Λειψυδρία
Λειψυδρία: «Κόκκινος» συναγερμός για το νερό στην Ελλάδα

Οι μειωμένες βροχοπτώσεις και η αύξηση του τουρισμού φαίνεται πως είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που πολλές περιοχές της χώρας αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα λειψυδρίας.

O επόμενος μήνας, όπου και αναμένονται ακόμα περισσότεροι επισκέπτες στα ελληνικά νησιά, προκαλεί έντονη ανησυχία τόσο στις τοπικές αρχές όσο και στην κυβέρνηση, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πέρα από τη μείωση των βροχοπτώσεων που καταγράφεται και ανέρχεται περίπου στο 30% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, το πρόβλημα της λειψυδρίας ενισχύει και η αύξηση των νέων επενδύσεων – όπως καταλύματα με πισίνες για τις οποίες ξοδεύεται πολύ νερό.

Ηδη, 14 δήμοι της χώρας έχουν κηρυχθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ αυτών είναι πέντε δήμοι της Κρήτης, η Σέριφος, η Σίφνος, η Λέρος, ο Πόρος, οι Σπέτσες, ο Δήμος Σάμης στην Κεφαλλονιά, καθώς και περιοχές στην Κόρινθο, στην Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη.

Όπως εξήγησε στον Ελεύθερο Τύπο ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, «με εξαίρεση κάποιες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα, στην Ηπειρο και τη Δυτική Μακεδονία, το διάστημα Οκτώβριου – Απριλίου οι βροχές ήταν αρκετά μειωμένες. Αντίστοιχα, δεν είχαμε και πολλές χιονοπτώσεις, που θέλουμε να έχουμε γιατί όταν λιώνουν την άνοιξη τα χιόνια τροφοδοτούν τους υδροφόρους ορίζοντες και έτσι είναι καλύτερος τρόπος να μαζέψεις νερό από το να βρέξει πολύ, που μεγάλο μέρος του χάνεται στη θάλασσα».

Για το Αιγαίο συγκεκριμένα, η τελευταία καλή χρονιά ήταν το 2019, καθώς καταγράφηκαν πολλές βροχές. «Εκτοτε οι βροχοπτώσεις ήταν κάτω από τον μέσο όρο. Ειδικά στις Κυκλάδες, όπου η περίοδος που βρέχει είναι μόλις 5-6 μήνες, αρκούν δύο κακές χρονιές για να παρουσιαστεί θέμα», τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

Η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά αυτή την περίοδο με την αύξηση του τουρισμού και σε πολλές των περιπτώσεων την αλόγιστη χρήση του νερού που γίνεται πιέζει τα ήδη περιορισμένα αποθέματα. Σύμφωνα με τα όσα είπε στον «Ε.Τ.» ο δήμαρχος της Σερίφου Κωνσταντίνος Ρεβίνθης, «σε αυτή τη φάση δεν έχουμε διακοπή υδροδότησης, ωστόσο τα αποθέματα του νερού λιγοστεύουν, υπάρχει αυξημένη ζήτηση λόγω τουρισμού, οπότε ο επόμενος μήνας θα είναι τουλάχιστον δύσκολος».

Η Σέριφος εξυπηρετεί τις ανάγκες της από γεωτρήσεις, πηγές, πηγάδια και από το φράγμα του νησιού, το οποίο όμως έχει λίγο νερό ακόμα μέσα. Πρόβλημα σαν το φετινό, όπως αναφέρει ο δήμαρχος, είχε να εμφανιστεί στο νησί εδώ και 20 χρόνια.

Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στη Σίφνο. Σύμφωνα με τα όσα εξήγησε στον «Ελεύθερο Τύπο» η δήμαρχος Μαρία Ναδάλη, «γίνονται προσπάθειες για να μην είναι δύσκολοι οι επόμενοι μήνες».

Οπως είπε, το νησί σήμερα εξυπηρετείται συνολικά από τέσσερις μονάδες αφαλάτωσης. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, «υπάρχει μια ανησυχία από τη δημοτική αρχή, καθώς εκτιμούμε ότι οι καταναλώσεις στο διάστημα Ιουλίου – Οκτωβρίου ενδέχεται να ανέλθουν σε ένα νούμερο που θα είναι παραπάνω από τη δυνατότητα παραγωγής».

Σύμφωνα με την κ. Ναδάλη, «πριν από περίπου έναν μήνα είχαμε μια απρόβλεπτη βλάβη στη μεγάλη μονάδα αφαλάτωσης και αυτό μας δημιούργησε οξύ πρόβλημα σε δύο οικισμούς».

Σε κάθε περίπτωση, η Σίφνος, όπως και η Σέριφος δίνουν οδηγίες στους κατοίκους προκειμένου να μην προχωρούν σε αλόγιστη χρήσημ αλλά αντίθετα να καταναλώνουν με σύνεση.

Τα σχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά νησιά με τη χρήση αφαλάτωσης σε συνδυασμό με παραγωγή πράσινης ενέργειας.

Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΝ Θεόδωρο Σκυλακάκη, το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο περιλαμβάνει την κατασκευή υβριδικών μονάδων παραγωγής ρεύματος με αιολικά, φωτοβολταϊκά, αντλησιοταμίευση και μονάδες αφαλάτωσης που θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ρεύματος και γλυκού νερού για ύδρευση και άρδευση.

Η αντλησιοταμίευση θα χρησιμοποιείται τόσο για παραγωγή ενέργειας με υδροηλεκτρικούς στροβίλους όσο και ως αποθήκη ενέργειας, καθώς τις ώρες που η ζήτηση ενέργειας θα είναι χαμηλή και η παραγωγή από αιολικά και φωτοβολταϊκά υπερβαίνει την κατανάλωση, η περίσσια ενέργεια θα χρησιμοποιείται για την επιστροφή του νερού στον ανάντη ταμιευτήρα προκειμένου να ξαναχρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ρεύματος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

diorismoi_ekpaideutikwn
Μονιμοποίηση νεοδιόριστων: Οδηγίες για άμεσες ενέργειες μετά από την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου
Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που κρίνει παράνομη την ανάκληση των μονιμοποιήσεων από τη Δ/νση ΠΕ Δυτ. Αττικής αποτελεί μεγάλη νίκη στον αγώνα...
Μονιμοποίηση νεοδιόριστων: Οδηγίες για άμεσες ενέργειες μετά από την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου