syntaxeis
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, από την επόμενη χρονιά ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών θα γίνεται με τον δείκτη μισθών και όχι με τον δείκτη τιμών καταναλωτή όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα είναι έτοιμο το πόρισμα για τον νέο δείκτη μισθών βάσει του οποίου θα γίνεται ο υπολογισμός των συντάξεων από 1-1-2025.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ηλία Γεωργάκη στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, ο νέος υπολογισμός των συντάξεων θα αφορά όσους σκοπεύουν να συνταξιοδοτηθούν το 2025.

Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας της οποίας το πόρισμα για την κατασκευή ενός νέου αξιόπιστου δείκτη μισθών αναμένεται πριν από το τέλος της χρονιάς. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, από την επόμενη χρονιά ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών θα γίνεται με τον δείκτη μισθών και όχι με τον δείκτη τιμών καταναλωτή όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Η ποσοστιαία μεταβολή του ίδιου δείκτη θα χρησιμοποιείται για την ετήσια αναπροσαρμογή του ύψους των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών.

Ειδικότερα, από την επόμενη χρονιά οι συντάξιμες αποδοχές των ασφαλισμένων που αποτελούν τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης παύουν να αυξάνονται με τον πληθωρισμό και θα αυξάνονται με το ποσοστό αύξησης του δείκτη μισθών όλων των εργαζομένων. Αν το 2024 ο δείκτης μισθών καταγράψει αύξηση 3,5%, αυτό το ποσοστό θα αυξήσει και τον μισθό που θα ληφθεί υπόψη για την ανταποδοτική σύνταξη όσων αποχωρήσουν το 2025.

Ο υπολογισμός

Με τον νόμο 4387/2016, ο υπολογισμός της ανταποδοτικής σύνταξης για κάθε νέο συνταξιούχο γίνεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές έτσι όπως διαμορφώνονται από το 2002 και μετά, προσαυξημένες κατ’ έτος με τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή. Σημειωτέον ότι λαμβάνονται υπόψη μόνον οι θετικές τιμές του πληθωρισμού και όχι οι αρνητικές.

Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξιμες αποδοχές εκάστου έτους αυξάνονται κατά το ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που συνταξιοδοτείται το 2024, θα έχει αύξηση στις συντάξιμες αποδοχές του κατά το ποσοστό του πληθωρισμού του 2023. Ο πληθωρισμός του 2023 ήταν 3,5%, οπότε αν ο συντάξιμος μισθός του από το 2002 μέχρι το 2023 είναι κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ, θα αυξηθεί στα 1.552 ευρώ. Με αυτόν τον μισθό θα πολλαπλασιαστεί το ποσοστό αναπλήρωσης για τα έτη ασφάλισης που έχει και θα βγει η ανταποδοτική σύνταξη.

Το σύστημα αυτό τερματίζεται φέτος και από το 2025 η αύξηση των συντάξιμων αποδοχών θα γίνεται με έναν νέο δείκτη, τον Δείκτη Μεταβολής Μισθών. Ο δείκτης θα βγαίνει από τον μέσο όρο των αυξήσεων μισθών για το σύνολο των εργαζομένων. Όσο υψηλότερες είναι οι αυξήσεις μισθών τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ποσοστό αύξησης που θα έχουν οι ασφαλισμένοι στις συντάξιμες αποδοχές τους και ένα μέρος της αύξησης θα περάσει στην ανταποδοτική σύνταξη. Η αύξηση του γενικού επιπέδου μισθών θα περάσει και στις συντάξεις όσων σκοπεύουν να συνταξιοδοτηθούν το 2025.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η λίστα με τις 16 παραλίες σε Αττική και Εύβοια που πρέπει να αποφύγετε

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

bullying
Βόλος: Στο νοσοκομείο ανήλικος έπειτα από ξυλοδαρμό σε προαύλιο εκκλησίας
Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες ξυλοκοπήθηκε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να χρειαστεί η μεταφορά του σε νοσοκομείο
Βόλος: Στο νοσοκομείο ανήλικος έπειτα από ξυλοδαρμό σε προαύλιο εκκλησίας
Λίμνη Κάρλα
Λάρισα: Μαγικές εικόνες με φλαμίνγκο, σταχτόχηνες, λευκοτσικνιαδες και πελεκάνους στην λίμνη Κάρλα
Στο παρακάτω βίντεο αποτυπώνονται οι εκατοντάδες πελεκάνοι να… σκεπάζουν τον ουρανό δημιουργώντας σχηματισμούς στον αέρα πάνω από τη λίμνη
Λάρισα: Μαγικές εικόνες με φλαμίνγκο, σταχτόχηνες, λευκοτσικνιαδες και πελεκάνους στην λίμνη Κάρλα
ypoyrgeio_paideias.jpg
Πανελλαδικές 2025: Καθορισμός εξεταστέας ύλης για το έτος 2025 για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Καθορισμός εξεταστέας ύλης για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2025
Πανελλαδικές 2025: Καθορισμός εξεταστέας ύλης για το έτος 2025 για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση