Σκύλος και Γάτα
Οι 3 λόγοι που οι σκύλοι τρελαίνονται να κυνηγούν γάτες

Οι σκύλοι και οι γάτες είναι τα δύο πιο δημοφιλή κατοικίδια ζώα και αρκετά συχνά οι πρωταγωνιστές σε απολαυστικές ταινίες και κινούμενα σχέδια.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα σενάρια που θα δείτε ή θα ακούσετε είναι για έναν σκύλο που κυνηγάει μια γάτα. Και είναι αλήθεια. Οι σκύλοι τρελαίνονται να κυνηγούν γάτες.

Και ενώ αυτό είναι κάτι που φαίνεται σε πολλούς αστείο, εντούτοις εμείς θα πρέπει να μην το επιτρέψουμε στον σκύλο μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει και να κατανοήσουμε τους λόγους που το κάνει. Γιατί πίσω από αυτή τη συμπεριφορά, του κυνηγού δηλαδή, υπάρχουν κάποιοι -3 ως επί το πλείστον- λόγοι.

1. Ενστικτώδης συμπεριφορά

Ίσως ο πιο σημαντικός λόγος που οι σκύλοι κυνηγούν γάτες οφείλεται στα βαθιά ριζωμένα ένστικτά τους. Αυτή η συμπεριφορά προέρχεται από το προγονικό παρελθόν τους, όταν τα σκυλιά ήταν άγρια και έπρεπε να κυνηγήσουν για να επιβιώσουν. Οι σκύλοι είναι από τη φύση τους αρπακτικά ζώα και η ορμή τους μπορεί να τους κάνει να κυνηγούν μικρότερα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των γατών.

Η συμπεριφορά κυνηγού των σημερινών σκύλων συχνά ξεκινά ως ένα αθώο παιχνίδι. Παρατηρούν μια γάτα να κινείται γρήγορα και το φυσικό τους ένστικτο να κυνηγούν πράγματα που κινούνται ενεργοποιείται. Δεν θέλουν όλοι οι σκύλοι απαραίτητα να βλάψουν τη γάτα. Πρόκειται περισσότερο για τη συγκίνηση της καταδίωξης και τίποτα άλλο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το κυνήγι δεν μπορεί να κλιμακωθεί σε κάτι πιο σοβαρό, ειδικά αν ο σκύλος έχει ισχυρά κυνηγετικά ένστικτα.

2. Εδαφική συμπεριφορά

Τα σκυλιά, όπως και πολλά άλλα ζώα, είναι εδαφικά από τη φύση τους. Θεωρούν το σπίτι τους και γενικά το χώρο τους ως επικράτειά τους. Και θα το υπερασπιστούν από κάποιον που θεωρούν εισβολέα ή απειλή. Αυτό περιλαμβάνει και τις γάτες. Όχι μόνο αυτές στο δρόμο αλλά και γάτες που ενδέχεται να ζουν μαζί τους, στο ίδιο σπίτι. Αν μια γάτα εισέλθει ή κινηθεί γρήγορα μέσα στον διεκδικούμενο χώρο ενός σκύλου, ο σκύλος μπορεί να κυνηγήσει τη γάτα για να την εκδιώξει από την περιοχή αυτή.

Ωστόσο εδώ θα πρέπει να πούμε ότι τα σκυλιά που έχουν κοινωνικοποιηθεί με γάτες από νεαρή ηλικία ή είναι γενικά εξοικειωμένα με την κοινή χρήση χώρου με αυτές, είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν αυτή τη συμπεριφορά.

3. Πλήξη ή έλλειψη διέγερσης

Εάν ένας σκύλος δεν ασκείται όπως πρέπει, δεν πηγαίνει τις βόλτες του και δεν κάνει πράγματα που διεγείρουν τον εγκέφαλό του, θα θελήσει κάπως να εκτονωθεί. Το κυνήγι μιας γάτας είναι εκτόνωση. Το ίδιο συμβαίνει και με έναν σκύλο που δεν κάνει όλη μέρα τίποτα. Μπορεί να κυνηγήσει τις γάτες απλά από πλήξη. Τα σκυλιά είναι ενεργητικά πλάσματα που χρειάζονται τακτική άσκηση και πνευματικά παιχνίδια για να είναι ικανοποιημένα. Χωρίς αυτά, μπορούν να παρουσιάσουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένου του συνεχούς κυνηγιού.

Σε αυτή την περίπτωση, το κυνήγι γίνεται ένα συναρπαστικό παιχνίδι με το οποίο ο σκύλος ξεδίνει και θεραπεύει την πλήξη του. Δεν πρόκειται τόσο για τη γάτα, αλλά περισσότερο για την ανάγκη του να συμμετάσχει σε μια δραστηριότητα που τον διεγείρει.

Διαχείριση της συγκεκριμένης συμπεριφοράς

Η κατανόηση του γιατί οι σκύλοι κυνηγούν γάτες είναι το πρώτο βήμα για τη διαχείριση αυτής της συμπεριφοράς. Η έγκαιρη και σωστή εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση είναι το κλειδί για αυτή τη συμπεριφορά- ειδικά αν αυτή έχει να κάνει με προστασία επικράτειας ή έντονο κυνηγετικό ένστικτο.

Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων, κάτι που πραγματικά θα κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη.

Εάν το πρόβλημα είναι η πλήξη ή η έλλειψη διέγερσης, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας ασκείται αρκετά και παίρνει μέρος σε διαδραστικά παιχνίδια που τον κρατάνε απασχολημένο.

Αν τώρα ο σκύλος σας δεν έχει έρθει σε επαφή με γάτες, καλό θα ήταν αυτό να γίνει σταδιακά και ελεγχόμενα. Και με θετική προσέγγιση που θα βοηθήσει πολύ στον περιορισμό της κυνηγετικής του συμπεριφοράς. Αυτή η θετική προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει τον σκύλο να συσχετίσει την παρουσία της γάτας με καλά πράγματα, όπως λιχουδιές και επαίνους. Έτσι θα έχει όλο και λιγότερη επιθυμία για κυνηγητό.

Είτε λοιπόν πρόκειται για ενστικτώδη συμπεριφορά είτε εδαφικότητα είτε πλήξη, η συνειδητοποίηση του τι παρακινεί τον σκύλο σας στο να κυνηγάει γάτες μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της συμπεριφοράς του. Με υπομονή, εκπαίδευση και κατάλληλο παιχνίδι, μπορείτε να βοηθήσετε στο να υπάρχει μια πιο ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των σκύλων και των αιλουροειδών- είτε αυτά είναι μέλη της οικογένειας είτε αδέσποτα στους δρόμους.

Πηγή: topetmou.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ ΜΑΚΡΗ
Υπουργείο Παιδείας: Άμεσα οι προσκλήσεις για μόνιμο διορισμό σε κενές οργανικές θέσεις - Και προσκλήσεις αναπληρωτών
Για τους κλάδους δασκάλων και νηπιαγωγών έρχεται το επόμενο διάστημα και πρόσκληση αναπληρωτών
Υπουργείο Παιδείας: Άμεσα οι προσκλήσεις για μόνιμο διορισμό σε κενές οργανικές θέσεις - Και προσκλήσεις αναπληρωτών
teacher
Ν. Φασφαλής: Να κάνουν αίτηση μετάθεσης όσοι εκπαιδευτικοί το επιθυμούν
«Να δοθεί το δικαίωμα αίτησης μετάθεσης σε όσους το επιθυμούν και σε όσους πιθανόν πήραν αλλά όχι στην πρώτη προτίμησή τους, με συνυπολογισμό στα...
Ν. Φασφαλής: Να κάνουν αίτηση μετάθεσης όσοι εκπαιδευτικοί το επιθυμούν