αρέσει στη διαδρομή ή να κατευθυνθείτε προς την αντίθετη πλευρά προς το Δήλεσι ή την παραλία της Αυλίδας. Σε κάθε περίπτωση, καθώς πρόκειται για οργανωμένους οικισμούς, θα βρείτε πολλές επιλογές σε ταβερνάκια και καφέ.
Αρχαία Κόρινθος – Ακροκόρινθος
Η Αρχαία Κόρινθος εκτείνεται στα νοτιοδυτικά της σύγχρονης πόλης, στους βόρειους πρόποδες του λόφου της Ακροκορίνθου. Πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο αρχαιολογικό χώρο στον οποίο θα χρειαστεί να διαθέσετε αρκετό χρόνο πριν επιλέξετε πού θα κάνετε τις βουτιές σας. Η τοποθεσία της Αρχαίας Κορίνθου κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν, καθώς έδινε τον έλεγχο της χερσαίας επικοινωνίας μεταξύ Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας, γεγονός που συνέβαλε στο να γίνει ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της αρχαιότητας με αποικίες στις Συρακούσες και την Κέρκυρα. Εδώ, θα δείτε τον κυρίως ναό αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα, δωρικού ρυθμού του 560 π.Χ., την αγορά, διάφορα δημόσια κτήρια και καταστήματα, ωδείο, θέατρα, κρήνες, στοές, το «Βήμα του Αποστόλου Παύλου», λουτρικές εγκαταστάσεις κ.ά.
Στη συνέχεια, θα περάσετε από το Αρχαιολογικό Μουσείο για να ολοκληρώσετε την επίσκεψή σας και να έχετε μια πλήρη εικόνα για την Αρχαία Κόρινθο, καθώς οι συλλογές του περιλαμβάνουν ευρήματα από τους προϊστορικούς, γεωμετρικούς, αρχαϊκούς, κλασικούς, ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους. Θα πρότεινα δε να ξεκινήσετε την περιήγησή σας από την Ακροκόρινθο στο λόφο πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο, η οποία αποτελούσε την οχυρωμένη ακρόπολη της αρχαίας και μεσαιωνικής Κορίνθου. Η θέα από το σημείο σε στεριά και θάλασσα είναι μοναδική.
Για ηλιοθεραπεία και απλωτές στη θάλασσα, μπορείτε να πάτε στην παραλία Καλάμια της Κορίνθου που είναι οργανωμένη, στην ακτογραμμή του Λέχαιου για πιο χαλαρές βουτιές ή λίγο πιο πέρα στην βοτσαλωτή παραλία του Βραχατίου που έχει οργανωμένο και μη τμήμα. Επίσης, το Κιάτο και το Ξυλόκαστρο είναι μόλις μισή ώρα απόσταση.
Αρχαιολογικός Χώρος Μυκηνών
Μιλάμε για έναν πολιτισμό που έδωσε το όνομά του σε μια ολόκληρη εποχή και σημάδεψε βαθιά την ιστορία του ελλαδικού χώρου. Πρόκειται για το βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας της Τροίας. Οι Μυκήνες αποτελούσαν το σημαντικότερο και πλουσιότερο ανακτορικό κέντρο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα που, σύμφωνα με τον μύθο, ίδρυσε ο Περσέας, ωστόσο ο τελευταίος απόγονος του γένους ο Ευρυσθέας, σκοτώθηκε χωρίς να αφήσει απογόνους και έτσι, ο λαός των Μυκηνών επέλεξε για βασιλιά τον Ατρέα, πατέρα του Αγαμέμνονα και του Μενέλαου. Τα περισσότερα από τα μνημεία που βλέπουμε σήμερα ανήκουν στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού, μεταξύ του 1350 και του 1200 π.Χ., την εποχή που η πόλη βρισκόταν στην ακμή της. Σήμα κατατεθέν είναι η μνημειώδης Πύλη των Λεόντων, από όπου θα αρχίσει και ανάβασή σας προς το ανάκτορο που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μουσείο, όπου πλήθος ευρημάτων παρουσιάζουν τη ζωή των μυκηναίων, ενώ υπάρχει ειδική ενότητα που αφορά στα ταφικά τους έθιμα καθώς και τον «Θησαυρό του Ατρέα», το τελειότερο παράδειγμα θολωτού τάφου που βρίσκεται λίγο πριν τον αρχαιολογικό χώρο.
Φεύγοντας από τις Μυκήνες, θα χαράξετε πορεία για τον Καραθώνα, την πανέμορφη, τεράστια παραλία του Ναυπλίου με την απαλή άμμο και τα τέλεια νερά, η οποία είναι οργανωμένη με όλα τα απαραίτητα. Αν θέλετε βουτιές σε πιο κεντρική περιοχή, θα πάτε στην Αρβανιτιά που βρίσκεται πίσω από την Ακροναυπλία στο Ναύπλιο. Αν θέλετε να οδηγήσετε λίγο ακόμα, μπορείτε να πάτε και στο Τολό με την πανέμορφη παραλία που βλέπει στα νησάκια Κορωνήσι και Ρόμβη -από εκεί, είναι κοντά επίσης και η πραγματικά τεράστια παραλία του Δρεπάνου. Σημειώστε ότι λίγο πριν το Ναύπλιο, υπάρχει και ο αρχαιολογικός χώρος της Τίρυνθας που ήκμασε κατά την Πρώιμη και την Ύστερη Εποχή του Χαλκού και υπήρξε σημαντικό κέντρο της περιοχής. Αν έχετε χρόνο, αξίζει μια γρήγορη στάση και εδώ.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση