Εντομοαπωθητικά για παιδιά - Οι ουσίες που πρέπει να αποφεύγετε
Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή

Το καλοκαίρι, μαζί με τον ήλιο, την θάλασσα και τα παγωτά, έχουμε και την έλευση των ανεπιθύμητων εντόμων, τα οποία ταλαιπωρούν παιδιά και ενήλικες και καθιστούν τη χρήση εντομοαπωθητικού απαραίτητη.

Ειδικά όσον αφορά τα παιδιά, πολλές φορές βρίσκονται στο στόχαστρο των κουνουπιών, καθώς τρέχουν και παίζουν περισσότερο και ως εκ τούτου εκπέμπουν μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.

Τα παιδιά επίσης τείνουν να ξύνουν περισσότερο τα τσιμπήματά τους (συχνά με βρώμικα χέρια) και έτσι μπορεί να μολυνθούν, προκαλώντας ακόμα πιο έντονη φαγούρα και πόνο καθυστερώντας την επούλωση.

Αξίζει να τονίσουμε ότι οι παιδίατροι συστήνουν να μη χρησιμοποιούνται εντομοαπωθητικά σπρέι μέχρι την ηλικία των 2 μηνών, καθώς δεν υπάρχουν σε αυτή τη φάση αρκετές μελέτες που να αποδεικνύουν την ασφάλεια για βρέφη κάτω των 2 μηνών. Αντίθετα, συστήνεται η χρήση κουνουπιέρας στην κούνια και στο καροτσάκι του βρέφους, καθώς και η κατάλληλη ένδυσή τους με χαλαρά ρούχα τα οποία θα προστατεύουν το μωρό σας από την έκθεση στα έντομα.

Σχετικά με την εφαρμογή, είναι σημαντικό να αποφύγετε τα μάτια και το στόμα του παιδιού σας, καθώς και τυχόν πληγές που μπορεί να έχουν στα χέρια τους. Καλό θα ήταν να μην εφαρμόσετε ούτε στα χέρια, διότι τα μικρά παιδιά συχνά βάζουν τα χέρια στο στόμα τους. Τέλος, φροντίστε να μην αναπνέουν το σπρέι και κάντε τα ένα μπάνιο, αφού επιστρέψουν στο σπίτι για να απομακρύνετε το προϊόν.

Σε κάθε περίπτωση, ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του εκάστοτε προϊόντος.

Εντομοαπωθητικά με DEET

Το DEET είναι μια χημική ουσία (Ν-διαιθυλ-μετα-τολουαμίδιο), η οποία έχει εγκριθεί για χρήση σε ενήλικες, παιδιά και βρέφη κάτω των 2 μηνών. Θεωρείται ως το πιο αποτελεσματικό και καλά μελετημένο εντομοαπωθητικό και προστατεύει από κουνούπια, μύγες, τσιμπούρια, ψύλλους και άλλα έντομα.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν προϊόντα με συγκεντρώσεις της συγκεκριμένης ουσίας από 10% έως και 100%, ωστόσο για μωρά και παιδιά κάτω των 12 ετών συστήνεται να μη χρησιμοποιείται συγκέντρωση άνω του 30% το πολύ.

Η συγκέντρωση δεν επηρεάζει σημαντικά την αποτελεσματικότητα του προϊόντος, αλλά επηρεάζει τη διάρκεια της δράσης του. Συνίσταται, λοιπόν, να εφαρμόζετε στα παιδιά σας εντομοαπωθητικό με περιεκτικότητα σε DEET της τάξεως του 10%, εάν πρόκειται να παραμείνουν έξω για 1 – 2 ώρες και με περιεκτικότητα της τάξεως του 20% - 30% εάν πρόκειται να παραμείνουν σε εξωτερικό χώρο για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.

Όπως και να ‘χει, ο οργανισμός «Kids Health» τονίζει ότι δεν πρέπει να εφαρμόζετε στα παιδιά σας εντομοαπωθητικό με DEET πάνω από μια φορά την ημέρα.

Σε γενικές γραμμές, το DEET θεωρείται ασφαλές για τους ανθρώπους και το περιβάλλον, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες ανεπιθύμητες δράσεις, όπως είναι τα εξανθήματα και άλλες δερματικές αντιδράσεις, οι ενοχλήσεις στο στομάχι, η διάρροια και ο εμετός. Πολύ σπάνια παρατηρούνται νευρολογικά συμπτώματα, ενώ ακόμα πιο σπάνια (<1/100 εκατ. χρήστες) έχει καταγραφεί τοξική εγκεφαλοπάθεια, σε ελάχιστους χρήστες που εφαρμόζουν καθημερινά προϊόντα με μεγάλες συγκεντρώσεις σε DEET. Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος για τα παιδιά, λόγω του χαμηλού τους βάρους και αυτός είναι ο λόγος που συστήνεται να μην εφαρμόζονται προϊόντα με συγκέντρωση άνω του 30% σε DEET.

Ικαριδίνη

Η ικαριδίνη είναι μια ουσία που έχει μελετηθεί λιγότερο από το DEET, αλλά μέχρι τώρα οι έρευνες έχουν δείξει αντίστοιχα, ή ακόμα και καλύτερα, αποτελέσματα ως προς την απώθηση των κουνουπιών, των τσιμπουριών και των μυγών. Θεωρείται, επίσης, πως έχει και μεγαλύτερη διάρκεια, εξασφαλίζοντας περίπου 12 ώρες προστασίας.

Οι περισσότεροι ειδικοί αναφέρουν ότι το εν λόγω προϊόν είναι κατάλληλο για παιδιά και βρέφη άνω των 6 – 12 μηνών. Συστήνεται περιεκτικότητα ικαριδίνης σε συγκέντρωση 10% για τα παιδιά και 20% για τους ενήλικες.

Πρόκειται για μια χημική ουσία που αποτελεί τη συνθετική εκδοχή μια φυσικής ουσίας που βρίσκεται στα φυτά της πιπεριάς. Ένα από τα πλεονεκτήματα της ικαριδίνης είναι πως είναι άοσμη και δεν έχει καταστροφικές επιδράσεις στα πλαστικά, όπως το DEET.

Επίσης, η ικαριδίνη θεωρείται πιο ασφαλές από το DEET, καθώς έχουν σημειωθεί λιγότερες παρενέργειες ανάμεσα στους χρήστες της, εντούτοις αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει επειδή η ικαριδίνη δεν έχει χρησιμοποιηθεί εξίσου ευρέως για τόσο μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Τι ισχύει φυσικά εντομοαπωθητικά

Σε γενικές γραμμές, τα φυσικά εντομοαπωθητικά θεωρούνται λιγότερο αποτελεσματικά από τα χημικά, με εξαίρεση την σιτρονέλα, η οποία έχει παρόμοια προστασία με το DEET (αν και πολύ μικρότερη σε διάρκεια).

Η σιτρονέλα δε συστήνεται για χρήση σε παιδιά κάτω των 12 – 24 μηνών, καθώς βασικό συστατικό της είναι ένα αιθέριο έλαιο. Σύμφωνα με τους παιδίατρους, απαγορεύεται η έκθεση παιδιών κάτω των 3 ετών σε αιθέρια έλαια, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης αλλεργικών αντιδράσεων, αναπνευστικών προβλημάτων και δερματικών αντιδράσεων.

Πηγή: healthstat

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nosokomeio-meth
Ερεύνα: Πώς ο αυτισμός συνδέεται με μια πολύ κοινή λοίμωξη - Μεταδίδεται και από την έγκυο στο έμβρυο
Έρευνα αποκαλύπτει τη σχέση μεταξύ αυτισμού και μιας πολύ κοινής λοίμωξης - Μεταδίδεται και από την έγκυο στο έμβρυο
Ερεύνα: Πώς ο αυτισμός συνδέεται με μια πολύ κοινή λοίμωξη - Μεταδίδεται και από την έγκυο στο έμβρυο