Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι καθώς οι ιστοί γερνούν, συσσωρεύεται ένας τύπος λίπους και ότι η συσσώρευση αυτή μπορεί να αντιστραφεί μέσω της άσκησης.
Οι ερευνητές στα Ιατρικά Κέντρα των Πανεπιστημίων του Άμστερνταμ και του Μάαστριχτ, κατέληξαν στο συμπέρασμα μετά την ανάλυση ιστών ποντικών και ανθρώπων πριν και μετά την άσκηση.
«Η ιδέα ότι θα μπορούσαμε να αντιστρέψουμε τη γήρανση, είναι κάτι που θεωρούνταν επιστημονική φαντασία, τα ευρήματα αυτά όμως, μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε πολύ περισσότερα για τη διαδικασία της γήρανσης», λέει ο Riekelt Houtkooper, καθηγητής στο εργαστήριο γενετικών μεταβολικών παθήσεων στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.
«Όλοι λένε ότι πρόκειται απλά για μέρος της γήρανσης, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Κατανοώντας περισσότερα για τη διαδικασία της γήρανσης, μπορούμε να αναζητήσουμε και νέους τρόπους παρέμβασης», αναφέρει ο Georges Janssens, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.
Τα τελευταία χρόνια, η εργαστηριακή έρευνα έχει δείξει ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση παρεμβαίνοντας στις θεμελιώδεις διαδικασίες που οδηγούν σε αυτή. Αν και η επιστήμη έχει χαρτογραφήσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο ο μεταβολισμός αλλάζει κατά τη γήρανση, μεγάλα τμήματα παρέμεναν ανεξερεύνητα.
«Θέλαμε να προσθέσουμε ένα νέο κεφάλαιο στον άτλαντα. Τα λιπίδια αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής μας και είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των κυττάρων του σώματός μας. Συγκεκριμένα λιπίδια συνθέτουν τη μεμβράνη των κυττάρων, η οποία εξασφαλίζει το διαχωρισμό του εσωτερικού από το εξωτερικό τμήμα», λέει ο Houtkooper.
Οι επιστήμονες διερεύνησαν πώς αλλάζει η σύνθεση των λιπών στα ποντίκια. Εξέτασαν δέκα διαφορετικούς ιστούς, συμπεριλαμβανομένων των μυών, των νεφρών, του ήπατος και της καρδιάς. Παρατήρησαν ότι ένας τύπος λιπιδίων, τα BMPs, ήταν αυξημένα σε όλους τους ιστούς των ηλικιωμένων ζώων, υποδηλώνοντας μια συσσώρευση αυτών των λιπιδίων κατά τη γήρανση. Στη συνέχεια διερεύνησαν αν αυτό συμβαίνει και στους ανθρώπους.
Αν και δεν ήταν δυνατόν να ληφθούν τόσοι πολλοί διαφορετικοί ιστοί, η συσσώρευση BMPs ήταν oρατή και σε βιοψίες μυών ηλικιωμένων ατόμων. Μετά την ολοκλήρωση βιοψιών μυών από άτομα πριν και μετά από παρέμβαση που περιλάμβανε μια ώρα άσκησης την ημέρα, είδαν ότι το επίπεδο των BMPs μειώθηκε στους ενεργούς συμμετέχοντες.
«Τα ευρήματα αποτελούν ένα σημαντικό νέο βήμα στην κατανόηση της διαδικασίας γήρανσης, αλλά σίγουρα δεν αποτελούν την τελική απάντηση. Σκοπεύουμε να διεξάγουμε μελέτες παρακολούθησης για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς τα BMPs συμβάλλουν στη γήρανση, ποιες είναι οι συνέπειες της συσσώρευσής τους στη διαδικασία γήρανσης και αν αυτό μπορεί να επηρεαστεί μόνο από την άσκηση ή υπάρχουν άλλοι τρόποι να επηρεαστούν τα επίπεδα των BMPs», καταλήγει ο Houtkooper.
Πηγή: onmed.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 6/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη